Američki predsednik Džo Bajden rukuje se sa izraelskim premijerom Naftali Benetom u Ovalnoj sobi u Beloj kući, 27. avgusta 2021. ( AFP / Nikolas Kam)

Iz videa u kome je Bajden navodno zaspao tokom sastanka isečen je predsednikov odgovor

Desetine portala i stotine srpskih i bosanskih korisnika Fejsbuka delilo je krajem avgusta video dug 20 sekundi prema kome je američki predsednik Džo Bajden navodno zaspao tokom sastanka sa izraelskim premijerom Naftali Benetom u Beloj kući. Međutim, video je manipulativno editovan. Ceo snimak sastanka sadrži i razgovor dva lidera. Dok je Bajden imao sagnutu glavu i naizgled "spavao," nekoliko puta je pomerao prste; čim je izraelski premijer prestao da govori, američki predsednik je odgovorio svom savezniku.

"Bajdenov novi 'skandal': Predsjednik Amerike spava dok Benet priča," navodi se u naslovu članka objavljenog na sajtu Bigportal.ba 29. avgusta 2021.

U članku je objavljen i tvit sa 22-sekunde dugim videom koji prikazuje deo nedavnog sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena sa izraelskim premijerom Naftali Benetom. U videu, premijer Benet govori o "predivnoj priči o prijateljstvu između Sjedinjenih Američkih Država i jevrejske i demokratske države Izrael." Dok Benet govori, vidi se predsednik Bajden spuštene glave i prekrštenih ruku, ostavljajući utisak da je zaspao.

Image
Skrinšot Fejsbuk objave sa obmanjujućim člankom napravljen 9. septembra 2021.

Iste obmanjujuće tvrdnje prema kojima je Bajden zaspao ili "zadremao" tokom sastanka sa Benetom podeljene su i na desetak drugih portala, uključujući Aloonline.ba i 021.rs. Tvrdnje su podeljene i na tviteru ovde ili ovde, kao i na Fejsbuku ovde ili ovde.

Slične obmanjujuće tvrdnje pojavile su se i na drugim jezicima, kao što su poljski, rumunski i slovački.

Kako je stvarno bilo: isekli su Bajdenov odgovor Benetu

Džo Bajden i Naftali Benet sastali su se zajedno sa novinarima u Ovalnoj sobi Bele kuće 27. avgusta 2021. Dvojica lidera razgovarali su o evakuaciji trupa iz Kabula, političkoj poziciji prema Iranu, merama protiv pandemije i vakcinaciji protiv Covid-a-19, kao i o međusobnim odnosima. Ceo snimak sastanka postavljen je na Jutjub kanalima i Bele kuće i izraelskog premijera.

Kompletan snimak (video Bele kuće) dokazuje da je sastanak sa novinarima trajao duže od 13 minuta. Dva političara su predstavila svoje pozicije u međusobnom razgovoru. Deo koji je postao viralan na društvenim mrežama izvučen je iz dela tokom kog premijer Benet govori: u videu taj deo počinje na 12:16 minuta.

U videu se vidi kako Bajden saginje glavu i sluša komplimente koje mu je uputio premijer Benet; on pokreće prste leve ruke nekoliko puta tokom 30 sekundi. Ista scene može se videti u ovom videu.

"Hvala gospodine predsedniče, radujem se radu sa vama sada i u mnogim godinama koje su pred nama," završio je Benet svoje izlaganje. Odmah potom (na 12:49), Bajden odgovara: "Hvala vam. Pripisali ste mi zasluge, koje bi više trebalo dati Baraku Obami, za obezbeđivanje naše posvećenosti kvalitativnoj prednosti koju imate u odnosu na vaše prijatelje u regionu. Tako da je on taj koji zaslužuje zasluge."

AFP je pronašao najraniju objavu sa videom koji je izvučen iz konteksta na tviter nalogu Galit Distel Atbarjane, članice izraelskog Kneseta koja predstavlja sada opozicionu partiju Likud bivšeg premijera Bendžamina Netanjahua. Distel je objavila skraćenu verziju videa ubrzo nakon 22 sata uveče 28. avgusta sa potpisom na hebrejskom: "Iz nekog razloga izraelski mediji su zaspali i nisu obratili pažnju na ovaj istorijski segment. Mislila sam da bi trebalo da znate."

Samo nekoliko sati kasnije, poruku je preuzela ruska novinska agencija FAN (ili RIA FAN). Obmanjujući video segment je potom preuzela i dalje podelila na Fejsbuku ruska državna televizijska stanica Rusija danas (Russia Today - RT).

Delila ju je i iranska državna novinska agencija IRIB.

Pre godinu dana, AFP je već razobličio slične tvrdnje da je Džo Bajden zaspao tokom televizijskog intervjua.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas