Komentar Volodimira Zelenskog o podršci Amerike Ukrajini u člancima je pogrešno interpretiran

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U tekstu koji je u martu 2023. godine objavio ogranak na srpskom ruskog medija pod kontrolom Kremlja, RT, navodi se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "pozvao Amerikance da pošalju svoju decu da ginu u Ukrajini". Tvrdnja, koju su zatim kopirali i objavili drugi portali, zasnovana je na kratkom video snimku konferencije za novinare od 24. februara 2023. izvučenom iz konteksta. Ceo snimak pokazuje da ukrajinski lider nije to rekao, već da bi, ako njegova zemlja izgubi rat, Rusija mogla da izvrši invaziju na neku zemlju Severnoatlantskog pakta (NATO), što bi obavezalo ostale članice Saveza da uđu u veći sukob.

"Zelenski pozvao Amerikance da pošalju svoju decu da ginu u Ukrajini," piše u naslovu teksta objavljenog 1. marta 2023. godine na sajtu RT Balkan. "Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, tokom razgovora sa novinarima, prokomentarisao je učešće Sjedinjenih Država i NATO-a u ukrajinskom sukobu i pozvao Zapad da pošalje svoju decu u ratnu zonu," piše u tekstu, koji je u naredna dva dana u potpunosti kopiran i objavljen na drugim portalima kao na primer ovde, ovde i ovde. U snimku objavljenom 2. marta 2023. godine na Jutjubu i pregledanom skoro 4.000 puta za manje od 24 sata vidi se ukrajinski predsednik i čuje glas koji čita tekst identičan onom objavljenom na sajtu RT Balkan.

Članak RT Balkana zasnovan je na video snimku koji je 1. marta 2023. na Telegramu objavila ruska novinarka Olga Skabejeva. Na snimku dugom 18 sekundi vidi se Volodimir Zelenski koji govori tokom, kako izgleda, konferencije za štampu. "SAD će morati da šalju svoje sinove i ćerke na potpuno isti način kao što mi šaljemo njihove sinove i ćerke u rat. A oni će morati da se bore jer govorimo o NATO-u i oni će umirati. Ne daj Bože jer to je užasna stvar," čuje se ženski glas kako prevodi reči Zelenskog na engleski preko njegovog odgovora na ukrajinskom.

Međutim, cela izjava Zelenskog pokazuje da on nije pozivao ili predviđao raspoređivanje američkih trupa za odbranu Ukrajine. Umesto toga, on je govorio o tome šta bi se moglo dogoditi ako Sjedinjene Države umanje podršku i Rusija napadne zemlju koja pripada NATO-u, političkom i vojnom savezu čiji Ukrajina nije član.

Skrinšot netačnog članka objavljenog na sajtu RT Balkan (levo) i snimka objavljenog na Jutjubu (desno), napravljen 3. marta 2023.

Obmanjujuću tvrdnju i snimak su podelili konzervativni američki komentatori, na primer u ovom tvitu pregledanom preko 7,5 miliona puta. Konzervativac i aktivista Džek Posobiek (Jack Posobiec), ekstremni desničar i radijski voditelj Stju Piters (Stew Peters) i drugi nalozi koji promovišu teorije zavere takođe su objavili te tvrdnje. Neke od ovih reakcija citirane su u člancima na srpskom jeziku.

Izjava Zelenskog je o hipotetičkom napadu Rusije na članicu NATO-a

U gornjem desnom uglu snimka vidljiv je logo britanskog lista Telegraf (The Telegraph). Ceo snimak konferencije za novinare koja je održana 24. februara 2023. godine, povodom godišnjice invazije Rusije na Ukrajinu, direktno je prenošen na Jutjub kanalu Telegrafa.

U 1:37:14 novinar američkog TV kanala ABC pita Volodmira Zelenskog koja bi bila njegova poruka Amerikancima koji misle da njihova zemlja "previše daje Ukrajini".

Zelenski je zahvalio Amerikancima na podršci, koja je od početka sukoba iznosila desetine milijardi dolara. Zatim je opisao potencijalne implikacije za Sjedinjene Države ako Rusija uspe u invaziji na Ukrajinu: da bi Rusija nakon toga napala drugu zemlju, članicu NATO-a, što bi primoralo ostale članice Alijanse da reaguju.

AFP je preveo odgovor Zelenskog sa ukrajinskog, koji je takođe emitovan uživo na Jutjubu. Deo koji je korišćen van konteksta je AFP označio podebljanim slovima:

"Amerika nikada neće ostaviti zemlje NATO-a na cedilu, nikada. A ako se desi da Ukrajina ne dobije -- zbog raznih mišljenja, jer se pomoć usporava -- Rusija će doći u države NATO-a. To će se desiti."

"A onda će Sjedinjene Američke Države slati svoje sinove i kćeri na isti način kao što mi danas šaljemo svoje. I oni će se boriti. Boriće se jer je to NATO, pa će poginuti, ne daj Bože jer ovo je tuga, strašna tuga. Sjedinjenim Američkim Državama želim samo mir i podršku Ukrajini."

Prevodilac na engleski u snimku Telegrafa je nešto drugačije prenela izjavu Zelenskog, ali u suštini sa istim značenjem.

NATO pakt o međusobnoj odbrani

Sjedinjene Države su jedna od 12 nacija osnivača NATO-a, koji je od formiranja 1949. godine narastao i danas ima 30 zemalja članica.

U osnivačkom dokumentu Alijanse postoji klauzula o međusobnoj odbrani prema kojoj je napad na jednu članicu napad na celu koaliciju. NATO se prvi put pozvao na ovaj član nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

Predsednik SAD-a Džo Bajden rekao je da neće slati američke snage u Ukrajinu. On je, međutim, posebno obećao da će "braniti svaki pedalj NATO-a", pozivajući se na sporazum o međusobnoj odbrani Alijanse.

Od početka rata AFP je razobličio brojne netačne tvrdnje koje su za metu imale ukrajinskog predsednika, kao na primer ovde i ovde. Naš pregled o godini dana dezinformacija o ratu u Ukrajini možete pročitati ovde. Sve naše članke o proveri činjenica u vezi sa ovim konfliktom možete naći ovde.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt POLITIKA U SAD-u