Video širi neosnovane informacije da vakcine protiv kovida utiču na telo da napadne sebe

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Gotovo 600 korisnika društvenih mreža podelilo je od 1. januara 2022. video u kome penzionisani mikrobiolog Sukarit Bakdi upozorava na navodne pogubne posledice vakcina protiv kovida-19. Citirajući navodne nalaze penzionisanog patologa Arne Burkarta, Bakdi tvrdi da iRNK vakcine utiču na telo da "napadne sebe" i ošteti vitalne organe, što može dovesti do smrti. Međutim, brojni eksperti koje je AFP kontaktirao negiraju ovu tvrdnju. Nakon što je prošle godine širom sveta vakcinisano na stotine miliona ljudi ljudi, nema dokaza da vakcine izazivaju autoimunske bolesti.

Video je, sa titlom na hrvatskom, objavljen 1. januara 2022. kao deo ovog članka i podelilo ga je gotovo 600 korisnika Fejsbuka. Neki su članak podelili kao skrinšot, kao na primer ovde.

U videu, čiji je sažetak objavljen kao tekst, Sukarit Bakdi (Sucharit Bhakdi) tvrdi da je iRNK vakcina okidač za "autoimunski napad na sebe", citirajući navodne nalaze penzionisanog nemačkog patologa dr Arne Burkarta (Burkhardt). "Ove vakcine ubijaju mlade i stare", kaže Bakdi u videu. "One ubijaju našu decu”.

Skrinšot obmanjujućeg video snimka napravljen 19. januara 2022.

Ko su Sukarit Bakdi i Arne Burkart?

Sukarit Bakdi je penzionisani mikrobiolog i bivši profesor na Univerzitetu Johanes Gutenberg (Johannes Gutenberg) u Majncu u Nemačkoj, gde je radio na Odeljenju za mikrobiologiju i medicinsku higijenu. Nekoliko njegovih netačnih ili obmanjujućih komentara o pandemiji i vakcinama već su proverili američki medij Ju-Es-Ej Tudej, italijanski sajt za proveru činjenica Fakta, pa i AFP.

U oktobru 2020. godine Odeljenje za mikrobiologiju i medicinsku higijenu saopštilo je "da se ograđuje od stavova koje je (o pandemiji) izneo gospodin Bakdi", a koje smatra "obmanjujućim ili lažnim".

Izdavačka kuća Goldeg Verlag (Goldegg Verlag), koja je objavila njegovu knjigu o pandemiji pod naslovom "Raskrinkana korona", 15. jula 2021. se takođe ogradila od Sukarita Bakdija zbog antisemitskih stavova.

U drugom videu, objavljenom početkom jula 2021. Bakdi je tvrdio da je kolektivni imunitet već dostignut, da vakcine nisu neophodne i da su opasne. AFP je već razobličio taj video. Početkom januara 2022. AFP Činjenice napisao je tekst o proveri Bakdijeve tvrdnje o "limfocitima ubicama", objavljene zajedno sa video klipovima koji prikazuju nedavno kolabiranje nekoliko ljudi, za koje se tvrdilo da su preminuli zbog vakcine protiv kovida-19.

Arne Burkart je penzionisani nemački patolog koji tvrdi da je ispitao organe 15 pacijenata preminulih nakon što su bili vakcinisani protiv kovida-19 i da je oktrio da "vakcine mogu biti okidač autodestruktivnih procesa koji vode do teške bolesti i smrti."

"Smatramo da ove tvrdnje nisu potkrepljene rigoroznim ili čvrstim podacima i da su mnoge zasnovane na netačno interpretiranim rezultatima", rekao je za AFP Činjenice Peter Bor (Peter Boor) iz Nemačkog registra za autopsije preminulih od kovida-19.

"Postoje (vrlo retki i dokumentovani) fatalni ishodi vakcinacije, koji su povezani sa dobro poznatim nuspojavama kao posledice trenutne alergijske reakcije, VITT [vakcinom izazvana trombotična trombocitopenija, vaccine-induced thrombotic thrombocytopenia na engleskom] i miokarditis, ukratko rečeno. Većina autopsija koju je obavio Nemački registar autopsija preminulih od kovida-19 nije pokazala vezu između vakcinacije i smrti", napisao je on u mejlu 19. januara 2022.

Burkartove ranije tvrdnje o navodnoj štetnosti vakcina protiv kovida-19 proverili su nemački servis za proveru činjenica Korektiv (Correctiv) i hrvatski Faktograf.

Nema dokaza da limfociti izazvani vakcinom ubijaju organe

U videu Bakdi citira Burkarta da je nakon autopsija 15 osoba navodno preminulih nakon vakcinacije protiv kovida (za koje nema službenog zapisa) "u 90% slučajeva" pronašao "jasne dokaze autoimunskog napada limfocita ubica na tkiva", posebno na "srcu, plućima i ostalim tkivima kao što je jetra".

"Sada je poznato da ove autoimunske napade izazivaju ove vakcine", kaže Bakdi. "A zašto limfociti ubice napadaju organe? Jedini odgovor je da ti organi proizvode mete kako ih vide ovi limfociti ubice. Ta meta je virusni protein”.

Brojni eksperti su, međutim, rekli AFP-u da je to netačno.

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, rekao je da "prema sadašnjim spoznajama mRNA (iRNK) vakcine protiv Covida-19 ne uzrokuju autoimunosne bolesti".

"Koliko mi je poznato mRNA vakcine ne uzrokuju nikakve autoimunosne poremećaje. Naime, pod pojmom autoimunosti smatramo napad imunosnog sustava na tkivne ili stanične strukture vlastitog organizma. mRNK cjepiva isporučuju genetski materijal za sintezu proteina šiljka koronavirusa (S protein)... Ti imunosni odgovori usmjereni su samo protiv S proteina, a ne protiv vlastitih proteina jer njemu sličnih vlastitih proteina u čovjeku nema," rekao je Trobonjača za AFP Činjenice u mejlu 19. januara 2022.

"Apsolutno nema dokaza za to", rekao je 10. januara 2022. u intervjuu za AFP profesor Libor Grubhofer (Grubhoffer), direktor Biološkog centra češke Akademije nauka. On kaže da bi takav fenomen bio primećen još u pretkliničkoj fazi istraživanja, mnogo pre nego što bi vakcine ušle u prvu fazu kliničkih ispitivanja.

"To su osnovna istraživanja koja se moraju obaviti u pretkliničkoj fazi. To su osnovni principi koji se ne mogu prevideti u najosnovnijem skriningu bezbednosti vakcine. Apsolutno je nemoguće da tako nešto izmakne pažnji naučnika, posebno imajući u vidu današnje uznapredovalo stanje istraživanja imuniteta. To se apsolutno ne dovodi u pitanje," rekao je profesor Grubhofer.

Frederik Altar (Frédéric Altare), direktor istraživanju u francuskom Institutu za istraživanje Inserm, komentarisao je prošlog leta za AFP da je ova tvrdnja "netačna, čak i ako polazi od delimične osnovne istine" - da će naš imunski sistem napasti ćeliju u našem telu ako počne da proizvodi protein koji ne bi trebalo da proizvodi. "Ovako to funkcioniše za rak - uništavamo ćelije raka koje naše telo ne bi trebalo da pravi".

Međutim, sam princip iRNK je da bude prolazan: vakcina se ne zadržava u telu duže od nekoliko sati, kako je nekoliko stručnjaka već objasnilo AFP-u. "Jedini koji proizvodi protein je virus, pa se imunski sistem samo okreće protiv njega," dodaje Frederik Altar.

AFP je već razobličio tvrdnju da iRNK vakcine izazivaju autoimunske bolesti, kao i onu da buster vakcina protiv kovida-19 može povećati rizik od limfoma -- kancera limfatičnog sistema -- i autoimunskih bolesti -- stanja u kome imunski sistem tela napada zdrava tkiva.

Za razliku od klasične pripreme vakcina koje sadrže oslabljene ili umrtvljene patogene ili njihove proteine, iRNK vakcine se oslanjaju na iRNK molekul koji kodira spajk protein korona virusa SARS-CoV-2. Kao posledica, telo samo proizvodi te proteine i imunski sistem reaguje na njih i stvara antitela kako bi bio sposoban da zaštiti telo protiv pravog korona virusa u budućnosti. Kako funkcionišu iRNK (mRNA na engleskom) vakcine je objašnjeno ovde, na informativnom portalu Evropske Unije o vakcinama, a o tome možete pročitati i u jednom od AFP-ovih tekstova.

Kako Fajzer-Biontekova vakcina koristi genetsku informaciju iz virusa SARS-CoV-2 da stimuliše imunski odogovor tela ( AFP / Džon Seki, Lorens Ču)

Ne postoji dokaz da spajk proteini oštećuju krvne sudove

Bakdi dalje tvrdi u videu da nakon prve vakcinacije ljudski krvni sudovi postanu "propusni" zato što su "izgrebani i oštećeni" spajk proteinom koji je stvoren kao odgovor na vakcinu.

Profesor Grubhofer, međutim, smatra da je to "potpuna besmislica" bez "ikakve naučne osnove". Prema njegovim rečima ova tvrdnja je verovatno povezana sa ranijim netačnim tvrdnjama da spajk protein unakrsno reaguje sa endotelijumom - spoljnim slojem ćelija u krvnim sudovima - i sa trofoblastom (spoljnim slojem ćelija u placenti), navodno uzrokujući reproduktivne probleme kao što su neplodnost i pobačaj. AFP je razobličito ove tvrdnje u maju 2021. ovde.

Prema toj teoriji, antitela izazvana vakcinom navodno reaguju sa sincitinom-1, proteinom iz placente, štetno utičući na reproduktivni kapacitet tela. Grubhofer, međutim, kaže da su proizvođači iRNK vakcina otpočetka bili svesni ove moguće opasnosti i da su vakcine napravljene da nikada ne reaguju na sincitin-1.

Ovo je potvrdila i Dasantila Golemi-Kotra, mikrobiološkinja na univerzitetu Jork u Torontu, koja je u aprilu 2021. rekla AFP-u da "je malo verovatno da će antitela protiv spajk proteina virusa SARS-CoV-2 koja je podstakla vakcina da se ukrste sa sincitinom-1 ili -2 u telu i izazovu neplodnost.”

Anet Bek-Sikinger (Annette Beck-Sickinger), profesorka na Univerzitetu u Lajpcigu, rekla je za AFP u decembru 2020. da bi “kad bi ta tvrdnja o sincitinu bila tačna, svaka žena koja je prethodno zaražena Kovidom-19 bila neplodna, ali to nije slučaj”.

AFP je već razobličio brojne tvrdnje da vakcine izazivaju autoimunske bolesti ili oštećuju imunski sistem, kao na primer ovde.

Prevela i pripredila
VAKCINE COVID-19