Korisnici društvenih mreža netačno povezuju munje i HAARP sa zemljotresom u Turskoj

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Početkom februara 2023. jedan od najrazornijih zemljotresa u poslednjih nekoliko decenija pogodio je granicu između Turske i Sirije. Nedugo zatim na društvenim mrežama podeljeni su video snimci uz tvrdnje da munje ili svetlost pre ili tokom zemljotresa pokazuju da je namerno "izazvan". Neki korisnici su tvrdili da je to dokaz da iza zemljotresa stoji američki istraživački projekat. Stručnjaci su, međutim, rekli AFP-u da su takve tvrdnje "naučna fantastika", objasnivši da munje mogu biti redovna pojava tokom zemljotresa i da ne postoji mehanizam putem kog bi američki istraživački program pod imenom HAARP mogao da izazove zemljotres. Osim toga, nekoliko podeljenih video snimaka ne prikazuje zaista zemljotres u Turskoj 2023. ili svetlost povezanu sa njim.

Otkako su se snažni zemljotresi dogodili 6. februara, usmrtivši desetine hiljada ljudi, društvene mreže prepune su netačnih informacija, često u obliku fotografija i video snimaka potpuno nepovezanih događaja. Novinari za proveru činjenica AFP-a već su razobličili nekoliko obmanjujućih tvrdnji o zemljotresu, poput one da je prouzrokovao cunami ili da mu je prethodio misteriozni svetlosni fenomen.

Među netačnim narativima koji se šire je i tvrdnja da je događaj izazvan namerno, da je reč o akciji protiv Turske koju je "osmislio čovek". U nekim objavama na društvenim mrežama čak se tvrdi da je umešan američki projekat HAARP -- česta meta teorija zavere.

Jedan od primera su objave u kojima se deli snimak sa kamere za video nadzor koji prikazuje munje tokom, kako se čini, nekog zemljotresa. "Potres u Turskoj prema svemu izgleda kao kaznena akcija (HAARPom) NATO-a i SAD-a protiv Turske", navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom od 8. februara 2023. Isti video podeljen je na nekoliko jezika, uključujući grčki, rumunski i engleski. U ovoj objavi na nemačkom, tekst je sličan onom u hrvatskom postu.

U jednoj drugoj objavi koju je na Fejsbuk postavio bosanski korisnik, a koja je podeljena gotovo hiljadu puta, tvrdi se da iza zemljotresa u Turskoj stoji HAARP, te da je to bio slučaj i sa ranijim potresima u Čileu, Haitiju i Japanu. Post završava TikTok video snimkom požara preko koga je napisan tekst: "A sad pogledajte iste zvuke i pojave na nebu prije zemljotresa u Turskoj. Ne može me niko ubijediti da je prirodno. Nego da je djelovanje HAARP a".

Tvrdnje u kojima se za zemljotres okrivljuje HAARP podelili su i drugi hrvatski i bosanski korisnici kao na primer ovde na Fejsbuku i ovde na Instagramu.

Međutim, AFP je razgovarao sa nekoliko stručnjaka za astronomiju, geofiziku i nauku o zemlji koji su odbacili tvrdnje o HAARP-u kao neosnovane teorije zavere i objasnili da se munje redovno dešavaju tokom zemljotresa i da nisu dokaz bilo čega "veštačkog".

Osim toga, nekoliko video snimaka objavljenih kao dokaz podeljeno je van konteksta. Jedan klip je zapravo iz 2022, dok drugi video prikazuje požar nakon zemljotresa, a ne svetla pre njega. Da objasnimo:

Skrinšot netačnih Fejsbuk objava napravljen 27. februara 2023.

Video sa munjama je iz novembra 2022.

Za početak, video podeljen u ovoj objavi ne prikazuje nedavni zemljotres u Turskoj.

Zapravo, na njemu se jasno vidi da je iz 2022. godine, kao što je prikazano na skrinšotu ispod. U gornjem desnom uglu snimka može da se vidi i logo turskog kanala vesti Haber Global.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 16. februara 2023. AFP je narandžastim obeležio vreme nastanka snimka

Napredna pretraga interneta sa izrazima koji se pojavljuju u videu omogućila nam je da pronađemo originalni klip na Jutjubu. Ovaj video je postavljen 23. novembra 2022, više od dva meseca pre razornog zemljotresa u februaru 2023.

Skrinšot videa u netačnoj Fejsbuk objavi i originalnog snimka, napravljen 16. februara 2023.

Kanal Haber Global objašnjava da snimak prikazuje sevanje munja tokom zemljotresa u severozapadnom turskom regionu Duzce 23. novembra 2022. I AFP je izvestio o ovom zemljotresu.

Reporterka Habera ukazuje na "snop svetla" koji se pojavljuje u trenutku zemljotresa i kaže da je taj fenomen primećen i prilikom drugih zemljotresa, kada postoji pokret duž pukotina Zemlje. "Pokret duž pukotina menja električna svojstva minerala u steni i događa se ovo zračenje. To se nekada opisuje kao vrsta sevanja".

I drugi turski mediji izvestili su o bljesku munje na nebu tokom ovog zemljotresa, kao na primer ovde i ovde. Dnevni list Milijet (Milliyet) citirao je jednog profesora koji je rekao da se 90 procenata seizmičke energije akumulirane u pokretu duž pukotine uklanja toplotom, što za rezultat ima sevanje munje.

Drugi video prikazuje požar nakon zemljotresa a ne 'nebeski fenomen' pre njega

Obrnuta pretraga slika skrinšotova iz TikTok videa upotrebljenog u jednoj od netačnih Fejsbuk objava dovela je do nekoliko portala koji su objavili isti video uz opis da je reč o vatri koju je prouzrokovala eksplozija gasovoda nakon zemljotresa. Gugl pretraga sa rečima "eksplozija gasovoda" i "zemljotres" na turskom dovela je do izveštaja jednog turskog portala vesti u kome su fotografija i video koji prikazuju istu scenu kao što je ona u netačnoj Fejsbuk objavi. I fotografija i video imaju logo državne turske novinsk agencije Anadolija. Na fotografiji je potpisan Izet Mazi (Izzet Mazi), što nam je pomoglo da pronađemo foto galeriju na zvaničnoj internet stranici agencije Anadolija, u kojoj je osma po redu ista fotografija.

AFP Činjenice je kontaktirao agenciju Anadolija i posredstvom aplikacije Vots ap (WhatsApp) stupio u kontakt sa zamenicom urednika u foto desku Serap Ajdin (Serap Aydin), koja je 24. februara 2023. potvrdila da je fotograf Agencije Izet Mazi snimio i fotografiju i video.

"Lokacija je Kahramanmaras, (gde je) izbio požar nakon zemljotresa", rekla je Ajdin AFP-u. Prema njenim rečima Mazi je "izašao nakon zemljotresa, video to i snimio". Ajdin je AFP-u poslala originalni video snimak i fotografiju. Meta podaci videa pokazuje da je snimljen 6. februara 2023. u 5:12 ujutru. Mazi je prethodno snimio fotografiju u 4:24:37, prema meta podacima sa originalne fotografije koju je Ajdin poslala AFP-u. Predsedništvo za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama turske vlade (Disaster and Emergency Management Presidency - AFAD) saopštilo je da se zemljotres u oblasti Pazarcik u regionu Kahramanmaras dogodio u 4:17 ujutru.

Skrinšot foto galerije agencije Anadolija u kojoj je objavljena fotografija istog požara kao u videu, napravljen 27. februara 2023.

Svetla zemljotresa

U jednoj od netačnih Fejsbuk objava glas u videu navodi da se uoči zemljotresa u Čileu i Haitiju 2010, kao i u Japanu 2011. "na nebu pojavila misteriozna i neobična svjetlost", pripisujući to HAARP-u. Ove tvrdnje nisu nove, kako je rezimirano u ovom izveštaju En-Bi-Si-ja (NBC) iz 2014. Naučna objašnjenja tih prethodnih zemljotresa dostupna su ovde, ovde i ovde i u njima se navodi da su ih izazvali posebni pokreti u Zemljinoj kori duž pukotina u tim oblastima.

Intenzivni potresi tokom zemljotresa su izazvani određenim pokretima u površinskom sloju Zemlje koji se naziva "kora". Tektonske ploče koje čine Zemljinu koru se stalno pokreću. Trenje može dovesti do porasta pritiska koji, kad se oslobodi, čini da delovi kore iznenada puknu ili se razmeste, oslobađajući nakupljeni pritisak u formi seizmičkih talasa.

Turska se nalazi na granici nekoliko tektonskih ploča, što generiše intenzivnu seizmičku aktivnost. Nedavni zemljotres dogodio se duž pukotine Istočna Anadolija.

Izveštaji o munjama tokom zemljotresa su relativno čest fenomen, iako postoji izvesno neslaganje o njihovom poreklu.

Svetlost koja se prostire na nebu, svetlosne kugle, snopovi i postojani sjaj koji su prijavljeni u vezi sa zemljotresima nazivaju se "svetla zemljotresa", objašnjava ovde naučna vladina agencija Sjedinjenih Država za geološka istraživanja (USGS).

"Većina stručnjaka se slaže da se svetla zemljotresa događaju: bljeskovi munja viđeni su tokom jakih zemljotresa. Ponekad su munje generisane eksplozijom transformatora, ali postoje dokazi za svetlost iz same zemlje", rekla je AFP-u putem mejla geofizičarka USGS-a Suzan Haug (Susan Hough).

"Postoje neke ideje zašto se događaju, ali ne verujem da postoji široko prihvaćena teorija koja ih objašnjava, delimično i zato što su tako efemerna pojava, čak ih je teško i dokumentovati", dodala je ona. "Još kontroverznija je tvrdnja da svetla zemljotresa zapravo prethode nekim velikim zemljotresima - to je, po mom mišljenju, mnogo manje uverljivo nego svetla koja se pojavljuju tokom potresa".

Stanar luta u blizini srušenih zgrada u Hataju 14. februara 2023, nedelju dana nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji ( AFP / Bulent Kilic)

Džon Videjl (John Vidale), dekan i profesor nauke o zemlji na Univerzitetu Južna Kalifornija (USC), primetio je da u mnogim prilikama svetla primećena tokom zemljotresa mogu zapravo "doći od kratkog spoja električnih transformatora tokom snažnog trešenja. Povremeno snažno trešenje može voditi do bioluminiscencije u vodi duž obale, što je sijanje, ne munja. Ponekad neko može videti munje iz transformatora u daljini pre nego što je zemljotres stigao do lokacije posmatrača".

Toši Nišimura (Toshi Nishimura), geofizičar i vanredni profesor na Fakultetu za inženjerstvo Univerziteta Boston, ukazuje na ovo slično objašnjenje kako infrastruktura -- poput transformatora električne energije -- eksplodira i izaziva svetla tokom zemljotresa u Meksiku u septembru 2021. "Čini se malo verovatnim da ta svetla imaju bilo kakvu vezu sa radio talasima koji dolaze sa drugog kontinenta", rekao je on, aludirajući na teoriju zavere o HAARP-u.

'Nema mehanizma' kojim bi HAARP izazvao zemljotres

HAARP, što je skraćenica za Visoko frekventni aktivni istraživački program polarne svetlosti (na engleskom High-frequency Active Auroral Research Program), godinama je meta teorija zavere koje neosnovano tvrde da može da kontroliše vremenske prilike ili umove ljudi.

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da HAARP širi korona virus posredstvom 5G mreže.

Na druge teorije zavere predstavnici programa odgovaraju na internet stranici ovde.

Kao što je objašnjeno na sajtu, HAARP je najsposobniji visoko frekventni predajnik velike energije za proučavanje svojstava i ponašanja jonosfere, koja počinje na oko 60-80 kilometara visine i prostire se do iznad 500 kilometara visine.

Program koristi radio talase da zagreje elektrone u jonosferi, stvarajući "male poremećaje koji su slični vrstama interakcija kakve se dešavaju u prirodi" ali su lakše naučnicima za proučavanje, objašnjava se na sajtu.

Na upit AFP-a o najnovijim tvrdnjama da je ovaj program u pozadini zemljotresa od 6. februara, programska menadžerka HAARP-a Džesika Metjuz (Jessica Matthews) rekla je da je to nemoguće.

"Nedavni zemljotres i tragičan gubitak života u Turskoj pokazuje kakvo razaranje mogu da izazovu prirodne katastrofe. Istraživačka oprema u HAARP-u ne može da stvori ili pojača prirodne katastrofe," rekla je ona AFP-u mejlom.

'Jednostavno besmisleno'

Džefri Hjudžis (Jeffrey Hughes), profesor astronomije na Univerzitetu Boston (BU), rekao je AFP-u da radio talasi HAARP-a zagrevaju jonosferu preko ograničene regije od oko 100 kilometara. "Nema šanse da se to upotrebi da bi se stvorio efekat oko pola sveta u čvrstoj zemlji. Izvinite, ali to je jednostavno besmisleno", rekao je on.

Nišimura je rekao AFP-u da nije upoznat ni sa jednim naučnim dokazom koji bi sugerisao da je moguće da HAARP izazove zemljotres. "Veštački radio talasi mogu lokalno uzburkati gornju atmosferu, ali to je uporedivo sa poremećajem koji izaziva Sunce. Nije mi poznat naučni dokaz da veštački talasi mogu da stvore mnogo jače poremećaje i da utiču na lokalne seizmičke uslove. Snaga talasa opada sa daljinom," rekao je on.

"Trenutno ne postoji tehnologija koja bi pokrenula radio talase iz zemlje da precizno pogode grad na drugom kontinentu. Ne čini se mogućim da radio talasi mogu da utiču na daleke seizmičke uslove," dodao je Nišimura.

"Ovo je toliko ludo kao da pitate da li je Duško Dugouško izazvao zemljotres iskopavajući šargarepe", odgovorio je AFP-u profesor primenjene fizike na Fakultetu za inženjering i primenjene nauke Univerziteta Harvard Dejvid Kit (David Keith) kada je upitan da komentariše tvrdnje. "Jednostavno ne postoji poznati mehanizam da bilo šta udaljeno kao HAARP ima uticaj na zemljotrese," zaključio je on.

Suzan Haug sa USGS-a odbacila je ove tvrdnje kao "naučnu fantastiku". "Ne postoji mogući mehanizam da se neki zemljotres izazove tako nekim uređajem/oružjem", rekla je ona AFP-u.

HAARP 'nije oružje'

Majkl Lokvud (Michael Lockwood), profesor fizike za svemirsko okruženje na Univerzitetu Riding (Reading) u Berkširu u Engleskoj bio je nedvosmislen da "HAARP NIJE oružje u bilo kom obliku ili formi, nikad nije bio i ne može biti upotrebljen kao oružje".

HAARP je originalno zamišljen kao način da se olakša komunikacija sa podmornicama sa nuklearnim naoružanjem. Kao što je objašnjeno na internet stranici HAARP-a, program je počeo 1990. kao kongresna inicijativa koju su zajedno vodile vazdušne snage i mornarica Sjedinjenih Država.

Međutim, "raspadom Sovjetskog Saveza, komunikacije sa podmornicama više nisu izgledale tako ključne", pa je postojala potreba da se nađe nova svrha za HAARP, objašnjeno je u ovom članku iz 2008. objavljenom u naučnoj publikaciji Nature. Program je predat Univerzitetu Aljaska-Feirbenks 2015. godine.

Ova istorija je na kraju "naduvana do farsične ideje da je HAARP neka vrsta oružja: uobičajeni favorit je da je to neka forma kontrole društvenog uma, ali za generisanje zemljotresa nikad ranije nisam čuo," rekao je Lokvud.

"Iskreno govoreći, ideja da HAARP, smešten severno od Gakone na Aljasci može da stvori seizmičku aktivnost bilo gde, da ne govorim o Turskoj i Siriji, je zaista sumanuta," dodao je on.

Da zaključimo: Prema rečima naučnika, HAARP ne može da izaziva zemljotrese niti da se koristi kao oružje. Osim toga, munje i svetlosti koje su viđene i prijavljene tokom zemljotresa su poznati fenomen i nisu dokaz umešanosti HAARP-a.

Prevela i pripredila