Video letelice u Kazahstanu netačno predstavljen kao fenomen u Turskoj uoči zemljotresa

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video klip snimljen 2022. godine u Kazahstanu koji prikazuje lansiranje svemirske letelice korisnici društvenih mreža dele uz netačnu tvrdnju da je reč o misterioznom nebeskom fenomenu u Turskoj neposredno uoči razornog zemljotresa 6. februara 2023. u kome je poginulo više od 40.000 ljudi.

"To je NEBO u Turskoj neposredno pred sam ZEMLjOTRES....", navodi se u Fejsbuk objavama crnogorskih i srpskih korisnika koje su deljene uz TikTok video preko koga je na engleskom jeziku napisana ista tvrdnja. Na snimku se vidi kako svetli objekat leti nebom, ostavljajući za sobom trag nalik na meduzu dok se u pozadini čuju posmatrači koji reaguju na prizor.

Isti video deljen je i na drugim jezicima, poput engleskog, španskog i portugalskog. Neki korisnici društvenih mreža čak su spekulisali da snimak prikazuje pokušaj provociranja prirodne katastrofe.

Objave su deljene nakon zemljotresa jačine 7.8 stepeni koji je pogodio Tursku i Siriju, koji je mnoge zgrade sravnio sa zemljom, a u kome je, prema podacima do 17. februara, poginulo više od 40.000 ljudi.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 17. februara 2023. godine

Video, međutim, nije nedavni, niti je snimljen u Turskoj.

Video je snimljen mnogo pre zemljotresa

Obrnuta pretraga slika koju smo uradili koristeći ključne skrinšotove iz video snimka pokazala je da se ista scena pojavila na TikToku u januaru 2023, na Tviteru u oktobru 2022. i Telegramu 25. septembra 2022. godine.

U tvitu se navodi da video prikazuje kosmodrom Bajkonur (Baikonur Cosmodrome), bivšu sovjetsku svemirsku luku koju danas koristi Rusija. U postu na Telegramu sugeriše se da je video snimljen u gradu Balkašu (Balkhash) u Kazahstanu koji se nalazi nekoliko stotina kilometara istočno od kosmodroma Bajkonur.

AFP nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi poreklo videa. Međutim saopštenja NASA-e i izveštaji Kazinforma, novinske agencije Kazahstana, ukazuju na to da je 21. septembra 2022. ruski svemirski brod Sojuz MS-22 poleteo sa kosmodroma Bajkonur prema Međunarodnoj svemirskoj stanici. Letelica, u kojoj su bili astronaut NASA-e i dva ruska kosmonauta, poletela je u 14:54 GMT (po Griniču) odnosno u 20:54 po lokalnom vremenu. O tom događaju je na srpskom izveštavao i Euronews Srbija.

U izveštaju Kazinforma i članku jedne druge kazahstanske novinske agencije prikazani su snimci i fotografije letilice koja ostavlja trag nalik meduzi, sličan onom prikazanom u video snimku koji se deli uz netačnu tvrdnju da prikazuje nebo u Turskoj uoči zemljotresa.

Video je snimljen u Kazahstanu

Pretražujući ulični prikaz Balkaša na Gugl mapama (skrolovanjem rubrike "Ulični prikaz i 360 stepeni" na levoj strani ekrana), AFP je pronašao slike ovog grada na kojima se vide zgrade, ulična svetla, ograde, stanice javnog prevoza i drugi objekti koji podsećaju na one u video klipu koji je deljen na društvenim mrežama.

Fotografije ukazuju da je video snimljen iz Ulice Abaja (Ulitsa Abaya), u blizini kulturnog centra Magaua Kamzin (Magauia Khamzin Palace of Culture of Metallurgists).

Skrinšotovi iz TikTok videa koji se deli u netačnim objavama, napravljeni 10. februara 2023. Podudarajuće elemente obeležio AFP
Skrinšotovi uličnog prikaza Gugl mapa napravljeni 10. februara 2023. Podudarajuće elemente obeležio AFP

 

 

AFP je već razobličio druge video snimke i fotografije netačno predstavljene da su snimljene nakon zemljotresa u Turskoj, kao na primer ovde, ovde i ovde.

Prevela i pripredila