Svetski ekonomski forum nije pozvao na dekriminalizaciju pedofilije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Svetski ekonomski forum (WEF) i njegov osnivač Klaus Švab (Klaus Schwab) često su mete netačnih informacija i teorija zavere. Od početka januara 2023. godine društvenim mrežama kruže tekst i video snimak na mnogim jezicima, uključujući i hrvatski, u kojima se između ostalog, netačno tvrdi da WEF "poziva na dekriminalizaciju pedofilije" i da je Francuska već dekriminalizovala seksualne odnose odraslih sa decom. Izvor teksta i snimka je sajt poznat po širenju netačnih informacija. Nema ni traga da je WEF, koji je negirao optužbe, promovisao takvu politiku. Francuska nije dekriminalizovala pedofiliju, već je 2018. i 2021. usvojila zakone koji su pooštrili propise o kažnjavanju seksualnog zlostavljanja dece.

"Svjetski ekonomski forum sada poziva na dekriminalizaciju seksa s djecom, tvrdeći da zakoni protiv 'ljubavi s jazom u godinama', poznatijoj kao pedofilija, 'krše ljudska prava'," piše u članku na hrvatskom objavljenom 4. januara 2023. i podeljenom na Fejsbuku preko sto puta, prema podacima alata za merenje interakcija na internetu i društvenim mrežama (Crowdtangle tool). Iste netačne tvrdnje se nalaze u postu na Fejsbuku objavljenom 7. januara 2023. i podeljenom 250 puta za pet dana.

Na oba mesta se kao izvor navodi članak na engleskom objavljen 3. januara 2023. na sajtu NjuzPanč (NewsPunch, ranije pod imenom YourNewsWire) poznatom po širenju netačnih informacija. AFP je napisao nekoliko tekstova u kojima se opovrgavaju netačne tvrdnje koje deli ovaj sajt, na primer ovde i ovde na francuskom.

Članci i drugi postovi objavljeni na raznim platformama, kao na primer ovde na Telegramu, takođe sadrže video u kojem čovek koji govori na engleskom ponavlja iste netačne tvrdnje. Isti tekst i video kruže na drugim jezicima poput francuskog i nemačkog.

Ni originalni članak ni postovi koji ga kopiraju ne daju nikakav dokaz optužbi na račun WEF-a, koji ih demantuje. AFP nije pronašao nijedan dokument ili svedočenja učesnika na poslednjem forumu koji potvrđuju te tvrdnje. Originalni članak NjuzPanča i video ne nude nikakav dokaz, već skup skrinšotova -- nekih lažnih, a nekih iz kolumni objavljenih pre deset godina i izvučenih iz konteksta -- kao i navodnih citata bez izvora. Argument sledi potpuno isti model kao još jedna netačna tvrdnja objavljena na istom sajtu da je WEF pozvao na eutanaziju kućnih ljubimaca. AFP je to razobličio ovde.

Skrinšot netačnog posta o Svetskom ekonomskom forumu, napravljen 12. januara 2023. godine

Kao što je sajt za proveru činjenica LidStoriz (LeadStories) već ukazao, na samom sajtu NjuzPanč je navedeno da tačnost informacija koje objavljuje nije garantovana. Sajt "ne daje nikakve izjave o prikladnosti, pouzdanosti, dostupnosti, blagovremenosti i tačnosti informacija, softvera, proizvoda, usluga i povezane grafike sadržane na sajtu za bilo koju svrhu," navodi se u delu odricanje od odgovornosti.

Skrinšot sa sajta NjuzPanč napravljen 13. januara 2023. godine

Nema traga ni dokaza da su WEF ili Klaus Švab dali takvu izjavu

U članku se tvrdi da je na Forumu u Davosu "predstavljen istraživački rad". Pošto je članak objavljen početkom januara, može se odnositi samo na Forum 2022. koji je održan u maju te godine. Forum 2023. počeo je 16. januara i trebalo bi da se održi u Davosu do 20. januara pod senkom rata u Ukrajini, klimatske krize i globalne trgovine u rasulu, prenosi AFP. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 17. januara ambiciozne planove za takmičenje sa Kinom i Sjedinjenim Državama u trci za industriju čiste tehnologije, pošto su na samitu WEF-a iskrsle nesuglasice oko trgovine po ekološkim standardima.

AFP nije pronašao nikakav trag o bilo kakvom "istraživačkom radu" predstavljenom na Forumu na temu o kojoj govore članak i video. Pretraga na Guglu takođe nije dovela do bilo kakvog izveštaja ili bilo koje naučne publikacije koja bi odgovarala tvrdnji u članku NjuzPanča i u video snimku.

"Svetski ekonomski forum nikada nije dao takvo saopštenje" o pedofiliji, rekao je portparol WEF-a za AFP u intervjuu 10. januara 2023.

U svom članku, NjuzPanč pripisuje Klausu Švabu citat kako "pedofiliju" naziva "darom prirode" čovečanstvu. Portparol WEF-a rekao je za AFP da je saopštenje "potpuno izmišljeno". AFP nije pronašao nikakav trag takvom citatu. Uopšteno govoreći, portparol je ukazao da Svetski ekonomski forum nije "zauzeo nikakav stav" o temi pedofilije.

U snimku koji se nalazi u članku na sajtu NjuzPanč i koji je deljen u drugim objavama, prikazana je slika sa Foruma dok glas navodi iste tvrdnje. Obrnuta pretraga slika je pokazala da je fotografija objavljena na zvaničnom sajtu WEF-a 25. maja 2022. i da je snimljena tokom konferencije o zaštiti čovekove okoline i čistim tehnologijama. U tekstu nema traga da je pominjana tema pedofilije, a nijedan od učesnika ne priča o tome na video snimku sa konferencije.

Skrinšotovi sa snimka sa netačnim tvrdnjama o WEF-u (levo) i članka objavljenog na zvaničnom sajtu WEF-a (desno) napravljeni 13. januara 2023.

Svetski ekonomski forum je godišnji skup svetskih lidera, lobista i aktivista u Davosu u Švajcarskoj. Događaj je naširoko propraćen u medijima, uključujući u AFP-u. Skup 2022. bio je uglavnom usmeren na rat u Ukrajini, uz apel ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog svetskim liderima okupljenim u Davosu za bržu međunarodnu pomoć i "maksimalne" sankcije Rusiji.

Osim rusko-ukrajinskog sukoba, AFP je izvestio da je nevladina organizacija Oksfam pozvala na oporezivanje bogatih.

Naslovna slika na snimku prikazanom u članku NjuzPanča prikazuje ono što bi moglo da liči na skrinšot tvita koji je navodno objavljen na zvaničnom nalogu WEF-a. Međutim, lako je napraviti lažan skrinšot tvita i nema traga da je WEF ikad postavio takvu poruku u kojoj kritikuje zakone protiv pedofilije.

Skrinšot lažnog tvita napravljen 10. januara 2023.

Pretrage za ovaj tvit na francuskom i engleskom na zvaničnom nalogu WEF-a nisu dovele ni do jednog rezultata. Arhiva naloga na sajtu Vejbek Mašin (Wayback Machine) na dan 3. januara 2023. godine -- što je dan kada je članak NjuzPanča objavljen -- takođe ne prikazuje takav tvit. Ovaj tutorijal AFP-a objašnjava kako pronaći starije verzije sajtova u arhivama interneta.

Skrinšot je "lažan" i ova organizacija "nije nikada objavila takav tvit", rekao je portparol WEF-a.

U originalnom članku i u snimku sa netačnim informacijama se tvrdi da je WEF "naredio glavnim medijima da počnu da forsiraju narativ" normalizacije pedofilije. Međutim, linkovi u tekstu i skrinšotovi prikazani u snimku dovode do članaka i kolumni starih koliko i ovaj koji je objavio CNN 2011. ili ovaj koji je objavio Salon 2012. godine. Nijedan od članaka ne poziva na dekriminalizaciju ili prihvatanje pedofilije, već na ulaganje više napora u istraživanje i prevenciju kako bi se pedofili prepoznali i sprečili da počine zločin.

Takođe je navedeno da je Klaus Švab, osnivač WEF-a, "uhvačen baš prošle nedelje" kako "se hvalio" sa "indoktrinacijom" dece. Ali snimak Švaba koji bi trebalo da to dokazuje je objavljen ovde 2011. godine i prema opisu u postu prikazuje govor koji je Švab dao u aprilu 2008. godine. Nikada tokom tog govora Švab ne priča o pedofiliji niti o "indoktrinaciji" dece putem obrazovanja.

Francuska nije dekriminalizovala seks između odraslih i dece

Takođe je netačna tvrdnja da "savezni zakon u Francuskoj nema zakonsku starosnu granicu za pristanak" i da "odrasle osobe koje imaju seks sa decom bilo kog uzrasta neće biti krivično gonjene za silovanje ako dete žrtva nije u stanju da dokaže 'nasilje, pretnju, prisilu ili iznenađenje'" zbog "Šiapa zakona" iz 2018.

Francuska nije federacija tako da je besmisleno pričati o "saveznom zakonu".

Pedofilija je psihijatrijski poremećaj definisan u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje (DSM) kao "ponavljajuće, intenzivne seksualno uzbudljive fantazije, nagoni ili ponašanja koja uključuju decu uoči pubertera ili mlade adolescente (obično ≤ 13 godina); dijagnostikuje se samo kada su ljudi kojima se postavi dijagnoza ≥ 16 godina i kada su ≥ 5 godina stariji od deteta koje je meta fantazija ili ponašanja." Kako se u medicinskom priručniku ističe, ta definicija ne mora nužno da odgovara zakonskim kriterijumima za zlostavljanje dece.

Svi seksualni zlostavljači dece nisu pedofili, i ne deluju svi pedofili po svom nagonu, pokazuje ovaj dokument iz 2011, ovaj izveštaj iz 1992. u saradnji sa Ef-Bi-Aj-em (FBI), i ovaj izveštaj za američku Kancelariju za izricanje kazni, posmatranje, hapšenje, registrovanje i praćenje seksualnih prestupnika. Zakoni ne osuđuju pedofiliju, već seksualno zlostavljanje dece.

Francuski Zakon za jačanje borbe protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, nazvan "Šiapa zakon", stupio je na snagu 2018. godine. Kritikovan je zbog toga što nije uspostavio "uzrasnu granicu pristanka". U njemu je, međutim, utvrđeno da "kada su dela počinjena nad maloletnim licem (uzrasta) do petnaest godina, moralna prisila ili iznenađenje se karakterišu kao zloupotreba ranjivosti žrtve koja nema potrebnu razboritost za ova dela" umesto da se smatra samo fizičkom prinudom.

U Zakonu se takođe navodi da "kada su dela izvršena nad maloletnim licem, moralna prinuda (...) može proisteći iz razlike u godinama između žrtve i onoga ko uspostavlja činjenice te ima pravni ili faktički autoritet nad žrtvom, pri čemu ovaj de facto autoritet karakteriše značajna razlika u godinama između maloletne žrtve i punoletnog izvršioca."

Štaviše, Francuska je 2021. usvojila novi zakon koji kaže da "nijedna odrasla osoba ne može da se osloni na seksualni pristanak deteta ako je (ono) mlađe od 15 godina ili mlađe od 18 godina u slučaju incesta." Ovaj zakon kaže da je za krivično delo silovanje maloletnice mlađe od 15 godina zaprećena kazna zatvora do 20 godina.

"Od (usvajanja) zakona 21. aprila 2021. – u slučaju silovanja žrtava mlađih od 15 godina sudije više ne moraju da utvrđuju postojanje nasilja, prinude, pretnje ili iznenađenja kako bi to okarakterisale kao silovanje, dovoljno je da se dokaže postojanje polne veze da bi se kvalifikovalo silovanje kada postoji razlika u godinama od najmanje pet godina između punoletne i maloletne osobe. To ne ide u pravcu dekriminalizacije nasilja nad maloletnicima," potvrdila je u intervjuu za AFP 10. januara 2023. Osean Perona (Océane Perona), predavačica sociologije na Univerzitetu Eks-Marsej i autorka teze na temu "Seksualni pristanak zaplenjen od strane kaznenih institucija."

Drugi primer su nedavne sankcije usvojene u Francuskoj protiv "pornografije iz osvete", objavljivanja intimnih sadržaja bez pristanka. Taj zakon "pomaže da se promeni percepcija seksualnog nasilja nad maloletnicima," objasnila je AFP-u 10. januara 2023. Magali Lafurkad (Magali Lafourcade), sudija i generalna sekretarka Nacionalne konsultativne komisije za ljudska prava (CNCDH).

"Konačno, čak i da je forum iz Davosa dao mišljenje o toj temi, to je samo konferencija, nevladina organizacija. Međutim, krivično pravo je deo suverenog okvira (države), odnosno morate proći kroz Francuski parlament da biste izmenili zakon, a (zakonski sistem) je obavezan (da poštuje) mnoge međunarodne konvencije koje utvrđuju da deca moraju biti zaštićena," dodala je Magali Lafurkad.

U članku NjuzPanča se takođe obmanjujuće tvrdi da je "u krajnje levičarskom Novom Zelandu Jasinde Ardern sudija izjavio da dvanaestogodišnja deca mogu da pristanu na seks sa odraslima." Link u tekstu vodi do članka Nju Zilend Heralda (New Zealand Herald) u kojem se citira sudija koji objašnjava pravne razlike u zakonu poroti koja odlučuje o slučaju muškarca optuženog za više seksualnih zločina nad dvanaestogodišnjakom i osmogodišnjom devojčicom. Za različite optužbe protiv njega važe različiti zakoni. Sudija nije doneo presudu o uzrasnoj granici pristanka. On je takođe citiran kako je rekao "Slažem se sa vašom presudom" nakon što je porota proglasila čoveka krivim.

Dok se na Novom Zelandu generalno smatra da ljudi mlađi od 16 godina ne mogu dati pristanak za seksualnu aktivnost, u konkretnom slučaju optužbe, okarakterisane kao "silovanje", odbrana i dalje može da pokuša da tvrdi da je žrtva dala pristanak. To je izazvalo zgražavanje tokom pomenutog suđenja i pozive na izmenu zakona, a ministar pravde Keri Alen (Kerri Allen) je izjavio da će tražiti savet po tom pitanju. Zakon nije proizvod Vlade Jasindre Ardern, kao što se insinuira u članku NjuzPanča, već datira iz 1961. i 2005. godine.

Klaus Švab i Svetski ekonomski forum su često mete netačnih informacija, kao što je AFP Činjenice objasnio ovde i ovde.