Na snimku je lični telohranitelj a ne dvojnik Volodimira Zelenskog

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nasuprot netačnim i obmanjujućim tvrdnjama koje kruže internetom i društvenim mrežama, čovek nedavno snimljen u blizini ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je njegov telohranitelj, a ne tajni dvojnik. Prema navodima nekih objava, čovek je "slučajno" snimljen televizijskim kamerama tokom nedavne iznenadne posete Kijevu američkog predsednika Džozefa Bajdena, čime je navodno otkriveno postojanje "dva Zelenska". Postojanje tog čoveka, međutim, nije tajna i drugi snimci iste scene pokazuju jasne razlike između njega i Zelenskog. Ime tog čoveka je Maksim Donjec i fotografisan je u javnosti sa ukrajinskim predsednikom od 2019. godine, u funkciji njegovog telohranitelja.

"Poljski tabloid Fakt objavio je snimak na kojem se tokom posjete američkog predsjednika Kijevu vidi dvojnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog", navodi se u Fejsbuk objavi jednog crnogorskog korisnika od 1. marta 2023. koja uključuje video ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kako se 20. februara u predsedničkoj palati penje uz stepenice sa Džozefom Bajdenom tokom iznenadne posete američkog predsednika Kijevu.

U drugim objavama, kao na primer ovde prikazani su skrinšotovi iz videa uz tvrdnju da "Dvojnik Zelenskog,nekoliko puta slučajno,upadne u kadar..". Tvrdnja je objavljena i pregledana više hiljada puta na Telegramu i Tviteru, a objavilo ju je i čak 15 onlajn portala iz regiona, uključujući Politiku i Sputnik.

Slične tvrdnje podeljene su i na drugim jezicima poput rumunskog, španskog i engleskog, a na svom Telegram kanalu delio ju je i ruski televizijski voditelj koji propagira i podržava politiku Kremlja Vladimir Solovjov (Solovyov).

Skrinšot netačne Fejsbuk objave i teksta objavljenog na onlajn portalu Politike, napravljen 2. marta 2023.

Na prvi pogled dva čoveka u snimku poljskog televizijskog kanala imaju sličnu građu i odeću. Međutim drugi snimci od tog dana, boljeg kvaliteta, jasnije pokazuju razliku između njih.

Bliži pogled na snimke

Snimak deljen u objavama na društvenim mrežama i na portalima potiče od poljskog tabloida Fakt, jedne of najtiražnijih novina u zemlji, koja je 20. februara izvestila o iznenadnoj poseti predsednika Bajdena nekoliko dana uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. Logo ovog tabloida može se videdi u donjem levom i gornjem desnom uglu.

U izveštaju se ne pominje dvojnik predsednika Zelenskog. Ovo nije prvi put da izveštaji poljskih medija budu zloupotrebljeni za širenje dezinformacija o Ukrajini. AFP Činjenice je takav jedan pokušaj razobličito ovde.

Tokom svoje posete Bajden se susreo sa Zelenskim u predsedničkoj palati Marinski (Mariinsky), putovao do manastira Mihajlovski i svratio u američku ambasadu u Kijevu. Video koji se deli na internetu je iz predsedničke palate.

Pretraga Jutjub kanala Fakta dovela je do originalnog snimka gde se čovek, koga na društvenim mrežama opisuju kao dvojnika ukrajinskog predsednika, može videti u pozadini u različitim scenama, na primer ovde na 0:21. Deo koji se ističe u netačnim objavama može se videti u mnogo boljem kvalitetu počev od 0:30.

I AFP je bio na licu mesta tokom Bajdenove posete. Sličan snimak koji je zabeležio naš reporter može se videti na početku ovog videa.

Pažljivijim proučavanjem slika iz te scene, možemo videti da je čovek koji stoji iza Zelenskog zapravo Maksim Donjec (Maksym Donets), šef ličnog obezbeđenja predsednika Ukrajine. U jednoj od objava navodi se kako se u izveštaju "Napominje da je, primijetivši kamere, odmah stao." To međutim nije tačno. Na ovim zvaničnim fotografijama vidi se da se Donjec penje stepenicama za dvojicom predsednika:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vodi uz stepenice američkog šefa države Džoa Bajdena (levo) po njegovom dolasku u palatu Marinski u Kijevu, 20. februara 2023. ( POOL / Evan Vuči)

Razlika između dva čoveka uočljivija je kad zumiramo sliku. Vidi se da Donjec nosi pantalone i cipele drugačije boje i ima drugačije crte lica:

Skrinšot sa AFP Foruma koji prikazuje krupni plan telohranitelja Volodimira Zelenskog, Maksima Donjeca, napravljen 28. februara 2023.

Donjec se može videti u nekoliko drugih scena (na 0:20, 0:33 i 0:43) u ovom izveštaju AFP-a o Bajdenovoj poseti - jasno je da je to isti čovek koji je snimljen u pozadini fotografije na stepenicama.

Donjec se vidi i sa desne strane na slici ispod, koja je snimljena ispred katedrale Mihajlovski, tokom Bajdenove posete Kijevu 20. februara 2023.

Američki predsednik Džo Bajden (sredina levo) šeta sa ukrajinskim šefom države Volodimirom Zelenskim (sredina desno) ispred katedrale Mihajlovski tokom iznenadne posete Kijevu 20. februara 2023. ( POOL / Evan Vuči)

Bi-Bi-Si-jev novinar Šajan Sardarizade (Shayan Sardarizadeh), koji izveštava o dezinformacijama i teorijama zavere, napisao je u odgovoru američkom desničaru i poznatom teoretičaru zavere Stjuu Pitersu (Stew Peters) da je čovek koji se vidi na snimku Donjec, ističući da "uopše ne liči na Zelenskog".

Često fotografisan od 2019.

Suprotno tvrdnjama da je postojanje Donjeca nekakva tajna, njegovo imenovanje je objavljeno 2019. godine i o njemu su izveštavali strani mediji. Prema tome njegovo prisustvo u snimku Bajdenove posete nije "slučajnost" kako se sugeriše u objavama. Donjec je zapravo stalno viđan u javnosti pored Zelenskog, posebno 2022. tokom mnogih poslovnih putovanja ukrajinskog predsednika. Te slike se mogu videti na internet stranici predsedništva, na primer tokom radne posete predsednika regionu Harkova 29. maja 2022.

Skrinšot zvanične internet stranice predsednika Ukrajine napravljen 28. februara 2023.

Donjec je bio prisutan i, na primer, tokom predsednikovog puta u regione Mikolajeva i Odese 18. juna 2022.

Skrinšot zvanične internet stranice predsednika Ukrajine napravljen 28. februara 2023.

Šef predsednikove službe bezbednosti viđen je uz njega i tokom putovanja u region Odese 29. jula 2022.

Skrinšot zvanične internet stranice predsednika Ukrajine napravljen 28. februara 2023.

Ilta-Sanomat, jedan od najvećih finskih tabloida, u novembru 2022. takođe je izvestio u nekoliko navrata gde je Donjec javno fotografisan sa Zelenskim otkako je imenovan.

Više javno dostupnih fotografija u izveštaju prikazuje Donjeca kako stoji blizu ili hoda uz Zelenskog, uključujući i tokom posete oslobođenom gradu Hersonu i oslobođenom selu Buča u blizini Kijeva prošlog aprila.

Predsednik Volodimir Zelenski u Buči, mestu severozapadno od Kijeva, 4. aprila 2022. Telohranitelj se može videti iza sa njegove leve strane ( AFP / Ronaldo Shemid)

"Donjec retko može biti viđen blizu predsednika unutra, ali čim Zelenski izađe napolje i (boravi) u opasnijim uslovima, šef bezbednosne službe ga lično prati najmanje nekoliko koraka od njega", napisao je list.

Na Instagramu i TikToku postoje stranice Donjecovih obožavalaca. Na ovom drugom ima više od 280.000 pratilaca.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt