Putnici u javnom prevozu Beograda nose zaštitne maske za lice, 21. oktobra, 2020. (Andrej ISAKOVIC / AFP)

TV izveštaj upotrebljen uz tvrdnju da su maske opasne za zdrave ljude je izvučen iz konteksta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi, podeljenoj nekoliko hiljada puta za nedelju dana, tvrdi se da su “maske opasne za zdrave ljude” uz izmenjeni video izveštaj u kome reporterka citira savete stručnjaka da zdravi ljudi ne treba da nose maske. Tvrdnja je izvučena iz konteksta. Izveštaj iz februara 2020. je skraćen tako da promeni kontekst, a epidemiolog u videu objašnjava da maske mogu biti opasne “ako se ne menjaju redovno”.

“Maska je opasna za zdrave ljude,” navodi se u objavi podeljenoj više od 9,000 puta od 26. oktobra 2020. Uz slične objave video je pregledan više od 88,000 puta.

Sama tvrdnja je netačna a video je skraćen da bi se promenio kontekst.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 3. novembra, 2020.

“Nema potrebe da građani nose bilo kakve maske na otvorenom. Zaštitne maske i to hirurške trebalo bi da nose obolele ili osobe koje imaju simptome karakteristične za respiratorne infekcije. Ovo se odnosi pre svega na zatvoreni prostor i na boravak u zdravstvenim ustanovama. Lekari posebno upozoravaju zdrave osobe da ne nose zaštitne maske jer to nosi potencijalnu opasnost,” kaže reporterka na početku, kako se čini, dvominutnog izveštaja.

Ona dalje citira stručnjake koji “podsećaju da maske štite 20 do 30 minuta nakon čega bi ih trebalo pravilno odložiti i po potrebi staviti novu zaštitnu masku.” Epidemiolog iz Centra za javno zdravlje Subotice, dr Nebojša Bohucki, rekao je reporterki da zbog disanja maska postaje vlažna što “omogućava da infektivni agensi opstaju na istoj i čak da lakše uđu u nas. Znači čak postoji mogućnost da nošenjem maski nakon određenog vremena raste verovatnoća da obolimo od neke respiratorne infektivne bolesti,” rekao je Bohucki.

Čini se, međutim, da je video namerno skraćen kako bi se promenilo značenje.

U originalnom videu, koji je 50 sekundi duži, cela rečenica koju izgovara reporterka glasi: “Epidemiolozi objašnjavaju da kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija po pitanju niza respiratornih infekcija nema potrebe da građani nose bilo kakve maske na otvorenom.” Izveštaj uključuje i informaciju da su maske u to vreme bile rasprodate u subotičkim apotekama i da su srpske vlasti obećale nove isporuke već tog dana. Ovi detalji su izostavljeni u editovanom videu koji je podeljen u obmanjujućim Fejsbuk objavama.

Izveštaj Jasmine Tatić za televiziju Yu Eco postavljen je na Jutjub kanalu 28. februara 2020, gotovo dve nedelje pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju novog korona virusa, a Vlada Srbije vanredno stanje zbog virusa i Covid-a-19.

Jasmina Tatić rekla je AFP-u u telefonskom razgovoru 3. novembra 2020. da je njen video izveštaj “strašno zloupotrebljen”.

“Svako ko je pogledao moj prilog od početka do kraja i poslušao epidemiologa doktora Nebojšu Bohuckog može da vidi da to nema veze sa ovim što se tvrdi” u postu, rekla je.

“Nikad nisam radila prilog o tome da su maske opasne po zdravlje, niti sam to lično tvrdila, a ne sećam se ni da su moji sagovornici tako nešto rekli, jer uvek koristim relevantne stručnjake za sagovornike,” rekla je Tatić AFP-u.

Grafika o nivoima zaštite prilikom nošenja maski, objavljena 17. avgusta, 2020.

Menjanje preporuka za korišćenje maski

Od početka pandemije novog korona virusa u martu 2020. bilo je mnogo kontroverzi i zabuna oko zaštitne efikasnosti maski: u nekim zemljama, poput Francuske, u početku pandemije vlasti nisu preporučivale svojim građanima da ih nose, ali su ih na kraju proglasile obaveznim na ulicama Pariza. Pristup se menjao u mnogim evropskim zemljama kako se povećavalo znanje o maskama. Zbog toga naučnici u sve većem broju istražuju da li upotreba maski može pomoći u prevenciji Covid-a-19 i SZO i mnoge zemlje redovno ažuriraju svoje smernice o nošenju maski.

Međutim, u početku, u svojim smernicama o međunarodnom saobraćaju u vezi sa Covid-om-19, 29. februara 2020, SZO je rekla da “se ne zahteva nošenje medicinske maske ako (osoba) nema simptome, pošto ne postoji dokaz da nošenje maske - bilo koje vrste - štiti osobe koje nisu bolesne.”

“U nekim kulturama, međutim, maske se često nose. Ukoliko se nose maske, ključno je da se slede uputstva kako da se nose, skidaju i odlažu i o higijeni ruku nakon skidanja (pogledati Savete za upotrebu maski),” navela je tada SZO.

Kako su naučnici učili više o virusu i načinima na koji se prenosi, SZO je u junu ažurirala svoju preporuku u vezi sa nošenjem maski:  

“Uzimajući u obzir dostupna istraživanja koja procenjuju prenošenje (virusa) pre (pojave) simptoma i sa asimptomatskih osoba, te sve obimnije dokaze prikupljene posmatranjem kako opšta populacija koristi maske u nekoliko zemalja, pojedinačne vrednosti i preference, kao i poteškoću održavanja fizičke distance u mnogim situacijama, SZO je ažurirala svoje uputstvo o efektivnom sprečavanju prenosa Covid-a-19 u zajednici, tako što savetuje vladama da ohrabre opštu populaciju da nosi maske u specifičnim situacijama i okruženjima kao deo sveobuhvatnog pristupa suzbijanju prenosa SARS-CoV-2 virusa.”

Grafički prikaz broja zaraženih u Srbiji. Izvor: covid19.data.gov.rs

Početkom jula 2020. novi talas infekcija novim korona virusom naveo je mnoge zemlje da uvedu obaveznu upotrebu maski u javnom prevozu, zdravstvenim centrima ili zatvorenim javnim prostorima.

“Postoji sve više empirijskih dokaza da upotreba maske sprečava prenošenje virusa SARS-CoV2,” objasnili su 7. jula 2020. istraživači sa univerziteta Pensilvanija i Kembridž.

Vlada Srbije odlučila je 16. jula 2020. da je nošenje maski obavezno u zatvorenom javnom prostoru. Opšta populacija je takođe obavezna da nosi maske na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu od 1.5 metra. Prema vladinoj uredbi, građani koji ne nose masku mogu biti kažnjeni sa 5,000 dinara.

Kao što je AFP Činjenice pisao u avgustu, do tada su i SZO i zdravstvene vlasti u Hrvatskoj takođe smatrale da je nošenje maski efektivna mera da se ograniči širenje virusa, uz održavanje fizičke distance i pranje ruku. Nošenje maski je efikasnije kada se masovno nose, zato što oni koji ih nose štite jedni druge.

Usred novog talasa i značajnog povećanja broja novozaraženih slučajeva, krizni štab koji je imenovala Vlada Srbije u borbi protiv pandemije 16. oktobra 2020. je preporučio da se maske nose i na otvorenom. Šef kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, apelovao je na Beograđane u Fejsbuk objavi 2. novembra da “nose zaštitne maske uvek.” Većina inficiranih novim korona virusom u Srbiji nalazi se u Beogradu.

U svom najnovijem uputstvu za upotrebu maski od 20. oktobra 2020. SZO preporučuje da se redovno nose:

“Ukoliko se Covid-19 širi u vašoj zajednici, ostanite bezbedni preduzimajući jednostavne mere opreza kao što je fizička distanca, nošenje maske, provetravanje prostorija, izbegavanje gužvi, pranje ruku i kašljanje u podlakticu ili maramicu. Proverite lokalne savete tamo gde živite i radite. Radite sve to!!! Neka nošenje maske bude normalno kad ste u prisustvu drugih ljudi.” (Rečenice je podebljao SZO)

Pogrešna upotreba maske može smanjiti njenu efikasnost

AFP Činjenice je nekoliko puta razobličio tvrdnje da su maske štetne ili čak opasne po ljudsko zdravlje. O tvrdnji da mogu izazvati hiperkapniju pisali smo ovde i ovde, a o činjenici da ne mogu prouzrokovati opasnu koncentraciju ugljen dioksida ovde. Razobličili smo i tvrdnje da maske mogu pouzrokovati opekotine, pleuritis ili kancer.

Stručnjaci i doktori, međutim, upozoravaju da maske treba da budu nošene pravilno i redovno menjane kako bi se izbegla bilo kakva šteta.

Kako bi maksimalna efikasnost maske bila zagarantovana ključno je da savršeno prijanja na lice i da se ne nosi duže od četiri sata, objasnila je u julu 2020, Rim Šaoui (Rim Chaouy), šefica Odeljenja za profesionalno zdravlje i bezbednost u francuskom Udruženju za standardizaciju (AFNOR). Tokom dana maska se ovlaži i gubi svoju efikasnost, otud uputstva da se menja otprilike svaka četiri sata, dodala je ona.

COVID-19