MSP nije osudio najviše političke i zvaničnike farmaceutske industrije za zločine protiv čovečnosti

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Gotovo 2.000 korisnika Fejsbuka podelilo je članak na hrvatskom koji je objavljen 16. januara 2022. a u kome se tvrdi da su sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) "osudile najviše dužnosnike Pfizera, GlaxoSmithKlinea, Kine i Vatikana za zločine protiv čovječnosti" zbog vakcina protiv kovida-19. Tvrdnja je, međutim, netačna: MSP nema nadležnost da vodi kazneni postupak protiv pojedinaca, rečeno je AFP-u u Odeljenju za informisanje ovog suda. Originalni izvor ove tvrdnje je internet stranica bivšeg kanadskog sveštenika koji je i ranije plasirao netačne tvrdnje i odnosi se na izmišljeni Međunarodni sud pravde za običajno pravo, koji nema nikakav pravni status.

"Međunarodni sud osudio je najviše dužnosnike Pfizera, GlaxoSmithKlinea, Kine i Vatikana za zločine protiv čovječnosti," glasi naslov članka ispod fotografije sudnice Međunarodnog suda pravde sa sedištem u Hagu. "Nakon četveromjesečnog suđenja sazvanog prema međunarodnom pravu, suci Međunarodnog suda pravde (ICLCJ - sic!) danas su donijeli svoju povijesnu presudu i kaznu, zajedno s nalozima za uhićenje i izvlaštenje optuženih", navodi se u članku podeljenom na Fejsbuku gotovo 2.000 puta otkako je objavljen 16. januara 2022.

Prema navodima u članku, koji je deljen i kao skrinšot, kao na primer ovde, "među osuđenim osobama su Albert Bourla i Emma Walmsley, izvršni direktori Pfizera i GlaxoSmithKline Pharmaceuticals, Xi Jinping, predsjednik Kine, ‘papa’ Franjo (Jorge Bergoglio), Elizabeth (Windsor) i kanadski premijer Justin Trudeau."

AFP Činjenice je utvrdio da ovo nije tačno. U Međunarodnom sudu pravde u Hagu, čiji je akronim na engleskom ICJ (od International Court of Justice) a ne ICLCJ kako je navedeno u članku, AFP-u je rečeno da je to internacionalni tribunal koji sudi u sporovima između država i nema nadležnost da sudi pojedincima. ICLCJ je skraćenica za sud koji je izmislio Kanađanin Kevin Anet (Annett), poznat po netačnim tvrdnjama koje su razobličili novinari za proveru činjenica. To nije međunarodno priznati sud i nema ovlašćenje u Kanadi, rekao je zvaničnik kanadskog Ministarstva pravde.

Skrinšot netačnog članka napravljen 20. januara 2022.

Međunarodni sud pravde je stvaran ali ne sudi pojedincima

"Međunarodni sud pravde nema nadležnost da vodi postupke protiv pojedinaca," rečeno je AFP-u u Odeljenju za informacije MSP-a.

"On ima dvostruku nadležnost: u skladu sa međunarodnim pravom odlučuje u sporovima pravne prirode za koje mu se obrate države (nadležnost u slučajevima spora); i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima na zahtev organa Ujedinjenih nacija, specijalizovanih agencija ili neke povezane organizacije ovlašćene da to zatraži (savetodavna nadležnost)," navodi se u mejlu ovog Odeljenja od 19. januara 2022.

Prema tome "samo države mogu da se prijave za pojavljivanje pred Sudom u slučajevima spora. Međunarodne organizacije, druge vlasti i pojedinci privatno nemaju pravo da otpočnu proces pred Sudom," dodaje se. Više detalja o nadležnosti MSP-a dostupno je na njegovoj internet stranici.

Međunarodni sud pravde je glavni sudski organ Ujedinjenih nacija (UN). Osnovan je u junu 1945 Poveljom Ujedinjenih nacija a počeo je sa radom u aprilu 1946.

Sedište suda je u Hagu i to je jedini od šest glavnih organa Ujedinjenih nacija koji se ne nalazi u Njujorku.

ICLCJ nije pravi sud i nema ovlašćenje

Kao izvor za ovu netačnu tvrdnju, članak citira blog Kevina Aneta, bivšeg sveštenika kanadske Ujedinjene crkve, čije su ranije netačne tvrdnje razobličili AFP Fakt Ček i organizacija za proveru činjenica Snoups.

Anet sebe opisuje kao jednog od tri nacionalna sazivača Republike Kanata, samoproklamovane "suverene nacije". Ovaj bivši sveštenik u Ujedinjenoj ckrvi je udaljen iz službe 1997. godine. Upitan o Anetu, Stefan Šank (Stephane Shank), zvaničnik za odnose sa medijima kanadske Vlade, rekao je AFP-u u mejlu u septembru 2020: “‘Republika Kanata’ nije legitimna vlada niti zakonodavno telo.”

Netačni članak na hrvatskom blogu pomešao je skraćenicu MSP-a (ICJ) sa ICLCJ-em (što znači "Međunarodni sud pravde za običajno pravo" - na engleskom "International Common Law Court of Justice"), koji je osnovao samoproklamovani "Međunarodni sud za zločine ckrve i države" (International Tribunal into Crimes of Church and State, ITCCS). Oba ova suda je Anet izmislio i nemaju stvarnu vlast.

Jan Mekleod (Ian McLeod), portparol Ministarstva pravde Kanade, rekao je AFP-u 20. januara 2022. da "Međunarodni sud pravde za običajno pravo nije priznati međunarodni sud i nema ovlašćenje u Kanadi"

Teoretičari zavera često netačno tvrde da su (nepostojeći) sudovi navodno osudili istaknute pojedince zbog njihove uloge u borbi protiv pandemije kovida-19 ili da su naredili vladama da zaustave sprovođenje mera preduzetih kako bi se sprečilo širenje korona virusa. AFP je razobličio nekoliko takvih tvrdnji, na primer ovde, ovde i ovde.

VAKCINE COVID-19