Vakcine za Covid-19 ne menjaju DNK, PCR testovi su specifični za Sars-Cov-2 i ne mešaju ga sa gripom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Deo intervjua kardiologa Višeslava Hadži-Tanovića na srpskoj televiziji Prva u decembru 2020. je ponovo podeljen na srpskim portalima sredinom septembra 2021. godine. U tom delu intervjua, Hadži-Tanović netačno tvrdi da vakcine protiv Covid-a-19 "menjaju gensku strukturu čoveka" i utiču na fertilitet, te da su PCR testovi "nepouzdani" jer ne razlikuju virus Sars-Cov-2 od običnog gripa. Stručnjaci u nekoliko zemalja su više puta objasnili da iRNK vakcine protiv Covid-a-19 ne menjaju DNK, sastojci vakcina ne utiču na plodnost, a nove studije o tome su potvrdile da su bezbedne. PCR testovi za testiranje na Covid-19 osmišljeni su tako da prepoznaju virus Sars-Cov-2 i ne mešaju druge viruse sa njim.

"Ono kada gost u studiju ne priča u skladu sa propagandom," piše u komentaru postavljenom iznad dva video snimka objavljena na Tviteru 19. septembra 2021. i podeljenih na nekoliko srpskih portala poput ovog. Taj članak je objavljen 20. septembra 2021. godine i podeljen je na Fejsbuku više od 2.000 puta za samo dva dana. Snimci su isečeni iz intervjua sa srpskim kardiologom Višeslavom Hadži-Tanovićem na kanalu Prva 22. decembra 2020. u kojem je tvrdio da vakcine protiv Covid-a-19 menjaju DNK i utiču na fertilitet, kao i da PCR testovi ne mogu da identifikuju novi korona virus nego ga mešaju sa gripom.

Ovi delovi intervjua su već podeljeni u decembru 2020. i januaru 2021. a tvrdnje je bosanski portal Raskrinkavanje već tada razobličio, ali su se snimci ponovo pojavili na društvenim mrežama i portalima. Transkripti Hadži-Tanovićevog intervjua takođe se dele na Fejsbuku. AFP Činjenice je već nekoliko puta razobličio tvrdnje da vakcine protiv Covid-a-19 utiču na DNK ili plodnost i da su PCR testovi nepouzdani.

Skrinšot sa portala na kojem su objavljeni snimci Haži-Tanovićevog intervjua, napravljen 22. septembra 2021. godine

iRNK vakcine protiv Covid-a-19 ne menjaju DNK

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da vakcine protiv Covid-a-19 koje koriste iRNK tehnologiju mogu menjati ljudski DNK ovde i ovde.

iRNK vakcine, kao one koje su napravili Moderna i Fajzer-Biontek, daju genetska uputstva - takozvani iRNK - za izgradnju spajk (šiljak) proteina direktno u ćeliji tela, efikasno pretvarajući telo u fabriku za proizvodnju bezopasnih spajk proteina koji podsećaju na onaj koji se nalazi na površini virusa koji izaziva Covid-19. Imunski sistem tela tada uči da prepozna ovaj spajk protein i spreman je za svaki susret sa pravim virusom. Ispod je video zapis AFP -a koji objašnjava kako to funkcioniše:

Britansko društvo za imunologiju u ovom dokumentu (strana 15) objašnjava da iRNK ne ostaje dugo u telu.

"Kada se vakcina daje, naše ćelije na mestu ubrizgavanja uzimaju iRNK i stvaraju protein SARS-CoV-2. Taj iRNK iz vakcine telo zatim uništava."

Štaviše, taj iRNK ne ulazi u jezgro ćelije niti menja genom primaoca.

“Važno je napomenuti da RNK koja se ubrizgava putem vakcine ne predstavlja rizik od transformacije našeg genoma ili prenosa na naše potomke, jer ne prodire u jezgro ćelija. Međutim, u ovom ćelijskom jezgru nalazi se naš genetski materijal,” objašnjava francuski nacionalni institut za istraživanje zdravlja (INSERM).

Vakcine protiv Covid-a-19 ne izazivaju neplodnost

U intervjuu Hadži-Tanović kaže da bi iRNK vakcine mogle uticati na plodnost, ali studije su do sada pokazale suprotno.

Tvrdnja da vakcine protiv Covid-a-19 mogu izazvati neplodnost je već razobličena ovde, ovde i ovde.

"Podaci iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, gde je više od 200.000 trudnica primilo vakcinu protiv COVID-a-19, ne izazivaju zabrinutost za bezbednost," piše u saopštenju Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa u Velikoj Britaniji iz avgusta 2021. godine. "Istraživanja sprovedena u šest studija u četiri zemlje, koja su obuhvatila više od 40.000 trudnica, pokazuju da vakcina ne povećava rizik od pobačaja, prevremenog porođaja, mrtvorođenog deteta, niti povećava rizik od rođenja premale bebe ili rizik od urođenih abnormalnosti," ističe se.

Američki koledž opstetričara i ginekologa, zajedno sa drugim organizacijama zdravstvenih profesija, takođe je 9. avgusta 2021. objavio "izjavu o snažnom medicinskom konsenzusu za vakcinaciju trudnica protiv Covid-a-19." Svi takođe potvrđuju da je bezbedno dojiti nakon vakcinacije.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe "podstiču sve trudnice ili ljude koji razmišljaju o trudnoći i dojenju da se vakcinišu kako bi se zaštitili od Covid-a-19," rekla je direktorka CDC-a dr Rošel Valenski (dr Rochelle Valensky) u avgustu 2021. godine, nakon što su prikupljeni i objavljeni novi podaci. "Vakcine su sigurne i efikasne i nikada nije bilo hitnije povećati vakcinaciju jer se suočavamo sa visoko prenosivom varijantom Delta i vidimo ozbiljne ishode od Covid-a-19 među nevakcinisanim trudnicama."

PCR testovi su specifični i pouzdani za otkrivanje Sars-Cov-2

Ljudi koji pokušavaju umanjiti ozbiljnost pandemije često su dovodili u pitanje pouzdanost PCR testova koji se koriste za otkrivanje da li je osoba zaražena korona virusom. AFP Činjenice je već utvrdio da su ovi testovi zaista pouzdani i dizajnirani za otkrivanje virusa Sars-Cov-2.

PCR znači “polymerase chain reaction” na engleskom, ili polimerazna lančana reakcija. Prema SZO-u, “molekularni test, ili PCR test, detektuje genetski materijal virusa, tako da može da otkrije da li je neko trenutno zaražen virusom COVID-19 (SARSCoV-2).” Za PCR test se uzima uzorak brisa u gornjim i donjim respiratornim organima dok serološki test detektuje prisustvo određenih klasa imunoglobulina u krvi.

"Testovi su dizajnirani da koriste standardizovane izolate virusa Sars-Cov-2. Takođe, svaki od tih testova je morao da pokaže da NE detektuje NIJEDAN od iole čestih drugih ljudskih virusa. Grip, RSV, drugi koronavirusi, sve mora da bude potpuno negativno u testu čak i kada se doda u visokoj količini, da bi test mogao da prođe kontrolu i da izađe na tržište," potvrdio je za AFP Činjenice u mejlu 14. septembra 2021. Miloš Babić, molekularni biolog, neurobiolog i direktor istraživanja u kompaniji Bajospajder tehnolodžis (BioSpyder Technologies).

Iako sada postoje PCR testovi koji mogu detektovati i Sars-Cov-2 i virus gripa u isto vreme, oni ne mešaju to dvoje, kako AFP Činjenice objašnjava ovde.

Upitana da li postoje sumnje u pogledu sposobnosti PCR testova da posebno otkriju virus Sars-Cov-2 i nijedan drugi virus, dr Malia Džons (dr Malia Jones), naučna saradnica za geografiju zdravlja u Laboratoriji za primenjeno stanovništvo Univerziteta Viskonsin-Medison i koautorka naučno zasnovanog informativnog sajta o pandemiji Covid-a-19 "Draga pandemijo", rekla je za AFP Činjenice: "Ne, niko ozbiljno ne postavlja to pitanje."

Portparol američke Uprave za hranu i lekove (FDA) Džim Mekkini (Jim McKinney) rekao je 27. jula AFP-u da "se PCR testovi uopšteno smatraju 'zlatnim standardom' za dijagnostikovanje Covid-a-19."

Dr Hadži-Tanović je pitao tokom razgovora "zašto bismo toliko bili u strahu od virusa" kada je smrtnost od koronavirusa "0,14 posto" dok je mnogo veća smrtnost od srčanog infarkta ili od raka. Ovo je obmanjujuće. Stopa mortaliteta varira u zavisnosti od zemlje, perioda, starosnih grupa, nivoa vakcinacije, jačine zdravstvenog sistema ... U Srbiji je 22. septembra 2021. godine, prema zvaničnim podacima, procenat smrtnosti bio 0,89%. Podaci koje je prikupio američki Univerzitet Džons Hopkins pokazuju da su Meksiko, Bugarska i Mijanmar, u poređenju sa njihovom populacijom, pokazali visoku stopu smrtnosti - Meksiko skoro 8%. Osim toga, ne postoji vakcina protiv srčanog udara ili većine karcinoma, dok vakcine protiv Covid-a-19 snažno štite od teških i fatalnih ishoda bolesti.

Kardiolog je takođe isticao da proizvođači vakcina "nigde u svetu" ne plaćaju odštete za štetu ili smrt nastalu usled vakcinisanja. Takvi neželjeni događaji su veoma retki, suprotno onome što tvrde aktivisti protiv vakcinacije. Nadalje, stepen oslobađanja od odgovornosti proizvođača vakcina razlikuje se od zemlje do zemlje, kako je objašnjeno u dokumentu iz marta 2015. koji je objavila biblioteka Narodne skupštine (preuzmite ga ovde) ili u ovom članku AFP-a u vezi sa vakcinama protiv Covid-a-19.

Nekoliko država već decenijama ima uspostavljene sisteme za kompenzaciju žrtava. U Francuskoj je, na primer, predviđen postupak kompenzacije u slučaju štete povezane sa obaveznom vakcinacijom (i vakcinom protiv Covid-a-19 iako nije obavezna), a odštetu plaća država. Ako dotična vakcina nije obavezna, postupak se razlikuje od slučaja do slučaja, ali se žrtva može obratiti nadležnom sudu protiv proizvođača vakcine, lekara koji propisuje recept, lekara koji je izvršio vakcinaciju ili Nacionalne kancelarije za nadoknadu medicinskih nesreća.

COVID-19 VAKCINE