Osoblje obrađuje RT-PCR testove u laboratoriji za testiranje za Covid-19 na licu mesta na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu 31. decembra 2020. ( AFP / Patrik Falon)

Dokument CDC-a je pogrešno protumačen: virus Sars-Cov-2 je izolovan, PCR ga specifično detektuje

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U video snimku sa titlovima na srpskom jeziku, objavljenom na Fejsbuku 7. septembra 2021. i podeljenom više od 1.000 puta za četiri dana, jedan čovek netačno tvrdi da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) "priznali da nikad nisu izolovali virus Sars-Cov-2" koji izaziva bolest Covid-19 i da su povukli PCR testove jer detektuju samo "korona viruse obične prehlade." Međutim, on pogrešno tumači CDC-ov dokument koji, zapravo, kaže da je korišćena sekvenca virusa - što znači da je već izolovan i sekvenciran - za testiranje jednog od PCR testova. CDC povlači taj model testa jer su sad dostupni drugi i bolji PCR testovi.

"CDC PRIZNAO DA NIKADA NISU IZOLOVALI NOVI VIRUS," piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 7. septembra 2021. i podeljenog preko 1.200 puta. Objava sadrži snimak sa aplikacije TikTok u kojem jedan čovek koji priča na engleskom pokazuje dokument CDC-a i tvrdi da dokazuje da virus Sars-Cov-2 "nikad nisu izolovali" i da PCR testovi jednostavno samo testiraju na korona viruse obične prehlade.

To je netačno. Dokument zapravo sadrži broj pod kojim je sekvenciranje virusa Sars-Cov-2 objavljeno u javno dostupnoj "banci gena". CDC je već pojasnio da povlačenje jedne vrste PCR testa za Sars-Cov-2 nije zbog nedostatka efikasnosti ili pouzdanosti ovih testova, već zato što se sada preferiraju drugi PCR testovi.

Skrinšot objave na Fejsbuku sa snimkom koji sadrži netačne tvrdnje, napravljen 14. septembra 2021.

Virus je izolovan, sekvenciran i snimljen već mnogo puta

"Izolat je ime za virus koji smo izolovali od zaraženog domaćina i razmnožili u kulturi," objasnio je profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija Vinsent Račanielo (Vincent Racaniello) na svom sajtu o virusologiji. "Prvi izolati SARS-CoV-2 dobijeni su od pacijenata sa upalom pluća u Vuhanu krajem 2019. godine. Mala količina tečnosti ubačena je u njihova pluća, povučena i stavljena na ćelije u kulturi. Virus u tečnosti se razmnožava u ćelijama i voila, imali smo prve izolate virusa," napisao je u februaru 2021.

Sekvenciranje virusa znači identifikovanje njegovog genetskog materijala. "Genom - genetski materijal organizma - u suštini je njegovo uputstvo za upotrebu, koje sadrži sve podatke potrebne za njegovu proizvodnju i održavanje (...) Korona virusi su RNK virusi, a novootkriveni virus SARS-CoV-2 ima jedan kratak RNK lanac dugačak samo 30.000 slova. Ova slova se mogu 'čitati' jedno po jedno, koristeći tehniku koja se naziva sekvenciranje," objašnjeno je na sajtu projekta "Korona virus objašnjen" Univerziteta Oksford .

"Izolacija virusa je prijavljena u doslovno hiljadama studija širom sveta, počevši sa kineskom studijom iz decembra 2019. Ako bi neko našao nekakav tekst u kome piše da virus nije izolovan, to je kao da se nađe neki citat da Švedska ne postoji - to bi bilo prosto netačno," rekao je u mejlu za AFP Činjenice 14. septembra 2021. Miloš Babić, molekularni biolog, neurobiolog i direktor istraživanja u kompaniji Bajospajder tehnolodžis (BioSpyder Technologies) On ukazuje na brojne studije, uključujući i ovu koja "analizira preko 30.000 različitih izolata virusa, uključujući i iz Srbije," ovu koja prikazuje snimke virusa, kao i ovu koja prikazuje snimke virusa kako se umnožava u ćelijama.

Od izbijanja pandemije u Kini u decembru 2019, virus Sars-Cov-2 je izolovan, a sekvenciranje niza novih sojeva objavile su razne javne zdravstvene i istraživačke institucije, poput CDC-a u Sjedinjenim Državama, Instituta Paster u Francuskoj i instituta Ruđer Bošković u Hrvatskoj. Projekat "Sledeći soj" prati sekvenciranje virusa i njegovih varijanti širom sveta kako bi postojao uvid njihovo širenje.

U dokumentu CDC-a ne stoji da virus nije izolovan

Pronašli smo dokument pomenut u video snimku. Prva verzija je objavljena u februaru 2020. i sadrži isti pasus o kome priča čovek u snimku, ali na drugoj strani. Verzija sa tim pasusom na strani 40 je objavljena 21. jula 2021. godine, kako on kaže. To je sedma verzija.

Pokazali smo dokument naučnicima i pitali smo ih o čemu je zapravo reč.

"Čini mi se da ova fraza 'pošto nisu bili dostupni kvantifikovani izolati virusa 2019-nCoV' znači da nisu radili sa epruvetom punom poznatog virusa izolovanog od pacijenta u vreme testiranja njihovog novog PCR testa. To ne znači da virus nikada nije izolovan. To znači da nisu imali dostupan izolat. Baš kao što odlazak u prodavnicu i otkrivanje da im nedostaje hleba ne znači da hleb nigde ne postoji," rekla je u mejlu za AFP Činjenice 12. septembra 2021. dr Malia Džons (dr Malia Jones), naučna saradnica za geografiju zdravlja u Laboratoriji za primenjeno stanovništvo Univerziteta Viskonsin-Medison i koautorka naučno zasnovanog informativnog sajta o pandemiji Covid-a-19 "Draga pandemijo".

"Izraz 'okarakterisane zalihe in vitro transkribovane RNK cele dužine' znači da su, umesto da su našli hleb, koristili transkribovani kod koji je dao neko drugi (recept za hleb), za proizvodnju iste sekvence RNK koju je identifikovao neko drugi u laboratoriji (napraviti malo brašna). Zatim su ga ubrizgali u ćelijsku kulturu zajedno sa malo fiziološkog rastvora (pretvorili ga u hleb)," objasnila je dr Džons.

"Ovaj konkretni citat je iz prve studije u kojoj je pokazano da se sekvenca SARS-CoV-2 virusa može detektovati kroz PCR. Radi se o 'proof of concept' studiji, dakle, samo da se pokaže da je to moguće i koji prajmeri omogućavaju specifičnu detekciju. Studija je objavljena u februaru 2020, rađena je u januaru i predstavlja prosto jedan od prvih pokušaja da se napravi prvi korak u razvoju testova. Citat koji se navodi je iz dela koji objašnjava metodologiju studije i navodi sledeće: pošto u trenutku kada je studija izvođena SZO još nije napravila standardne viralne izolate (dakle izolati virusa u kojima se tačno zna koliko virusnih čestica ima po mililitru), nije postojao dobar standard za pozitivnu kontrolu i zato su u ovoj studiji korišćene sintetičke RNK. Već nekoliko nedelja kasnije su postali dostupni standardizovani izolati," objasnio je Miloš Babić.

"Standardizovani izolati se koriste da se odredi nivo detekcije nekog testa - koliko tačno minimalno kopija virusa mora da uđe u test da bi on detektovao virus. Nigde u ovom citatu ne postoji tvrdnja da virus nije izolovan," rekao je.

Čovek na snimku takođe ističe kod banke gena "MN908947.2" i tvrdi da je "ovo obična prehlada kada je potražite." Potražili smo ga i otkrili da se zapravo odnosi na virus Sars-Cov-2, a ne na "običnu prehladu" koju mogu izazvati različiti virusi (a ne samo korona virusi).

Skrinšot sa sajta banke gena i objave genetske sekvence virusa registrovanog pod kodom "MN908947.2", napravljen 13. septembra 2021. i editovan od strane AFP-a

Objava sadrži dva upozorenja da je sekvenciranje "MN908947.2" ažurirano. Kada kliknete na link do ažurirane verzije, možete naći "MN908947.3" ili "izolat Vuhan-Hu-1 teškog akutnog respiratornog sindroma korona virusa 2, potpuni genom." To je virus Sars-Cov-2. Štaviše, starija verzija daje kao virusni izvor "virus pneumonije sa tržišta morskih plodova u Vuhanu" sa linkom do javne biblioteke virusa i stranicom za "Teški akutni respiratorni sindrom korona virus 2."

Skrinšot ažurirane genetske sekvence virusa Sars-Cov-2 objavljene u martu 2020. godine, napravljen 13. septembra 2021. i editovan od strane AFP-a

Kina je prvi put obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o "slučajevima upale pluća nepoznatog uzroka" 31. decembra 2019. Prvi izolat novootkrivenog virusa je Kina objavila 11. januara 2020. Sekvenciranje je deponovano u banci gena i prvo objavljeno 12. januara 2020. (kao MN908947.1). Zvanični naziv virus je dobio 11. februara 2020. godine od Studijske grupe za koronavirus (CSG) Međunarodnog komiteta za taksonomiju virusa. Zbog toga se razlikuje naziv između "MN908947.2" (koristeći privremenu oznaku) i "MN908947.3" koji je objavljen nakon što je virus dobio ime.

Virus Sars-Cov-2 ne izaziva običnu prehladu nego Covid-19. Zbog te bolesti je, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, do 14. septembra 2021. umrlo više od 4,6 miliona ljudi.

CDC je povukao jedan tip PCR testa jer su dostupni novi i bolji

Tvrdnja da CDC "nikad nije mogao da testira" na Covid-19 jer je najavio da povlači jedan PCR test je netačna. AFP je već objasnio da je CDC samo odlučio da povuče jedan tip PCR testa za kojim više ne postoji velika potražnja i preporučuje da se koriste testovi koji istovremeno identifikuju i SARS-CoV-2 i virus influence.

Saopštenje takođe sadrži link do liste svih vrsta i modela testova koje je odobrila američka Agencija za hranu i lekove za testiranje na virus Sars-Cov-2.

Portparolka CDC-a Džejd Fuls (Jade Fulce) objasnila je AFP-u da ova agencija povlači zahtev za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) jednog RT-PCR testa koji je CDC napravio na početku pandemije.

Ali odluka nije doneta zbog problema osobina testa. Zapravo, potražnja za ovim CDC-ovim testom je opala sa pojavom visokotehnoloških procedura, rekla je ona.

Portparol FDA Džim Mekkini (Jim McKinney) rekao je 27. jula AFP-u da se PCR testovi i dalje smatraju najboljim za otkrivanje Sars-CoV-2 virusa. "FDA nije izdala nikakvo saopštenje dovodeći u pitanje pouzdanost rezultata PCR testova u načelu," rekao je on.

"Do danas je FDA odobrila više od 300 testova i opreme za prikupljanje uzoraka za dijagnostikovanje Covid-a-19, od kojih su mnogi PCR testovi. PCR testovi se uopšteno smatraju 'zlatnim standardom' za dijagnostikovanje Covid-a-19," dodao je on.

"Testovi koji su razvijeni u mesecima nakon što je ova studija objavljena su koristili standardizovane izolate kao dokaz. Takođe, svaki od tih testova je morao da pokaže da NE detektuje NIJEDAN od iole čestih drugih ljudskih virusa. Grip, RSV, drugi koronavirusi, sve mora da bude potpuno negativno u testu čak i kada se doda u visokoj količini, da bi test mogao da prođe kontrolu i da izađe na tržište," potvrdio je Miloš Babić.

Upitana da li postoje sumnje u pogledu sposobnosti PCR testova da posebno otkriju virus Sars-Cov-2 i nijedan drugi virus, dr Džons je rekla: "Ne, nema ozbiljnog pitanja o tome."

Brzi testovi na Covid-19 korisni su za testiranje

Čovek u snimku takođe kaže da će "pričati o brzim testovima" ili antigenskim testovima. Oni se koriste kao "dijagnostički test koji otkriva specifične proteine iz virusa" i korisni su za prikazivanje "aktivne infekcije," navodi FDA.

"Da li su brzi testovi bezbedni? Preporučujem da proverite," kaže čovek i prikazuje u pozadini snimak ovog intervjua dr Mike Batija (dr Micah Bhatti), docenta na odeljenju za laboratorijsku medicinu MD Anderson centra za rak, Univerziteta u Teksasu. Članak, objavljen u decembru 2020. godine, uopšte ne dovodi u pitanje bezbednost tih testova, već ih upoređuje sa PCR testovima.

"Po svojoj prirodi, testovi tipa antigenskog nisu toliko osetljivi jer im je potrebna veća količina virusa da bi bili pozitivni. Mogu biti od pomoći u brzom pregledu simptomatskih osoba u ranoj fazi infekcije. Takođe mogu pomoći u brzom pregledu velikog broja pojedinaca tokom izbijanja u okruženju sa ograničenim resursima," objašnjava Bati.

Takođe kaže da se pacijenti u MD Anderson centru za rak testiraju na Covid-19 na licu mesta pomoću PCR testova, što je u suprotnosti sa tvrdnjom iznesenom u video snimku da su PCR testovi nepouzdani.

Pregled 64 studije o tačnosti PCR testova i antigenskih testova koje je sprovela organizacija Kokran (Cochrane) objavljen je u martu 2021. i u njemu se zaključuje da su "neki antigenski testovi dovoljno tačni da zamene RT-PCR kada se koriste kod ljudi sa simptomima. Ovo bi bilo najkorisnije kada su potrebne brze odluke o brizi o pacijentima ili ako RT-PCR nije dostupan. Antigenski testovi mogu biti najkorisniji za identifikovanje izbijanja bolesti ili za odabir ljudi sa simptomima za dalje testiranje pomoću PCR-a, omogućavajući samoizolaciju ili praćenje kontakata i smanjujući opterećenje laboratorijske usluge. Ljudi koji dobiju negativan rezultat sa antigenskim testom mogu i dalje biti zaraženi."

"Pozitivni rezultati su obično vrlo tačni, ali se mogu dogoditi lažni pozitivni rezultati, posebno u područjima gde vrlo mali broj ljudi ima virus. Negativne rezultate će možda biti potrebno potvrditi molekularnim testom" (NAAT, RT-PCR test, LAMP test), objašnjava FDA.

Vakcina štiti od teške infekcije Covid-19, ali nije 100% otporna na viruse

"Mislio sam da vas vakcina štiti od zaraze i širenja virusa", kaže čovek u videu. Štiti, ali to nije 100% garancija i njen primarni cilj je sprečavanje bolesti i umiranja.

"Nijedna vakcina ne nudi 100% zaštitu od bolesti, ali vam daje bolje šanse da se borite protiv zaraznih posledica izloženosti virusu SARS-CoV-2," objasnila je u avgustu 2021. dr Liset Kardona (dr Lissette Cardona) sa odeljenja za zarazne bolesti klinike u Klivlendu.

Potpuno vakcinisani ljudi imali su 11 puta manju verovatnoću da umru od Covid-a-19 i 10 puta manje šanse da budu hospitalizovani u poređenju sa nevakcinisanim, otkada da je visoko zarazna Delta postala najčešća varijanta, rekao je CDC 10. septembra 2021. Efikasnost protiv hospitalizacije bila je najveća za Modernu - 95 odsto; zatim Fajzer - 80 odsto; i na kraju Džonson i Džonson - 60 odsto (ove tri vakcine su trenutno jedine dostupne u Americi). Ukupna efikasnost protiv hospitalizacije bila je 86 posto za sve starosne grupe, ali je pala na 76 posto za one starije od 75 godina.

Istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji pokazala su da vakcine i dalje pružaju visoku zaštitu od hospitalizacije i smrti kada su ljudi zaraženi Delta varijantom virusa Sars-Cov-2, ali da su nešto manje efikasne u sprečavanju zaraze.

Podaci o prenošenju varijante Delta među vakcinisanim i nevakcinisanim osobama se još prikupljaju. Rana istraživanja su pokazala da je ova varijanta zaraznija, ali da je manje verovatnoća da će virus preneti vakcinisani nego nevakcinisani ljudi.

"Infekcije se dešavaju samo u malom procentu ljudi koji su potpuno vakcinisani, čak i sa varijantom Delta. Kada se ove infekcije pojave među vakcinisanim ljudima, one su obično blage. Ako ste potpuno vakcinisani i inficirani ste varijantom Delta, možete širiti virus na druge. Ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući ljude koji uzimaju imunosupresivne lekove, možda neće biti zaštićeni čak i ako su potpuno vakcinisani," objašnjava CDC.

Video snimak upućuje na kompaniju za krstarenja Karnival koja trenutno zaista zahteva da putnici budu potpuno vakcinisani (sa mogućim izuzecima) i da pokažu negativan rezultat PCR-a ili antigenskog testa.

"Uz veliki oprez i kao odgovor na sve veći broj slučajeva Covid-a-19 u SAD-u izazvanih varijantom Delta, ažuriramo naše protokole i zahteve u vezi sa testiranjem pre krstarenja za potpuno vakcinisane goste i našu politiku maski na brodu. Očekujemo da će ove mere biti privremene i da ćemo prilagoditi naše protokole na osnovu saveta naših lekara i savetnika za javno zdravlje," navela je kompanija na svom sajtu.

COVID-19