Ljudi prolaze ispred vrhovnog suda u Vašingtona 17. aprila 2021. (AFP / Daniel Slim)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država nije nedavno presudio protiv ‘univerzalne’ vakcinacije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U tekstu, koji je od sredine aprila podeljen na srpskom nekoliko stotina puta na Fejsbuku, tvrdi se da je Vrhovni sud Sjedinjenih Država “otkazao  opštu vakcinaciju Bila Gejtsa i drugih svetskih predatora.” Taj tekst je preveden sa engleskog i potpuno je netačan: Vrhovni sud nije presudio o vakcinaciji od 1905. godine. Vakcina protiv Covid-a-19 nije obavezna u Americi i mRNK tehnologija ne bi “uništila Zemljane.”

“Kao veliku pobedu slobode, Vrhovni sud je ukinuo univerzalnu vakcinaciju,” piše u tekstu objavljenom na Fejsbuku 12. aprila 2021. i podeljenom preko 200 puta za nedelju dana. Isti tekst ili deo teksta su podelili i drugi korisnici, na primer ovde. Tekst se deli i na drugim društvenim mrežama, poput ruskog Vkontakta.

“Tužbu je podnela grupa naučnika koju je vodio senator Robert F. Kennedi Jr., rekavši: ’Nova Covid vakcina mora se izbegavati po svaku cenu’,” piše u tekstu. Međutim, američki Vrhovni sud je 1905. godine presudio da svaka američka država ima pravo da uvede obaveznu vakcinaciju. Nije promenio stav.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 20. aprila 2021.

Tekst je takođe podeljen na francuskom i italjanskom. Preveden je sa engleskog sa greškama, na primer “universal vaccination” je preveden kao “univerzalna vakcinacija” ali to zapravo znači obavezna vakcinacija.

Obavezna vakcinacija u Sjedinjenim Američkim Državama

Trenutno je vakcinacija protiv nekih zaraznih bolesti obavezna u svih pedeset država da bi deci bilo dozvoljeno da se upišu u školu, uz medicinska izuzeća. Filozofska ili verska izuzeća su takođe prihvaćena u nekim državama. Vakcinacija je takođe obavezna za traženje stalnog boravka

Državno pravo za nametanje vakcinacije datira od slučaja Vrhovnog suda Džakobson protiv Masačusetsa (Jacobson v. Massachusetts) koji je sud presudio 1905. godine. Presuda je potvrdila osudu osobe koja je odbila da se vakciniše protiv variole u Kembridžu, u državi Masačusets, 1902. godine, u jeku epidemije, čime je prekršila propise na snazi u toj državi. Vrhovni sud je tada presudio da je na državi “da uvede zakon o obaveznoj vakcinaciji.” 

“Nekoliko godina kasnije, Vrhovni sud je ovu presudu citirao kao presedan za ustavnost državnih zakona koji zahtevaju da se deca imunizuju pre polaska u školu (Zuht protiv Kinga),” objasnila je AFP-u 14. aprila Vendi Parmet (Wendy E. Parmet), profesorka prava na američkom Severoistočnom univerzitetu i specijalista za politiku javnog zdravlja. 

Do trenutka objave ovog članka, vakcina protiv Covid-a-19 nije bila obavezna u Americi. Predsednik Džo Bajden je rekao u decembru 2020. godine da neće biti obavezna na federalnom nivou, ali svaka država ima pravo da traži da se njeno stanovništvo vakciniše, napisala je stručnjakinja za pravno i javno zdravlje Žoan Rosen (Joanne Rosen) u članku za Univerzitet Džons Hopkins.

Njujorčani stižu u centar za vakcinaciju protiv Covid-a-19 Džavits 13. aprila 2021. (AFP / Timoti A. Klari)

Vrhovni sud nije nedavno promenio stav

Nema traga da se Vrhovni sud predomislio od svoje odluke iz 1905. godine, a kamoli nedavno. Nijedna presuda ove vrste nije objavljena na sajtu suda, gde su sve odluke zabeležene pod naslovima “mišljenja suda” za ispitane slučajeve i “nalozi suda” za skraćeni postupak.

“Koliko znam, Vrhovni sud nije poništio nijednu nedavnu odluku u vezi sa regulisanjem vakcina,” rekla je Vendi Parmet. “Zapravo, nisam upoznata ni sa jednom nedavnom odlukom kojom je Vrhovni sud Sjedinjenih Država ukinuo vlastiti presedan o vakcinama. A samo slučajevi Vrhovnog suda predstavljaju presedan za Vrhovni sud,” rekla je AFP-u.

“Američki specijalista za zarazne bolesti Bill Gates, Fauci i Big Pharma izgubili su parnicu Vrhovnog suda SAD-a i nisu uspeli da dokažu da su sve njihove vakcine bezbedne za zdravstvene građane u poslednje 32 godine!” piše u tekstu podeljenom na društvenim mrežama. To je glasina koja kruži internetom od 2018. godine. 

U to vreme je jedna od najvećih organizacija protiv vakcina u Sjedinjenim Državama, Mreža za saglasnost o vakcinama (ICAN), podnela tužbu za slobodu informisanja protiv američkog Ministarstva zdravlja i socijalnih usluga (HHS), da bi ih prisilila da objave izveštaje o broju neželjenih efekata usled vakcinacije.

Ministarstvo je odgovorilo da nije uspelo da pronađe dotične izveštaje, što je ICAN protumačio kao dokaz da je federalna vlada zanemarivala proučavanje neželjenih efekata vakcina više od 30 godina. Ali naučnici i sajt za proveru činjenica Politifakt tada su naglasili da su brojni detaljni izveštaji o neželjenim efektima vakcina, koje su objavili HHS i druge američke agencije,  dokazali suprotno - postojanje efikasnog nadzora nad vakcinama u zemlji.

Štaviše, slučaj je bio van nadležnosti Vrhovnog suda. “Ovo je slučaj pokrenut na osnovu Zakona o slobodi informacija. Ne tiče se politike vakcinacije. Slučaj je rešio Okružni sud (prvostepeni), a ne Vrhovni sud. Nije mogao da poništi nijedan presedan", objasnila je Vendi Parmet.

Osim toga, Robert Fransis Kenedi Mladi, nećak bivšeg američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija i sin bivšeg ministra pravde Roberta F. Kenedija, nikada nije bio senator. Advokat je, specializovan za ekološko pravo, i poznat je po brojnim stavovima protiv vakcina.

Robert Fransis Kenedi mlađi u Njujorku 12. decembra 2018. (AFP / Anđela Vejs)

Podržao je ICAN 2018. godine kada je organizacija tužila HHS, ali u poslednje vreme nije podneo nikakvu žalbu Vrhovnom sudu. Njegov nalog na Instagramu izbrisan je u februaru 2021. “zbog toga što je više puta delio lažne tvrdnje o korona virusu ili vakcinama,” navodi se u saopštenju ove društvene mreže 12. februara. Njegova porodica se takođe ogradila od njegovog stava protiv vakcina.

mRNA vakcine ne modifikuju RNK

U tekstu podeljenom na Fejsbuku tvrdi se da “po prvi put u istoriji vakcinacije, najnovija generacija takozvanih mRNK vakcina direktno narušava genetski materijal pacijenta i stoga menja individualni genetski materijal” kao i da bi te nove “mRNK vakcine uništile Zemljane, a preživeli bi postali GMO!”

AFP-ovi servisi za proveru činjenica su već razobličili netačne tvrdnje da nove vakcine “mRNK” (zasnovane na informativnoj RNK, tj messenger RNA) proizvođača Fajzer-Biontek i Moderne protiv Covid-a-19  modifikuju ljudski DNK ili ćelije, na primer ovde i ovde. AFP Činjenice je pisao o tome ovde.

Tradicionalne vakcine uključuju ubrizgavanje malih količina oslabljenog virusa da bi se telo osposobilo za prepoznavanje određenih proteina, zvanih antigeni, da bude spremno za napad ako naiđe na pravi virus.

Suprotno tome, mRNK vakcine, kao one koje su stvorili Moderna i Fajzer-Biontek, daju genetska uputstva za izgradnju ovih proteina direktno u ćelijama, efikasno pretvarajući telo u fabriku za proizvodnju vakcina.

“Transkripcija genetskih informacija (RNK) u protein odvija se u citoplazmi, a ne u jezgru ćelije”, koji sadrži DNK. “​​MRNK ne može da ‘uđe’ u DNK,” jer nikada ne ulazi u jezgro ćelije, objasnila je u septembru 2020. AFP-u dr Marija Viktorija Sančez (Maria Victoria Sanchez) iz Laboratorije za imunologiju i vakcine IMBECU-CCT-CONICET u Argentini.

U ljudskom telu, “genetski put ide tako: DNK se transkribuje (prepisuje) u RNK (...) Ne vidimo obrnuti put,” objasnio je francuski genetičar Aksel Kan (Axel Khan).

"U ljudskoj ćeliji, RNK se nikad ne pretvara u DNK. Jedina mogućnost je da se zarazite retrovirusom, a čak i tada se menja RNK retrovirusa, a ne naša", objasnio je imunolog Žan-Daniel Lelievr (Jean-Daniel Lelièvre), član Komisija za vakcinaciju pri francuskom Visokom zdravstvenom organu (HAS). Sars-Cov-2, koji izaziva bolest Covid-19, je korona virus.

To što kažu da će mRNA, inokulirana putem vakcine, transformisati DNK, “pomalo liči na to da kažem da dete može roditi majku ... Ne možete se tako vratiti nazad,” uporedio je Lelievr.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE