Američki predsednik Džo Bajden govori na Državnom univerzitetu poljoprivrede i tehnike u Grinsborou, u Severnoj Karolini, 14. aprila 2022. ( AFP / Mandel Ngan)

Predsednik Bajden je bio okružen ljudima kad je 'pokušao da se rukuje sa nevidljivom osobom'

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje predsednika SAD-a Džoa Bajdena na kraju govora koji je održao na Državnom univerzitetu poljoprivrede i tehnike u Grinsborou u Severnoj Karolini u aprilu 2022. hrvatski i srpski korisnici Fejsbuka i portali podelili su na stotine puta uz tvrdnju da je pokušao da se rukuje sa nevidljivom osobom da bi potom konfuzno tumarao okolo. Međutim, snimci iz različitih uglova pokazuju da je publika sedela sa njegove desne strane i iza bine. Bajdenovi pokreti na kraju govora bili su, čini se, usmereni ka tim ljudima.

“Bajden je pokušao da se rukuje sa nepostojećom osobom!", navodi se u Fejsbuk objavi na srpskom postavljenoj 15. aprila 2022. "Joe Biden se rukuje sa nevidljivim ljudima…," ističe se u postu na hrvatskom. Ovi i brojni drugi korisnici u više od 400 objava podelili su kratki video predsednika SAD-a Džoa Bajdena u kome on po završetku govora izgleda kao da pokušava da se rukuje sa vazduhom, a potom luta nakolo konfuznog izgleda.

Isti video sa sličnim tvrdnjama objavilo je i nekoliko portala kao ovde, ovde i ovde, a i korisnici Fejsbuka u Rumuniji kao na primer ovde. U više komentara korisnici su tvrdili da je to dokaz da je Bajden senilan.

Ljudi jel to normalno da ovakav senilan čovjek vodi državu?", navodi se u jednom komentaru. “Sramota za Ameriku i tko ih predstavlja," ističe se u drugom.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 10. maja 2022.

Tvrdnju je na Tviteru podelilo i nekoliko američkih republikanaca kao što je senator Ted Kruz ovde i predstavnica u Kongresu Mardžori Tejlor Grin ovde, dok je na Instagramu to ovde uradio reper Snup Dog koji se prethodno već podsmevao Bajdenu.

Međutim, ovakvo tumačenje videa je potencijalno obmanjujuće. Snimci događaja iz različitih uglova pokazuju da je publika sedela na nekoliko mesta blizu bine. Bajdenovi pokreti su, po svemu sudeći, bili usmereni ka njima.

Odakle dolazi video?

Video koji se deli društvenim mrežama prikazuje Bajdena kako drži govor studentima robotike i sajber bezbednosti na Državnom univerzitetu za poljoprivredu i tehniku u Severnoj Karolini -- istorijski najstarijem univerzitetu u zemlji za afro-amerikance -- nakon što ga je obišao 14. aprila 2022. O ovom događaju izvestio je i AFP.

Tokom posete, predsednik je obišao Kompleks za inženjersko istraživanje i inovacije Harold L. Martin Sr. i sastao se sa studentima pre nego što je izašao na binu da održi govor organizovan na kampusu Univerziteta.

Tokom posete Bajden je govorio o zakonu zvanom "Dvostranački akt o inovaciji" čiji je cilj da unapredi američku proizvodnju. Grinsborou je primer tipa "regionalnog ekosistema manufakture" kakav Bajden želi da izgradi širom zemlje da kreira industriju koja bi parirala rastućem kineskom uticaju.

Američki predsednik Džo Bajden gleda psa robota kako hoda tokom obilaska Kompleksa za inženjersko istraživanje i inovacije na Poljoprivrednom i tehničkom univerzitetu u Grinsborou u Severnoj Karolini 14. aprila 2022. ( AFP / Mandel Ngan)

Pokret prema publici

Snimke govora održanih tokom ovog događaja -- uključujući i Bajdenov -- objavila je na Jutjubu lokalna televizija WFMY News 2 ovde, a Yahoo News ovde.

U snimku koji je objavio WFMY News 2, kamera se na kraju Bajdenovog govora povlači unazad i prikazuje publiku koja sedi iza i sa obe strane bine. Ovde Bajdenov gest izgleda kao pozdrav ili uvažavanje publike, a ne kao pokušaj da se rukuje sa nekom nevidljivom osobom. To se vidi pred kraj video snimka, počev od 1:16:40, što prikazuje i ovaj skrinšot:

Skrinšot iz videa koji je objavio WFMY News 2 koji prikazuje Bajdena kako izražava gest prema publici na kraju govora, napravljen 3. maja 2022.
Skrinšot iz videa koji je objavi WFMY News 2 kanal koji prikazuje Bajdena kako izražava gest prema publici na kraju svog govora, napravljen 3. maja 2022.

 

 

Odmah nakon toga, široki plan prostorije prikazuje publiku kako stoji iza i sa svake strane bine.

Skrinšot iz videa koji je objavio WFMY News 2 koji prikazuje publiku na kraju Bajdenovog govora, napravljen 3. maja 2022.

Nekoliko fotografija AFP-a sa ovog događaja takođe prikazuje publiku koja sedi sa Bajdenove desne strane i iza njega.

Američki predsednik Džo Bajden govori 14. aprila 2022. na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu Severna Karolina u Grinsborou ( AFP / Mandel Ngan)
Američki predsednik Džo Bajden govori 14. aprila 2022. na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu Severna Karolina u Grinsborou ( AFP / Mandel Ngan)

 

 

Tviter pretraga videa od 14. aprila 2022. u kojima se pominje Bajden pronašla je tvit koji je objavljen sa naloga zvaničnih studentskih novina ovog univerziteta u Severnoj Karolini, a u kome je prikazan video sa govorom guvernera Severne Karoline Roja Kupera. Ovde se takođe vidi publika iza bine i sa desne strane govornika.

Nekoliko drugih organizacija za proveru činjenica kao što su Politifact i LeadStories takođe su objavili članke sa analizom ovog snimka.

U članku koji je objavio Politifact ističe se da je video celog Bajdenovog govora snimljen iz ugla sa desne strane američkog predsednika objavljen na američkoj kablovskoj i satelitskoj televizijskoj mreži C-SPAN. U njemu se vidi da se, nakon što je završio govor -- u 53. minutu -- okrenuo prema okupljenima iza njega sa njegove desne strane i uperio ruku prema njima, dok su oni ustali da mu aplaudiraju.

Onda se okrenuo na levo i uradio isto prema onima koji su sedeli na toj strani, koji su takođe stajali i aplaudirali. Bajden se nasmešio obema stranama pre nego što je sišao niz stepenice prema publici koja se nalazila ispred podijuma.

Skrinšot iz videa koji je objavio C-SPAN a u kome se vidi Bajdenova gestikulacija prema publici, napravljen 3. maja 2022.

I dok video C-SPAN-a završava ubrzo posle toga, duži snimak njegovog govora objavljen na Jutjubu takođe prikazuje kako Bajden kratko razgovara sa publikom pre nego što je izašao iz prostorije okružen agentima Tajne službe.

Američki predsednik Bajden je često meta dezinformacija. Korisnici društvenih mreža dele izmenjene ili njegove video snimke izvučene iz konteksta kako bi ga prikazali senilnim, uključujući ovaj izmenjeni video video u kome izgleda da ne zna gde se nalazi ili ovaj obmanjujući editovan video za koji se tvrdi da prikazuje kako Bajden priznaje da je njegov prethodnik Donald Tramp "još uvek predsednik". AFP Činjenice je pisao o tvrdnjama da je Bajden zaspao u javnim nastupima ovde i ovde.

Prevela i pripredila
POLITIKA U SAD-u