Fejsbuk objave netačno tvrde da su maske zabranjene u Holandiji

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim na Fejsbuku nekoliko hiljada puta tvrdi se da je Holandija zabranila nošenje maski. To je netačno. Nošenje maski je obavezno u javnom prevozu, preporučeno je na aerodromima, dok je nekoliko holandskih gradova tokom avgusta uvelo meru obaveznog nošenja maski u delovima grada gde je veća gužva. Dezinformacija, čini se, potiče od vladine odluke da ne uvede obavezu nošenja maski na javnim mestima na nacionalnom nivou. 

Objave, kao ova ovde i ovde, su podeljene najmanje 8,000 puta i pregledane više od 350,000 puta od 7. avgusta, 2020.

“Holandija zabranila maske,” naslov je teksta na srpskom na fotografiji u objavama. Dalje se navodi: “Holandski Institut za javno zdravlje i prirodnu sredinu izdao je preporuku da građani prestanu da nose maske.” Potom je citiran portparol Instituta Koen Berends (Coen Berends) da je navodno rekao: “Na osnovu dosadašnjih istraživanja, nošenje maski na javnim mestima ne bi trebalo da bude neophodno. Maske ne predstavljaju nikakvu zaštitu, možda čak imaju i negativan efekat.”

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 9. septembra, 2020.

Tvrdnja se deli među srpskim korisnicima Fejsbuka nakon što je sredinom jula 2020. u zemlji uvedeno obavezno nošenje maski u svim zatvorenim javnim prostorima kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa.

Servis za proveru informacija AFP Činjenice kontaktirao je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje (RIVM) koji je odbacio tvrdnju da su maske za lice zabranjene u Holandiji. “Maske za lice nisu zabranjene u Holandiji niti smo preporučili da se ne nose,” rekla je u mejlu 8. septembra, 2020. portparolka Instituta Lus Hartman (Loes Hartman).

Međutim, “u trenutnoj situaciji, mi jednostavno ne mislimo da je neophodno da svako nosi masku za lice u javnom prostoru, pošto naučna literatura ne nudi jasan konsenzus o efektima maski,” dodala je. 

Holandske vlasti su saopštile u Julu da “ne vide dokaz” zbog kog bi uvele obavezno nošenje maski, ali i da regionalne vlasti mogu preduzeti drugačije mere. 

Uz nordijske zemlje, Holandija je jedna od poslednjih država u kojoj nije nametnuta široka upotreba maski, dok su mnoge evropske zemlje uvele stroža pravila za nošenje maski za lice.

Hartman je rekla da nošenje maske “nije neophodno” sve dok se ljudi pridržavaju osnovnih mera opreza, kao što je držanje socijalne distance i ostajanje kod kuće u slučaju pojave simptoma.

Maske imaju ‘negativni efekat’

U objavama na Fejsbuku takođe se citira portparol RIVM-a Koen Berends koji je navodno rekao da “Maske ne predstavljaju nikakvu zaštitu, možda čak imaju i negativan efekat.”

Iako Berendsovi komentari odražavaju savet RIVM-a da nije neophodno nositi masku na javnim mestima, AFP Činjenice nije bio u mogućnosti da potvrdi istinitost citata koji mu je pripisan.

“Kad je reč o citatu mog kolege Koena Berendsa, nema jasnog naučnog konsenzusa: neko istraživanje kaže da su maske efektne na neki način, neko kaže da nisu, a neke studije kažu da čak mogu biti kontraproduktivne,” rekla je Hartman.

U intervjuu (na holandskom) lokalnoj televiziji BR6 u junu, Berends je rekao da “sa maskama za lice nije potpuno jasno koliko je efektno da se dozvoli da ih koristi opšta populacija, zato što ne znate kakav je kvalitet maski za lice, one treba da budu korišćene na pravi način, tako da se ne postiže mnogo ako se ne koriste pravilno i onda mogu čak biti i štetne.”

AFP Činjenice čeka na odgovor Berendsa da potvrdi ili negira citat iz objave na Fejsbuku.

Maske su obavezne u nekim oblastima

Međutim, upotreba nemedicinskih maski za lice obavezna je za ljude koji koriste javni prevoz u Holandiji, napisao je Institut na svojoj internet stranici. Putnicima na holandskim aerodromima je preporučeno da nose masku na nekim mestima poput šaltera za prijavu za let ili bezbednosne kontrole.

U avgustu su Amsterdam i luka u Roterdamu uveli obavezno nošenje maski za lice u određenim oblastima gde je veća gužva, uključujući i čuvenu Ulicu crvenih fenjera, pošto su infekcije korona virusom pokazale zabrinjavajući rast, javio je AFP 6. avgusta, 2020.

Mera je bila na snazi do kraja avgusta, kada je ukinuta.

Holandski policajac nosi masku za lice nakon što je opština Roterdam uvela obavezno nošenje maski u nekim delovima grada kako bi zaustavila širenje korona virusa, 23. avgusta, 2020. Sander KONING / ANP / AFP

Od izbijanja novog korona virusa u decembru 2019. preporuke za nošenje maski u opštoj populaciji su se nekoliko puta menjale kako su naučnici saznavali više detalja o virusu i bolesti koju on izaziva, COVID-u-19. 

Svetska zdravstvena organizacija redovno ažurira svoje preporuke o nošenju maski za lice. Poslednji put preporuka je ažurirana 5. avgusta, 2020. i može se videti ovde.

AFP Činjenice razobličio je mitove o maskama ovde, ovde i ovde.

COVID-19