Predsednik Libije Moamer el Gadafi prilikom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. septembra 2009. godine u Njujorku (Sten Honda / AFP)

Citati pripisani Gadafiju su izvrnuta interpretacija njegove izjave

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Više od 500 ljudi podelilo je za tri dana na Fejsbuku mim (meme) sa navodnim citatima bivšeg libijskog vođe Moamera el Gadafija da “će oni stvoriti viruse i onda vam prodavati lek" i "pretvaraće se da im je potrebno vreme za rešenje koje već imaju.” Prvi deo njegove izjave nije precizno citiran i izvučen je iz konteksta, dok je drugi deo potpuno netačan. On je rekao da u kapitalizmu kompanije prave posao prodajući lekove i vakcine koji, po njegovom mišljenju, treba da budu besplatni.

“Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rešenje koje već imaju,” glasi citat u mim Fejsbuk objavi sa Gadafijevom fotografijom i tvrdnjom da je uzet iz “Gadafijevog proročkog govora u UN-u iz 2009.” Druge objave koje cirkulišu među bosanskim i srpskim korisnicima Fejsbuka, kao ova, ne pominju govor u UN-u, ali citiraju istu navodnu izjavu sa drugom fotografijom.

Prema podacima Fejsbuka, objave su viđene više od 36.500 puta i podeljene više od 500 puta od 16. novembra 2020.

Slični mimovi kruže Fejsbukom i na drugim jezicima, kao na primer na engleskom i poljskom. AFP-ov servis za proveru činjenica na poljskom razobličio je tu objavu ovde.

Snimak jedne od Fejsbuk objava napravljen 19. novembra 2020.

Moamer el Gadafi je bio libijski vođa koji je vladao od 1969. do 2011. Na vlast je došao nakon što je predvodio vojni puč u kome je svrgnuta monarhija 1969. godine. Tokom Arapskog proleća 2011. godine odbio je da preda vlast pod pritiskom protesta, što je zemlju gurnulo u građanski rat. Gadafi je ubijen iz vatrenog oružja u oktobru 2011. godine. 

Fotografija Gadafija korišćena u Fejsbuk objavi je zapravo AFP-ova slika snimljena 10. aprila 2011. godine, nakon njegovog sastanka sa afričkim liderima u Tripoliju na kome su pokušali da ispregovaraju primirje u sukobu snaga lojalnih libijskom vođi i pobunjenika koji su želeli njegovu smenu.

Gadafi ispred šatora u bašti njegove rezidencije Bab al-Azizija nakon sastanka sa afričkim vođama u Tripoliju, 10. aprila 2011. (Džozef Eid / AFP)

Govor u Ujedinjenim nacijama

Gadafijev govor na 64. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2009. bilo je njegovo prvo obraćanje svetskoj organizaciji tokom četiri decenije vladavine i trajao je dugo - sat i po vremena. Ceo govor možete čuti na Jutjubu. Gadafi je tada pozvao na reformu Saveta bezbednosti  - jednog od šest glavnih tela Ujedinjenih nacija.  

Dakle, šta je tom prilikom Moamer el Gadafi tačno rekao o virusima? Uspeli smo da nađemo ceo transkript njegovog govora u dokumentima UN-a od 23. septembra 2009. (od 15. strane):

“Danas je svinjski grip. Sutra će možda biti riblji grip jer mi ponekad proizvodimo viruse tako što ih kontrolišemo. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije stvaraju viruse tako da kasnije mogu da proizvedu i prodaju vakcine. To je vrlo sramna i loša etika. Vakcine i lekovi ne treba da se prodaju. U Zelenoj knjizi napisao sam da lekovi ne treba da budu prodavani ili komercijalizovani. Lekovi treba da budu besplatni i vakcine treba da budu davane deci. Međutim, kapitalističke kompanije žele da zarade. Zašto lekovi i vakcine nisu besplatni? Trebalo bi da ih delimo besplatno, a ne da ih prodajemo.”

Svinjski grip koji Gadafi pominje je virus A/H1N1, uzročnik pandemije od juna 2009. do avgusta 2010. Zelena knjiga je njegov rad u kome je opisao svoju originalnu političku filozofiju, gde je takođe predstavio svoje viđenje demokratije. U njoj je zagovarao odbacivanje kapitalizma i marksističke koncepcije diktature proletarijata.

Citat u dokumentima UN-a se razlikuje od reči pripisanih Gadafiju u objavama na društvenim mrežama. Gugl pretragom po ključnim rečima “Gadafi, vakcine, virusi” AFP Činjenice nije našao dokaz da je bivši libijski vođa ikada još govorio o tom pitanju osim u pomenutom govoru u UN-u. Drugi deo citata -- “U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rešenje koje već imaju” -- je netačan budući da ga Gadafi nije izgovorio u svom govoru.

Citat je verovatno nečija lična interpretacija reči libijskog vođe sa dodatim netačnim elementima.

Prevela i pripredila
COVID-19