Ne, švajcarska policija nije uhapsila Klausa Švaba

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave u kojima se tvrdi da je osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Švab uhapšen u Švajcarskoj u petak, 12. novembra, na zahtev Europola, brzo su podeljene na društvenim mrežama na različitim jezicima, uključujući hrvatski i srpski. Tvrdnja je netačna: švajcarska policija rekla je AFP-u da nije uhapsila Švaba; Europol nema mandat da traži takvo hapšenje; WEF kaže da je to "netačna informacija", a Švab je baš tog dana govorio na jednom skupu u Dubaiju.

"Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), uhićen je u petak u svom domu u Colognyju u Švicarskoj i optužen za višestruke optužbe za prijevaru. Policijski izvor navodi da je uhićen na zahtjev Europola u vezi s zločinima koje je navodno počinio tijekom pandemije Covida. Klaus Schwab je trenutno u pritvoru," navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom. U drugoj, objavljenoj na srpskom 12. novembra, kratko piše: "UHAPSEN SVAB U SVICI..." U objavama su podeljeni i skrinšotovi originalne priče objavljene istog dana na kanadskom portalu "Konzervativ biver" (Conservative beaver), poznatom po širenju netačnih informacija koje je AFP razobličio već nekoliko puta, kao na primer ovde i ovde. Prema podacima Fejsbuka, objave na hrvatskom i srpskom ukupno su podeljene gotovo 500 puta za nedelju dana.

Tvrdnja je, međutim, netačna, rekli su AFP-u različiti izvori.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 17. novembra 2021.

Švajcarska policija je demantovala hapšenje: "Potvrđujemo da švajcarska policija nije uhapsila Klausa Švaba", kratko je u mejlu AFP-u 17. novembra napisala portparolka federalne policije Melani Lurenco (Mélanie Lourenço).

Žan Filip Brant (Jean-Philippe Brandt), portparol policije ženevskog kantona, takođe je 17. novembra rekao AFP-u da je to "lažna vest."

Na pitanje AFP-a da li je Europol izdao takav zahtev, portparolka Europola Kler Žorž (Claire Georges) rekla je da "ta informacija nije tačna."

"Europol nikad nije tražio hapšenje te osobe, niti bismo ikad mogli da uradimo tako nešto jer to nije u našem mandatu. Naš mandat je da podržimo zemlje članice EU u njihovim istragama", rekla je ona u mejlu 16. novembra 2021. (reči podvukla portparolka Žorž).

Agencija policije EU, Europol, je servis podrške agencijama za sprovođenje zakona zemalja članica Evropske unije i nema izvršna ovlašćenja.

"To znači da zvaničnici Europola nisu ovlašćeni da hapse osumnjičene ili deluju bez odobrenja nacionalnih vlasti. Podrška koju pruža Europol sastoji se od alata koji mogu doprineti izvršnim merama koje sprovode relevantne nacionalne vlasti", navodi se u prvom odgovoru na stranici Europola "Najčešće postavljena pitanja" (FAQ).

AFP je zamolio i WEF da prokomentariše tvrdnju o hapšenju Švaba:

"Mogu da vam potvrdim da je to netačna informacija. Ništa u toj priči nije zasnovano na činjenicama niti povezano sa bilo kojim (kredibilnim) izvorom", odgovorio je Jan Zopf (Yann Zopf), šef odeljenja za medije Svetskog ekonomskog foruma.

Štaviše, pronašli smo da je Klaus Švab bio u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima najmanje četiri dana, u periodu između 9. i 12. novembra. Postoji medijski izveštaj o njegovoj poseti 9. novembra izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju, dok je 11. novembra učestvovao na konferenciji u Dubaiju "The Great Narrative meeting", koju su organizovali WEF i Vlada UAE.

Na dan kad je navodno uhapšen, 12. novembra 2021. godine, Švab je govorio na završnoj panel diskusiji u Dubajiu koja je uživo prenošena na internet stranici Svetskog ekonomskog foruma.

Skrinšot uživo prenošenog panela na kome je Švab govorio 12. novembra 2021. u Dubaiju

Netačne informacije o navodnim hapšenjima poznatih ličnosti često dele pristalice teorija zavere, naročito od početka pandemije Covid-a-19, za koju mnogi od njih veruju da je prevara koju su izmislili bogati i moćni ljudi da bi kontrolisali svetsku populaciju. AFP je već razobličio tvrdnje o hapšenju bivšeg predsednika SAD-a Baraka Obame kao i milijardera i filantropa Bila Gejtsa i Džordža Soroša.

AFP je već raskrinkao i druge netačne informacije o Klausu Švabu, kao na primer ovde ili ovde.