Video napravljen od satelitskih fotografija ne prikazuje Tursku i Siriju tokom zemljotresa 2023.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video napravljen od Nasinih satelitskih fotografija Zemlje sa dodatim audio snimcima inspirisanim programom opservatorije Van Alenovih sondi podeljen je od početka februara 2023. više od hiljadu puta, uz netačnu tvrdnju da prikazuje "plazmu talasa Van Alen sonde" nad Turskom i Sirijom u trenutku kada je smrtonosni zemljotres pogodio dve zemlje 6. februara 2023. Međutim, autor originalnog video snimka potvrdio je za AFP Činjenice da su fotografije korišćene u videu snimljene na putanji koja iz Zapadne Evrope ide ka Madagaskaru, da su iz 2021. godine i da nemaju nikakve veze sa zemljotresom. Portparol Nase je takođe potvrdio da je snimak napravljen od fotografija snimljenih 2021. godine sa Međunarodne svemirske stanice. Misija "Van Allen Probes" završena je 2019.

"Pojačajte zvuk!!Ovo je video i audio snimak NASA posmatranja plazma talasa 'Van Allen Probes/ Vaves' iznad turske i sirije u trenutku zemljotresa," piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 8. februara 2023. i podeljenog preko 1,6 hiljada puta za dve nedelje. Opis i snimak su kopirani i podeljeni na drugim platformama poput Tvitera i Telegrama.

U komentarima, mnogi ljudi video povezuju sa teorijom zavere da je američki istraživački program HAARP izazvao razorni zemljotres u Turskoj i Siriji koji je odneo preko 50,000 života. "Sistem Harp je u Turskoj i Siriji bio na delu," napisala je jedna korisnica. AFP je već razobličio tvrdnju da bi projekat HAARP mogao da izazove zemljotres. Drugi su tvrdili da je video "veštački snimak Pentagona da su bili na mesecu" ili čak i da je dokaz netačne teorije zavere da je Zemlja ravna ploča, a ne globus.

Međutim, korisnički nalog na TikToku, vidljiv na video snimku objavljenom na Fejsbuku, vodi do originalnog videa i opisa koji slike pripisuje Nasi i kolekciji satelitskih fotografija snimljenih 2021. nad afričkim kontinentom i zapadnom Evropom.

Skrinšot netačnog posta objavljenog na Fejsbuku, napravljen 15. februara 2023.

Reč je o video i audio montaži, potvrdio je autor snimka

AFP Činjenice je kontaktirao korisnika TikToka preko njegove Fejsbuk stranice. Rekao je da se zove Anderson i da je brazilski "kompozitor amater". "Moji snimci su samo video snimci sa Nasinim fotografijama i mojim zvučnim zapisima. Na mom kanalu nema ništa o Turskoj," potvrdio je on AFP-u u poruci od 21. februara 2023.

Na svojim različitim kanalima Anderson uglavnom objavljuje video snimke iz svemira i sa Marsa sa dodatim sopstvenim zvukom. U slučaju snimka koji je kasnije zloupotrebljen na Fejsbuku, on je potvrdio da je koristio fotografije snimljene sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) i da je dodao zvuk kreiran "sa audio zapisima iz 'Van Allen Probes'". On je istakao devetominutni video zapis "modifikovanog zvuka Zemlje" koji je objavio na svom Jutjub kanalu 10. juna 2022.

Pretraga na engleskom na Jutjubu za "misiju Sondi Van Alena" dovodi do brojnih snimaka sličnih zvukova koje je objavila Nasa, poput snimka "talasa zvižduka" napravljenog 2017. i snimka "hora talasa" napravljenog 2012. godine.

Slike sa Međunarodne svemirske stanice snimljene 2021.

Video prikazuje nešto nalik satelitu koji leti iznad Zemlje i snima oblake, mora i zemlju. Tokom snimka se čuju čudni zvuci visokih tonova, kao i beli šum dok satelit leti iznad oblaka i povremenih bljesaka svetlosti.

U opisu snimka objavljenog na TikToku, između ostalog, piše "ISS 065-E-200350-203328" što odgovara nazivu fotografija objavljenih u kolekciji na sajtu Nase. Sajt "Pristup astronautskoj fotografiji Zemlje", prema opisu, predstavlja "najbolju i najkompletniju onlajn kolekciju astronautskih fotografija Zemlje od 1961. do danas."

Link u opisu TikTok snimka vodi do iste kolekcije slika. Podaci pored svake fotografije ukazuju na to da su snimljene 24. jula 2021. Sve fotografije imaju nazive koji počinju sa "ISS", akronimom za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Skrinšot Nasinog sajta napravljen 22. februara 2023. godine. AFP je zelenom obeležio oznake i datume

Na mapi dostupnoj na sajtu pokazano je na kojoj lokaciji su sve slike snimljene, što dokazuje da nisu zabeležene iznad Turske i Sirije, kako se netačno tvrdi u postu na Fejsbuku, već iznad Afrike i zapadne Evrope.

Skrinšot sa Nasinog sajta, napravljen 22. februara 2023.

AFP Činjenice je uporedio nekoliko fotografija sa različitim sekvencama iz video snimka objavljenog na TikToku i Fejsbuku i ustanovio da se poklapaju.

Fotografija koju je objavila Jedinica za nauku o Zemlji i daljinsko ispitivanje Nasinog svemirskog centra Džonson (levo) i skrinšot snimka objavljenog na Fejsbuku napravljen 23. februara 2023. (desno). AFP je zelenom obeležio podudarajuće delove
Fotografija koju je objavila Jedinica za nauku o Zemlji i daljinsko ispitivanje Nasinog svemirskog centra Džonson (levo) i skrinšot snimka objavljenog na Fejsbuku napravljen 23. februara 2023. (desno). AFP je zelenom obeležio podudarajuće delove

 

 

Fotografija koju je objavila Jedinica za nauku o Zemlji i daljinsko ispitivanje Nasinog svemirskog centra Džonson (levo) i skrinšot snimka objavljenog na Fejsbuku napravljen 23. februara 2023. (desno). AFP je zelenom obeležio podudarajuće delove

"Fotografije koje su korišćene za kreiranje tog ubrzanog snimka snimljene su sa ISS-a. Članovi posade snimaju desetine hiljada fotografija Zemlje koristeći kamere na svemirskom brodu, oni rutinski postavljaju kamere da snime takve tajmlapse (fotografije snimljene u određenim i redovnim intervalima, prim. ur.)," rekao je u mejlu za AFP Činjenice 23. februara 2023. portparol ISS-a Danijel Hjut (Daniel Huot).

On je potvrdio da podaci fotografija pokazuju da su snimljene 2021. godine, za vreme Nasine ekspedicije 65 tokom koje je sedam astronauta iz različitih zemalja putovalo i boravilo na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

"Ta posada je upotrebila više od 327.000 slika kako bi, tokom svog boravka na brodu, napravila tajmlaps. Ekspedicija 65 je bila na ISS-u od aprila do oktobra 2021. što ukazuje da su izvorne fotografije iz ovog videa stare skoro dve godine," rekao je Daniel Hjut, potvrđujući podatke dostupne na sajtu.

I Nasin zvaničnik odgovoran za sajt Kenton Fišer (Kenton Fisher) proverio je fotografije i potvrdio da su snimljene 2021. godine. "One su tačno iz sekvence snimanja s prekidima (znači da se fotografije snimaju svakih nekoliko sekundi tokom dužeg vremenskog perioda) koje naša posada često snima za nas. Ako pogledate prvu fotografiju u tom nizu, ona zapravo prikazuje Španiju noću," rekao je on za AFP Činjenice u mejlu 28. februara 2023.

Skrinšot prve fotografije sekvence snimljene sa ISS-a u julu 2021. objavljene na Nasinom sajtu, napravljen 28. februara 2023.

Misija 'Sondi Van Alena' završena je 2019.

Pošto je video napravljen od fotografija -- koje nemaju zvuk -- dodat mu je audio, što je potvrdio i sam Anderson. Štaviše, nemoguće je da je zvuk zabeležen tokom misije Sondi Van Alena, koja je inspirisala audio dodat video snimku, napravljen u svemiru tokom zemljotresa u februaru 2023, pošto je sama misija završena 2019. godine.

Prema Nasinom opisu projekta, misija Van Alenovih sondi imala je za cilj proučavanje "dva ekstremna i dinamična regiona svemira poznata kao radijacijski pojasevi koji okružuju Zemlju". Dve svemirske letelice, "Sonde Van Alen", lansirane su 30. avgusta 2012. Njihova zapažanja su korišćena za bolje razumevanje Van Alenovih radijacijskih pojaseva i da bi se bolje zaštitili sateliti i astronauti koji putuju kroz njih, kao i elektroenergetski i komunikacioni sistemi na Zemlji na koje mogu uticati fenomeni poput magnetnih oluja u neposrednom Zemljinom okruženju.

"Baš kao što okeanske oluje na Zemlji mogu da stvore džinovske talase, svemirsko vreme, izazvano Suncem, može da stvori plazma talase, gde elektromagnetna polja ubacuju mora čestica. Van Alenove sonde su pioniri u novim istraživanjima dinamike ovih talasa i njihovih efekata na naše okruženje blizu Zemlje," objašnjava Nasa ovde. Misija je završena 2019. godine kada su dve svemirske letelice ugašene.