NHS ne upozorava na vakcine protiv kovida-19 zbog rizika od Belove paralize, poster je lažan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija objavljena na Fejsbuku sredinom januara 2022. navodno prikazuje bilbord u Londonu koji reklamira "upozorenje za javno zdravlje" Britanske nacionalne zdravstvene službe protiv vakcine za kovid-19 jer "izaziva Belovu paralizu". NHS nikada nije uputio takvo upozorenje, potvrdili su za AFP Činjenice u ovoj službi. Plakat su verovatno napravili aktivisti protiv vakcinacije i postavljen je ilegalno. U komentaru objavljenom u Lansetu, na kome autori zasnivaju svoju tvrdnju, zapravo se kaže da "ostaje jedna izvesnost: korist od vakcinacije nadmašuje svaki mogući rizik". NHS nastavlja da podstiče ljude da se vakcinišu protiv kovida-19.

"Javno upozorenje od Nacionalnog zdravstvenog servisa Velike Britanije (NHS): Covid-19 vakcina izaziva Belovu paralizu!!!!!," piše u opisu slike postavljene na Fejsbuku 11. januara 2022. i podeljene više od 140 puta za dve nedelje. Fotografija prikazuje bilbord na ulici sa posterom na kome je slika devojke koja naizgled pati od problema sa mišićima na licu. Na plakatu žutom bojom piše: "Upozorenje za javno zdravlje", "Kovid-19 vakcina izaziva Belovu paralizu". Na vrhu se vide logotipi britanske Vlade i Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Pretraga na Tviteru pokazuje da ista fotografija kruži i na drugim jezicima na društvenim mrežama, poput engleskog, italijanskog i španskog. Upotrebom logotipa britanske zdravstvene službe i Vlade autori postera obmanjuju ljude da veruju da ga je objavila NHS i stoga sadrži pouzdane informacije. "Ako su kovid ubodi 'bezbedni i efikasni', zašto postoje upozorenja o tome da izazivaju Belovu paralizu???", napisao je na engleskom jedan korisnik na Tviteru.

"Ovo nije pravi poster," rekao je za AFP Činjenice u mejlu 14. januara 2022. Kavan Grifin (Cavan Griffin), portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu britanske Vlade (DHSC). Portparol NHS-a je takođe potvrdio za AFP Činjenice u mejlu 20. januara 2022. da jedino "DHSC naručuje upotrebu logotipa NHS" i da taj poster nije iz NHS-a.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 17. januara 2022.

Koristeći prikaz ulice (Street view) na Gugl mapi, vizuelne naznake i drugu fotografiju postera podeljenu na društvenim mrežama uz komentar da je snimljen u Hejes Taunu (Hayes Town), našli smo da je ovaj plakat postavljen na uglu Botvel Lejn i Pamp Lejn (Botwell Lane i Pump Lane), u Hejes Taunu, naselju u zapadnom Londonu.

Poređenje fotografija objavljenih na društvenim mrežama (levo) i skrinšotova napravljenih na Gugl mapi 19. januara 2022. (desno). Crvene oznake je dodao AFP

"Svesni smo ovih plakata i prijavili smo ih našim partnerima iz NHS-a. Takođe su prijavljeni JCDeko-u (JCDecaux) koji poseduje te bilborde i odmah su bili uklonjeni," rekla je za AFP Činjenice u mejlu 20. januara 2022. Masuma Sarvar (Masooma Sarwar), portparolka opštine Hilingdon kojoj pripada Hejes.

Pravi poster, ali su ga napravili aktivisti protiv vakcinacije, a ne NHS

Kako su otkrili korisnici Tvitera, plakat je zapravo nastao kao deo kampanje protiv vakcinacije koja se podstiče u aplikaciji za privatne poruke Telegram. AFP je potvrdio da je podeljen u visokoj rezoluciji za potrebe štampanja na kanalu pod nazivom "Propaganda autobuskih stanica" koji je kreiran 15. decembra 2021. "Hajde da vratimo oglasne prostore autobuskih stanica i zamenimo ih istinom", piše u prvoj poruci objavljenoj 28. decembra. U grupi je takođe deljen video koji pokazuje kako se (nelegalno) otvaraju bilbordi i postavljaju posteri, kao i preporuke za štamparije.

Skrinšot poruke na Telegram kanalu koji prikazuje lažan plakat NHS-a, napravljen 19. januara 2022.

Kanal sadrži mnogo fajlova za preuzimanje takvih postera, a novi se objavljuju nekoliko puta nedeljno. Mnogi koriste logotipe britanske Vlade i NHS-a na isti način kao u stvarnim i aktuelnim javnim kampanjama NHS-a, dovodeći ljude u zabludu da veruju da gledaju prave plakate NHS-a.

Pravi poster NHS-a koji poziva ljude da prime treću dozu vakcine protiv kovida-19 (levo) i lažnog postera koji se deli na Telegramu (desno)

Belova paraliza je retka i verovatnija nakon infekcije kovidom-19 nego posle vakcinacije

"Belova paraliza je privremena slabost ili nedostatak pokreta koja pogađa jednu stranu lica. Većina ljudi se oporavi u roku od devet meseci. Za razliku od moždanog udara, slabost lica se postepeno razvija," objašnjava NHS na svom sajtu.

Belova paraliza je prijavljena kao retka nuspojava koja može da utiče na "od 1 od 1.000 ljudi" koji prime vakcinu Moderna (Spikevaks). "Jednostrano spuštanje lica" je prijavljeno kao retka nuspojava za vakcine Fajzer-Biontek i AstraZeneka. Ove informacije su dostupne u javnoj dokumentaciji o vakcinama (ovde, ovde i ovde) i na sajtu britanske Vlade.

Zdravstvene vlasti kao što su NHS i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odlučile su da se ovo iz opreza prijavi kao moguća, ali retka nuspojava, nakon što su zabeležena četiri slučaja Belove paralize među 18.000 učesnika u kliničkom ispitivanju za vakcinu Fajzer-Biontek (što nije više nego što bi se normalno dešavalo u opštoj populaciji) i četiri slučaja među 30.000 učesnika u kliničkom ispitivanju vakcine Moderna, izvestili su AFP i drugi mediji u decembru 2020.

QR kod na lažnom posteru podeljenom na Telegramu povezuje se sa komentarom objavljenim u medicinskom časopisu Lanset (The Lancet) u avgustu 2021. Link do ove publikacije je takođe postavljen na Telegram kanalu. Autori su istraživali "vezu između vakcinacije protiv kovida-19 i Belove paralize" nakon što je "globalno dato više od tri milijarde doza SARS-CoV-2 vakcina." Zaključuje se da, iako je potrebno obraditi više podataka o ovoj temi, "ostaje jedna izvesnost: korist od vakcinacije nadmašuje svaki mogući rizik."

Koristeći podatke iz Izraela, autori studije objavljene u časopisu Lanset regionalno zdravlje - Evropa (The Lancet Regional Health - Europe) u novembru 2021. su razmatrali moguću vezu između Fajzer vakcine i Belove paralize. Zaključili su da podaci ukazuju na ograničen povećani rizik, ali da "mali procenjeni rizici koji se mogu pripisati sugerišu da je uticaj na javno zdravlje relativno mali. Prednosti vakcinacije eksplicitno nadmašuju moguću vezu sa Belovom paralizom koja ima visoku stopu oporavka ako se leči na vreme."

Rizik od razvoja Belove paralize (BP) nakon infekcije kovidom-19 takođe može biti veći od rizika od razvoja krvnog pritiska nakon vakcinacije. U istraživačkom pismu objavljenom u JAMA časopisu za otorinolaringologiju - hirurgiju glave i vrata Američkog medicinskog udruženja, naučnici su analizirali podatke od 348.088 vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata i zaključili da je "statistički značajno veći rizik od BP-a kod pacijenata sa kovidom-19 u poređenju sa onima koji su vakcinisani protiv ove bolesti."

Do sličnog zaključka došli su britanski naučnici posmatrajući podatke od preko 32 miliona ljudi. Objavili su svoje rezultate u časopisu Nejčr (Nature) u oktobru 2021.

Poslednja izjava medicinskog savetodavnog odbora za paralizu lica u Velikoj Britaniji o mogućoj vezi vakcinacije protiv kovida-19 i BP-a objavljena je u februaru 2021. i u njoj se ističe da: "Trenutno nema dokaza da je broj prijavljenih slučajeva Belove paralize veći nego što bi se očekivalo u opštoj populaciji. Međutim, mi pratimo situaciju i ažuriraćemo ove informacije kako budu otkriveni dodatni dokazi."

COVID-19 VAKCINE