Bajden je seo na stolicu, snimak na društvenim mrežama je montiran na obmanjujući način

Korisnici društvenih mreža u Srbiji i drugim zemaljama podelili su snimak sa obeležavanja 80. godišnjice Dana D u Normandiji uz netačnu tvrdnju da prikazuje kako američki predsednik Džo Bajden pokušava da sedne u trenutku kad iza njega nije bilo stolice. Međutim, snimak je skraćen da se ne vidi da je stolica postojala i da je Bajden normalno seo na nju. Narativ da je Bajden previše star i slab je veliki deo kampanje protiv njega i za podršku Trampu za predstojeće predsedničke izbore u SAD-u.

"Op, op, op ipak nema stolice. Dezorjentisani Bajden pokušao da sedne na nevidljivu stolicu," piše u postu objavljenom na Eksu ("X") 6. juna 2024. U postu se nalazi kratak snimak na kojem se vidi kako se američki predsednik Džo Bajden rukuje sa šefom francuske države Emanuelom Makronom tokom obeležavanja 80. godišnjice Dana D, početka bitke za Normadiju i kraja Drugog svetskog rata. Potom izgleda kao da Bajden kreće da sedne ali onda ustaje i na kraju ponovo stoji.

Korisnici društvenih mreža su podelili snimak na različitim platformama poput Fejsbuka i Telegrama uz tvrdnju da nije bilo stolice i da je to dokaz da je Bajden senilan.

Snimak je uz slične tvrdnje kružio i na drugim jezicima poput engleskog, francuskog i grčkog.

Image
Skrinšot obmanjujućeg posta na Eksu (levo) i na Telegramu napravljen 10. juna 2024.

U SAD-u su snimak podelili konzervativni mediji kao i uticajni ljudi koji podržavaju Trampa i Republikansku stranku.

Drugi korisnici u AmericiSrbiji su na osnovu tog snimka tvrdili da je Bajden imao problema sa stomakom.

Međutim, snimak koji kruži društvenim mrežama je isečen da se ne vidi kako je Bajden zapravo seo na stolicu koja je bila iza njega. Nije tačno da nije bilo stolice.

Ovo je novi primer narativa da Džo Bajden nije fizički ili psihički sposoban da bude predsednik Sjedinjenih Država, na tragu kritika njegovog protivkandidata na predstojećim izborima, bivšeg predsednika Donalda Trampa. Tramp je tokom kampanje za izbore 2020. stalno govorio o Bajdenu kao "pospanom Džou". I tada su pristalice ovog narativa podelile montirane snimke koje je AFP proverio, na primer ovde i ovde

Trampovi gafovi na predizbornim skupovima - u kojima redovno meša imena, mesta i istoriju - ostaju u drugom planu dok je Bajden u nedavnom izveštaju specijalnog savetnika nazvan "starijim čovekom sa slabim pamćenjem".

Obmanjujući snimak

Originalni video je snimljen neposredno pre nego što je američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) govorio na skupu održanom povodom obeležavanja 80. godišnjice Dana D, kada se desetine hiljada savezničkih vojnika iskrcalo na obalu Normandije u severnoj Francuskoj, 6. juna 1944. u borbi protiv nacističke Nemačke (arhivirano ovde). Događaj se smatra prekretnicom u Drugom svetskom ratu.

Celu ovogodišnju svečanost uživo je prenosio britanski list Tajms. Snimak prikazuje kako se čini da Bajden kreće da sedne, zastaje i čeka da Ostin bude pozvan na binu. Tek onda seda na svoju stolicu (arhivirano ovde)

U momentu kad je prozvano Ostinovo ime Bajden je potpuno seo, zajedno sa prvom damom i francuskim predsednikom. Međutim, video deljen na internetu je isečen tako da je izostavljen deo u kome Bajden na kraju zauzima svoje mesto.

AFP-ove slike sa događaja takođe prikazuju kako Bajden sedi na stolici.

Image
Brižit Makron (levo), sedi sa suprugom, francuskim predsednikom (sredina levo), američkim predsednikom Bajdenom i njegovom suprugom Džil Bajden (desno) na obeležavanju Dana D na severozapadu Francuske 6. juna 2024. (POOL / Danijel Kol)

U govoru nakon Ostina, Bajden je rekao da je Dan D pokazao potrebu za međunarodnim savezima i obećao da nikada neće napustiti Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije -- potpuno suprotno od njegovog izbornog rivala, bivšeg predsednika Trampa, koji je javno doveo u pitanje značaj organizacija kao što je NATO.

"Živimo u vremenu kada je demokratija širom sveta ugrožena više nego u bilo kom trenutku od kraja Drugog svetskog rata," rekao je Bajden.

AFP je tražio komentar od Bele kuće ali do objavljivanja ovog članka nije dobio odgovor.

Druge montirane snimke Džoa Bajdena proverili smo na primer ovde i ovde.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas