Ukrajinski predsednik Zelenski nije priznao u intervju da se drogira, nego da pije mnogo kafu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko stotina korisnika Fejsbuka je sredinom aprila podelilo manipulisani snimak intervjua ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog uz tvrdnju da je tokom intervjua priznao da koristi drogu kokain. To nije tačno: analiza celog intervjua koji je Zelenski dao ukrajinskom mediju Ukrajinska pravda 2019. pokazuje da je zapravo rekao da ne koristi droge ali da pije puno kafe.

"Da vidimo šta je današnji najpoznatiji "influencer" govorio o "kolumbijskom brašnu" prije par godina kad je još svirao k**** na klaviru i glumatao u komedijama..." piše u opisu video snimka postavljenog na Fejsbuku 19. aprila 2022. i podeljenog preko 120 puta za tri dana.

Snimak prikazuje intervju sadašnjeg ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog u kojem, čini se, kaže da se oseća "odlično" uz kokain i da ga konzumira čak i rano ujutru posle šetanja psa. Isti snimak je podeljen u drugim postovima, poput ovog i ovog. Podeljen i na drugom jezicima poput grčkog.

Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Vladimir Zelenski i njegova vlada "banda narkomana". Od tada je nekoliko ljudi koji zauzeli stav podrške Rusiji u ratu u Ukrajini tvrdilo da je ukrajinski predsednik narkoman.

Zelenski nije, međutim, priznao da koristi drogu, već je u ovom intervjuu za Ukrajinsku pravdu 2019. godine rekao da "ne uzima nikakve droge" ali da je "zaista zavisan od kafe".

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 22. aprila 2022.

Izmanipulisan snimak

AFP je našao originalni snimak intervjua preko obrnute pretrage koristeći skrinšotove iz Fejsbuk objave u člancima objavljenim na sajtu Ukrajinske pravde na ukrajinskom i na ruskom jeziku 21. januara 2019. Tada je Zelenski, bivši glumac, počeo kampanju za predsedničke izbore.

Novinar Roman Kravets je vodio intervju i napisao tekst objavljen na sajtu Ukrajinske pravde dok je Eldar Sarahman snimio i fotografisao intervju, prema informacijama u članku.

U članku je navedeno da je reč o "prvom velikom intervjuu" Zelenskog nakon što je objavio "svoju nameru da učestvuje na predsedničkim izborima." Deo transkripcije intervjua nalazi se na sajtu, kao i ceo video snimak intervjua, koji je snimljen u predizbornom štabu Zelenskog na Pečersku, u centru Kijeva.

Poređenje intervjua koji je na Jutjub objavio Ukrajinska pravda (levo) i izmanipulisanog videa objavljenog na Fejsbuku (desno)

Čitajući tekst intervjua, vidimo da su izjave o drogi koje čujemo u snimku objavljenom na Fejsbuku zapravo deo intervjua, ali da su montirane i isečene da bi izgledalo kao da je Zelenski rekao suprotno onome što je stvarno rekao.

Intervju se vodi na ruskom koji je maternji jezik Zelenskog. U 7:35 intervjua novinar pita da li Zelenski uzima droge. "U političkim krugovima kažu da 'sediš na kokainu'," kaže novinar.

"Sjajno! Sjajno! Ne, ja sedim na belom, ali na (beloj) stolici. Ne na kokainu," odgovorio je Zelenski.

"Ja se ne drogiram. Šmrkam kafu jer sam zavisnik od kafe. Ja stvarno volim kafu," dodao je u 7:58.

On, nakon toga, ozbiljnijim tonom jasno kaže: "Ne koristim nikakve droge". Zatim dodaje: "Da li popijem čašu vina? Da".

Kasnije između 09:40 i 09:59, čujemo Zelenskog kako govori na ruskom i kaže: "Ovo je 'režim' u kojem živim. U 7 sati ujutru ustajem, šetam psa, Bavim se sportom. A o čemu je reč kada je sport u pitanju? O forsiranju samoga sebe. To je energija za ceo dan. Savetujem ga svima, ali ne teške treninge jer smo onda pospani preko dana. Ovo punjenje (baterija) je dovoljno za ceo dan... da," rekao je.

Suprotno onome što se tvrdi u montiranom snimku, Zelenski izričito kaže da se ne drogira, dok se rečenica koja je izvučena iz konteksta u vezi sa "energijom (punjenje) za ceo dan" odnosi na sport, a ne na drogu.

Kako je gruzijska platforma za proveru činjenica Detektor mitova (Myth Detector) istakla u svom članku, montirane verzije intervjua Zelenskog za Ukrajinsku pravdu već su kružile 2019. tokom predsedničke izborne kampanje u Ukrajini, tvrdeći da Zelenski priznaje da je koristio drogu.

Ukrajinska pravda je 8. aprila 2019. godine objavila članak u kome odbacuju ove tvrdnje i ukazuje na originalni intervju.

Od početkog ruske invazije na Ukrajinu internetom kruže mnoge dezinformacije o Ukrajini i o Zelenskom. Sve naše članke na srpskom o tome možete pročitati ovde.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt