Video snimci su iz Južne Afrike i Indonezije i ne prikazuju cunami nakon zemljotresa u Turskoj 2023.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video snimci koji prikazuju ogromne talase na obali Južne Afrike 2017. godine ili cunami u Indoneziji 2018. deljeni su na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju da prikazuju posledice zemljotresa koji je 6. februara 2023. pogodio Tursku i Siriju. Potres jačine 7,8 stepeni usmrtio je više hiljada ljudi. U objavama na društvenim mrežama na nekoliko jezika navodi se da je reč o događaju "u južnoj Turskoj", ali snimci su izvučeni iz konteksta i nemaju nikakve veze sa zemljotresom čije bi posledice, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, moglo da oseti do 23 miliona ljudi.

"Nakon razornog zemljotresa koji je zahvatio dijelove Turske i Sirije, tursku obalu pogodio je i cunami", navodi se u Fejsbuk objavi jednog crnogorskog portala od 6. februara 2023. godine.

Video, koji izgleda kao da je snimljen sa uzdignute pozicije kao što je krov ili viši sprat neke zgrade, prikazuje velike talase kako udaraju u obalu. Na snimku se čuju glasovi na engleskom sa akcentom nalik južnoafričkom.

Slične objave postavljene su na društvenim mrežama na grčkom, ukrajinskom, arapskom, španskom, portugalskom, kineskom i engleskom. Pored crnogorskih, u regionu su i korisnici iz Srbije i Bosne delili video na Fejsbuku, kao i na Tviteru, Instagramu i portalima.

Neki korisnici, kao na primer ovde, objavili su tvrdnju bez videa, već samo uz skrinšot iz jednog drugog video snimka koji prikazuje cunami u Indoneziji 2018. godine.

Skrinšot Fejsbuk objave sa netačnom tvrdnjom, snimljen 8. februara 2023. godine

Tvrdnja je, međutim, netačna. Snimci ne prikazuju cunami koji je pogodio tursku obalu nakon zemljotresa 6. februara 2023, takav događaj nisu prijavile relevantne lokalne ili međunarodne organizacije, niti su o njemu izvestili glavni domaći ili strani mediji.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je Tursku i severnu Siriju u ranim jutarnjim satima 6. februara 2023. Do 8. februara broj poginulih premašio je 11.200, a zemljotres je sravnio sa zemljom brojne zgrade i prouzrokovao veliku materijalnu štetu. Potresi su se osetili čak do Grenlanda.

Do 23 miliona ljudi moglo bi biti pogođeno posledicama ovog razornog potresa, saopštila je 7. februara Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Tursku od potresa 17. avgusta 1999. u kome je poginulo 17.000 ljudi, uključujući i 1.000 u Istambulu.

Talasi u Južnoj Africi

Pomoću obrnute pretrage videa pronašli smo snimak britanskog tabloida San (The Sun) na Jutjubu, postavljen 12. marta 2017. sa opisom: "Plaža Durban zatvorena je zbog visokih talasa". Durban je grad na jugoistočnoj obali Južne Afrike. Reč je o istom videu koji je upotrebljen u objavama na društvenim mrežama i onlajn portalima.

Druga onlajn pretraga dovela je do izveštaja afričkog portala vesti eNCA od 13. marta 2017. U izveštaju se objašnjava da je moguće da su talasi izazvani ciklonom kod obale Madgaskara. Zbog talasa je Durban zatvorio pristup plažama.

Članak sadrži kompilaciju video snimaka iz različitih uglova u kojima se snažan talas može videti kako preliva pesak i obalu. Među snimcima je i viralni video koji se trenutno deli na društvenim mrežama uz tvrdnju da prikazuje posledice zemljotresa u Turskoj 2023. godine.

Pregledanjem te zone na Gugl mapama, AFP je utvrdio da je snimak napravljen sa balkona jedne od zgrada preko puta šetališta u blizini plaže Durban. Slični objekti mogu se videti i u videu deljenom na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju i na satelitskim snimcima Gugl mapa:

Skrinšot iz videa deljenog u obmanjujućim Fejsbuk objavama (levo) i satelitskog snimka oblasti u Durbanu (desno), napravljen 8. februara 2023. AFP je zaokružio crvenim podudarajuće elemente

Bazeni koji se vide na levoj strani skrinšota iz videa, kao i drvored kokosovih palmi, jasno se vide i na satelitskim snimcima Durbana na Gugl mapama.

Cunami u Indoneziji

Drugi korisnici društvenih mreža i portali objavili su tvrdnju da je cunami pogodio Tursku posle zemljotresa 6. februara 2023. uz skrinšot iz drugog videa koji prikazuje cunami u Indoneziji 2018. godine, o čemu je AFP na portugalskom pisao ovde.

Poređenje skrinšota objavljenog u netačnoj fejsbuk objavi i u videu iz Indonezije iz 2018. Podudarajuće elemente AFP je obeležio zelenom

AFP je već proverio i našao da su netačne i neke druge tvrdnje u vezi sa zemljotresom koji je pogodio Tursku u februaru 2023, kao na primer ovde i ovde.

9. februar 2023. Ovaj članak je ažuriran dodavanjem informacije da su neki korisnici društvenih mreža i portali koristili i skrinšot iz videa koji prikazuje cunami u Indoneziji 2018. godine kako bi potkrepili tvrdnju da je cunami pogodio Tursku nakon zemljotresa 6. februara 2023.
Prevela i pripredila