Ne, video prikazuje rumunsku policiju koja hapsi navijače pre utakmice u Bukureštu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim više stotina puta se tvrdi da prikazuju video u kome francuska policija nasilno izbacuje putnike iz pariskog metroa jer ne nose masku protiv Covid-a-19. Video je, međutim, snimljen u Bukureštu, u Rumuniji, i prikazuje policiju kako hapsi navijače pre utakmice 2. oktobra 2020. godine.

“U Parizu, policija izvlači iz metroa putnike koji nemaju maske,” piše autor objave postavljene na Fejsbuku 30. oktobra 2020. i podeljene više od 600 puta za pet dana. U objavi se nalazi video koji prikazuje policajce kako nasilno izbacuju nekoliko muškaraca iz podzemnog voza. Snimak je pregledan više od 23,000 puta.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 3. novembra 2020.

Isti snimak je podeljen ovde, ovde i ovde, kao i u nekoliko srpskih tabloida. Podeljen je i na drugim jezicima, poput engleskog i španskog. U svim tim objavama se navodi da su ljudi izbačeni iz pariskog metroa jer nisu nosili maske. Nošenje maski u zatvorenom prostoru je jedna od nekoliko mera francuske vlade preduzetih za sprečavanje virusa Sars-Cov2 koji uzrokuje bolest Covid-19. Ponekad je nošenje maski obavezno i na otvorenom.

Policajci na snimku, međutim, ne viču na francuskom. Osim toga, na zidovima nema natpisa na francuskom niti na vozu koji nije u bojama RATP-a, državnog operatera javnog prevoza u Parizu.

Umesto toga, pronašli smo da je video snimljen u Bukureštu i prikazuje kako policija hapsi navijače 2. oktobra 2020.

Sukob između rumunske policije i navijača

Obrnuta pretraga slika na Guglu posredstvom alata InVid-WeVerify omogućila je pronalaženje snimka na Fejsbuk stranicama na rumunskom jeziku, na primer na stranici nove desničarske političke stranke Alternativa Dreaptă. Članak ispod videa tvrdi da snimak pokazuje kako rumunska policija hapsi navijače u metrou i citira portparola policije Bukurešta Georgijana Enakea (Georgian Enache) koji objašnjava nasilje tokom tog događaja.

To nas je dovelo do saopštenja za štampu Enakea 2. oktobra u kome je potvrdio da je to događaj prikazan na snimku. “Žandarmi su izvlačili nasilnike i brzo ih privodili. Budući da smo imali informacije da imaju hladno oružje, želeli smo brzu, strogu i efikasnu intervenciju kako bismo zaštitili ostale putnike,” rekao je.

Video je takođe objavljen na Tviter nalogu novinara i specialiste za fudbal Emanuela Rosua (Roşu), na Fejsbuk nalogu sportskog novinara Kristijana Skutariua (Cristian Scutariua) i na stranici jednog rumunskog sindikata policije. Našli smo i dužu verziju sa više konteksta ovde.

Tražili smo od biroa AFP-a u Bukureštu da proveri zvuk na snimku. Potvrdili su da su policajci na rumunskom uzvikivali naredbe kao “opriti” (stani), “iesiti afara” (izađi), “hai, hai” (hajde), “jos” (siđi dole), “culcat” (na pod) i “pune-le catuse” (stavi im lisice). 

Navijači fudbalskog kluba CSA Steaua Bukurešt i kluba Dinamo Bukurešt sukobili su se 2. oktobra uoči utakmice u kojoj je na kraju pobedio tim CSA Steaua. Prema opisu događaja koji je dala policija, “neki od navijača nameravali su da se bore jedni sa drugima,” a policija je pokušala da blokira grupu navijača kluba CSA Steaua “koja je metroom putovala do stanice Ştefan cel Mare, gde su nameravali da se okupe (sa ostalim navijačama) da bi otišli na stadion i izazvali nasilje.”

Neki od tih navijača su se potom vratili u voz gde je žandarmerija intervenisala i uhapsila ih, kako su rumunski mediji izveštavali ovde, ovde i ovde. “Preciziramo da je blokiranjem tih (navijača), nasilje koje je trebalo da se dogodi ... zaustavljeno,” izjavila je policija, koja je i objavila fotografije zaplenjenog oružja.

Slike i video snimci stanice metroa Ştefan cel Mare postavljeni na Forskveru (Foursquare) i Gugl mapi prikazuju isti voz, pod i žutu signalizaciju kao u Fejsbuk videu. Čini se da je model voza Bombardier, koji se koristi u metro mreži Bukurešta.

Snimak sa videa (levo), sa metro stanice Ştefan cel Mare na Gugl mapi (sredina) i sa sajta Bombardier (desno), napravljen 3. novembra 2020.

Drugi video ovog događaja je podeljen na primer ovde. Brutalnost snimka izazvala je mnoge reakcije, uglavnom kritike nasilja koje je policija primenila i zato što je uhapsila civile na osnovu informacija da su planirali da izvrše nasilje, a ne posle izvršenog nasilja.

COVID-19