Slike iz 'Simpsonovih' su sastavljene i manipulisane kako bi se tvrdilo da je rat u Ukrajini planiran

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko stotina korisnika Fejsbuka je podelilo objavu na srpskom u kojoj se tvrdi da slika iz epizode serije Simpsonovih iz 1998. godine sadrži reference na sadašnji rat u Ukrajini i dokaz je da je sukob odavno "planiran". Slika je, međutim, montaža različitih epizoda i elemenata iz poznate američke TV serije, sa skorašnjim dodacima koji daju ukrajinski kontekst. Ovo je poslednji primer u nizu obmana u kojima se tvrdi da su pisci serije "predvideli" događaje iz stvarnog sveta.

"Ovo je epizoda Simpsona iz 1998. godine... Ne brinite, globalna elita ne planira ništa ovako, to je sve samo slučajnost," piše u opisu slike postavljene na Fejsbuku 14. aprila 2022. i podeljene preko 450 puta za pet dana. Slika je skrinšot druge objave na engleskom sa istim opisom. Prikazuje nešto što izgleda kao skrinšotovi najdugovečnije TV serije u SAD, "Simpsonovi".

Na slici se vidi lik koji liči na Homera Simpsona u vojnoj uniformi sa ukrajinskom zastavom kako drži pušku sa godinom "2022" naspram lika koji liči na predsednika Rusije Vladimira Putina, u crvenoj majici sa ćiriličnim natpisom "SSSR". Iza njih stoji još jedan Homer Simpson koji maše ukrajinskom zastavom. Ispod ove scene nalazi se slika prikazuje neeksplodiranu bombu sa znakom za opasnost od radioaktivnosti i natpisom "05/05/2022" zaokruženim crvenom bojom. Slika pored prikazuje vatreni oblak u obliku pečurke iznad nekog grada.

"Scenario ovoga danas odavno poznat, treba se samo informirati i to sa američkih portala, jer nisu svi pristalice politike njihove vlade i njenog načina širenja "demokracije"(zla) po svijetu," komentarisala je jedna korisnica na Fejsbuku, dok su nekoliko drugih korisnika sumnjali da je slika autentična.

Ovo nije prvi put da se američka TV serija "Simpsonovi" koristi kako bi se tvrdilo da su dramatični događaji u stvarnom svetu "predviđeni" ili čak "planirani". Međutim, korišćene slike nisu prave fotografije iz jedne epizode, već izmenjene slike, pokazuje analiza AFP-a.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 20. aprila 2022.

Serija Simpsonovi je prvi put emitovana 1989. godine i još uvek je u toku, što je čini najdužom serijom na američkoj televiziji.

Pretraga po listi epizoda emitovanih 1998. godine ne pokazuje nijedan rezultat koji sadrži tačne slike objavljene u ovoj objavi na Fejsbuku ili koji pominje rat u Ukrajini. Umesto toga, utvrdili smo da je reč o montaži slika iz epizoda emitovanih tokom mnogo godina.

Prva slika je iz tri različite epizode

Fotografija vojnika koji drži pušku zapravo prikazuje deku Simpsona koji pozira kako bi po njegovom modelu bila napravljena igračka vojnika u epizodi 11 30. sezone, emitovanoj 6. januara 2019. Epizoda se zove "Lud za igračkom". U pravoj epizodi nema ukrajinske zastave na vojničkoj uniformi i nema datuma na pušci.

Skrinšot sa sajta IMDB napravljen 20. aprila 2022.

Slika Homera Simpsona koji maše ukrajisnkom zastavom u pozadini potiče iz epizode 8 sezone 17, koja je emitovana 2005. U originalnoj verziji, Homer je prikazan kako drži američku zastavu. Ona je zamenjena ukrajinskom zastavom na prerađenoj slici podeljenoj na Fejsbuku.

Skrinšot sa sajta IMDB napravljen 10. marta 2022.

Slika Putina je iz specijalne epizode o američkim izborima 2016. pod imenom "Homer glasa 2016". Emitovana je 14. oktobra 2016. U ovoj kratkoj epizodi, Putin pokušava da ubedi Homera da glasa za Donalda Trampa. Pri tom nosi crvenu majicu sa natpisom "Red Sox", a ne "SSSR" kao na slici objavljenoj na Fejsbuku.

Video igrice i druge manipulacije na donjim slikama

Potraga za slikom neeksplodirane radioaktivne bombe vodi do stranice na internet enciklopediji obožavatelja Simpsona gde je prikazano da ona nije iz serije već iz video igrice Simpsoni: Tapped Out iz 2012. U verziji iz objave na Fejsbuku dodat je datum "05/05/2022" a bomba je postavljena ispred kuće Simpsonovih.

Skrinšot sa sajta Simpsons Wiki napravljen 20. aprila 2022.

Homer Simpsons je veći deo vremena zaposlen u gradskoj nuklearnoj elektrani i rizik od eksplozije se koristi mnogo puta tokom čitave serije.

Slika eksplozije prikazana u objavi na Fejsbuku izgleda da je iz epizode 20, sezone 21, emitovane 2. maja 2010. U ovoj epizodi pod nazivom "Nadzirati s ljubavlju," uprava nuklearne elektrane krije radioaktivni otpad u Homerovoj torbi jer im je ponestalo prostora za skladištenje. Homer kasnije zaboravlja svoju torbu na železničkoj stanici, a policija je diže u vazduh izazvavši oblak u obliku pečurke takođe vidljiv na Fejsbuk objavi. Eksploziju nije izazvala bomba kao što sugeriše objava na Fejsbuku i nema indikacija da se to dogodilo 5. maja 2022.

Poređenje detalja sa slike objavljene na Fejsbuku (levo) i skrinšota iz epizode Simpsonovih (desno)

Slika ispod pokazuje odakle zapravo dolazi svaki element slike koja se deli na Fejsbuku, što ukazuje da to nije prava slika iz epizode, već montaža sa ciljem promovisanja ideje da je rat u Ukrajini planiran godinama unapred.

Montaža koja pokazuje odakle dolaze elementi na Fejsbuk objavi

Da li Simpsonovi zaista predviđaju budućnost?

Ovo nije prvi primer tvrdnje da američka serija predviđa ili najavljuje buduće događaje. Međutim, takve tvrdnje se često zasnivaju na izmontiranim slikama ili mešanju epizoda.

AFP je već razobličio tvrdnje da je jedna epizoda najavila "konvoj slobode" protiv vakcina za kovid u Kanadi, da su druge epizode najavile vakcine za kovid i pandemiju i da je jedna epizoda najavila nerede pristalica predsednika Donalda Trampa 6. januara 2021.

Ostala "predviđanja" iz serije su slučajnost, kao što je zlatna medalja u karlingu za američki olimpijski tim, ili imaju samo neku dalju sličnost, poput konjskog mesa koje se koristilo za školski ručak godinama pre skandala sa konjskim mesom pronađenim u zamrznutim jelima u Evropi.

Ipak, scenaristi Simpsonovih su bili u pravu i sa mogućnošću Trampovog predsedavanja koje se pominje u epizodi iz 2000. godine. Međutim, ovo nije bilo predviđanje, već "šala" zasnovana na stvarnim činjenicama. "Govorio je o tome da će da se kandiduje za predsednika kao kandidat reformske stranke 2000. Tako da ideja da će se on kandidovati za predsednika nije bila potpuna [fikcija] — to je bila šala koja je imala osnovu," objasnio je izvršni producent Al Džin (Al Jean) u intervjuu za Eskvajer 2016.

"Napisao sam epizodu u koju sam uključio knjigu 'Radoznali Džordž i virus ebole'. Ali postojao je film o eboli pod nazivom 'Izbijanje' koji sam gledao. Tu sam dobio ideju. Nije bilo kao da sam, znate , otkrio ovu bolest za koju niko nikada nije čuo [smeje se] i stavio je u epizodu," takođe je objasnio.

"To je uglavnom samo slučajnost jer su epizode toliko stare da se istorija ponavlja. Većina ovih epizoda zasnovana je na stvarima koje su se dešavale 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina za koje smo znali," rekao je u intervju za Holivudski reporter 2020. scenarist Bil Okli (Bill Oakley).

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt