Snimak je izmenjen tako da se pored ukrajinskog predsednika Zelenskog vidi beli prah koji liči na kokain

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Od početka ruske invazije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na meti tvrdnji da koristi droge. Jedan novi snimak je podeljen nekoliko hiljada puta u aprilu uz tvrdnju na srpskom da prikazuje "beli prah" koji liči na kokain na radnom stolu ukrajinskog predsednika. Međutim, snimak je izmenjen: original je objavljen na Instagram nalogu predsednika a vidi se da na stolu nigde nema belog praha.

"Na društvenim mrežama se pojavio video na kome se vidi internet komunikacija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog sa svojim prijateljima," piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 23. aprila 2022. Korisnik takođe tvrdi da "na ovom video materijalu jeste predsednikov sto na kome se u pozamašnoj količini nalazi beli prah spreman za 'parcelisanje i konzumaciju', sa sve zlatnom master karticom koja je za tako nešto veoma pogodna."

Drugi korisnici su objavili snimak dodajući da taj "beli prah liči na kokain". Jedan korisnik je dodao komentar "kada je budućnost jednog naroda u rukama narkomana!" u opisu snimka objavljenog na njegovom nalogu.

Na snimku se vidi ukrajinski predsednik kako priča na engleskom sa ljudima preko interneta. Video je montiran tako da se pažnja usmeri na gomilu belog praha na stolu pored njega. Međutim, snimak je izmenjen: na originalnom snimku objavljenom nekoliko nedelja pre nego što se pojavio ovaj snimak, jasno se vidi da nema belog praha.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 26. aprila 2022.

Taj lažan snimak je još jedna u nizu tvrdnji koje kruže društvenim mrežama o tome da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koristi droge, što se uklapa u ruskom propagandu protiv njega. Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Vladimir Zelenski i njegova vlada "banda narkomana i neonacista".

Snimak ili skrinšotovi kruže u različitim zemljama (Finska, Mađarska, Slovačka) od 23. aprila i na različitim društvenim mrežama kao što su Tviter, Fejsbuk, Telegram i alternativnim video platformama kao što je Odisej.

Originalni video sa Instagram naloga Zelenskog

Originalni snimak je objavljen na zvaničnom Instagram nalogu ukrajinskog predsednika 6. marta 2022. godine, više od mesec dana pre nego što se "šokantan" snimak pojavio na društvenim mrežama. Prikazuje nekoliko sekundi konferencijskog razgovora putem video linka između Zelenskog i američkog preduzetnika Elona Maska.

U ovoj originalnoj verziji nema belog praha na stolu. Međutim, telefon i dokumenti koji se nalaze na stolu su zamagljeni - verovatno da bi se sakrile moguće osetljive informacije.

U izmenjenoj verziji, ovi elementi su takođe zamagljeni, dok, s druge strane, beli prah i kreditna kartica nisu. Ovo značajno upućuje na to da je snimak sumnjiv: malo je verovatno da bi tim Zelenskog prikrio telefon i dokumente ali ne i gomilu kokaina.

Prah je, najverovatnije, dodat verziji u kojoj su ovi predmeti već bili zamagljeni a koja je objavljena javno i koja se može lako preuzeti.

Takođe postoji očigledna razlika u kvalitetu između originalne i falsifikovane verzije. Kvalitet zvaničnog videa postavljenog na predsednikov Instagram je toliko dobar da su na stolu jasno vidljivi čak i otisci prstiju. Ovo nije slučaj sa izmenjenom kopijom, koja je generalno mutnija.

Skrinšot izmenjenog snimka na kojem se vidi kokainu pored Zelenskog, napravljen 26. aprila 2022.
Skrinšot originalnog snimka objavljenog na zvaničnom Instagram nalogu Zelenskog, napravljen 26. aprila 2022.

 

 

Originalni snimak prikazuje kratki deo razgovora Zelenskog sa Maskom od 6. marta 2022. u kome su, između ostalih tema, razgovarali i o slanju tehnologije koju je razvila Maskova satelitska kompanija Starlink za zamenu infrastrukture uništene u nekim ukrajinskim gradovima nakon ruske invazije.

Istog dana je Zelenski u tvitu pomenuo moguću posetu američkog preduzetnika Ukrajini posle rata.

Kako se izmenjen snimak širio društvenim mrežama širom sveta, ubrzo je uočen kao prevara.

Eliot Higins, osnivač nezavisnog kolektiva istražitelja Belingkat (Bellingcat), je u tvitu postavio originalnu i izmenjenu verziju snimka jednu pored druge kako bi pokazao grubi falsifikat.

Manipulaciju su razotkrili i drugi mediji, poput Roling Stona, Korektiva, a o njoj su izvestili i balkanski mediji poput Danasa, Nove S, Telegrama, N1...

Tvrdnje da se Zelenski drogira

Na društvenim mrežama je bilo još nekoliko tvrdnji koje podržavaju stav Kremlja da Zelenski koristi drogu.

U martu 2022. počeo je da kruži snimak za koji su korisnici tvrdili da prikazuje ukrajinskog lidera kako ohrabruje upotrebu kokaina kao "najboljeg pokretača energije za čoveka". To je bila zapravo montirana verzija intervjua iz 2019. u kojem je govorio o kafi i o sportu, kao što smo objasnili u ovom članku.

Taj falsifikovani snimak kružio je još 2019. godine kada je Zelenski bio predsednički kandidat protiv odlazećeg predsednika Petra Porošenka. Usred tvrdnji da je on koristio droge, a Porošenko konzumirao alkohol, oba kandidata su javno testirana, preneo je ukrajinski servis Bi-Bi-Sija.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt