Bil Gejts na otvaranju osme Međunarodne konferencije o poljoprivrednoj statistici u Nju Delhiju 18. novembra 2019. ( AFP / Moni Šarma)

Netačne su objave na društvenim mrežama da je američka vojska uhapsila Bila Gejtsa

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U članku podeljenom na Fejsbuku na hiljade puta tokom avgusta, tvrdi se da je američka vojska uhapsila Bila Gejtsa zbog raznih optužbi, uključujući trgovinu decom. Tvrdnja je netačna: Ministarstvo odbrane SAD-a i Fondacija Bil i Melinda Gejts su je negirali, a sam Gejts se od navodnog hapšenja pojavio na javnim skupovima i bio aktivan na društvenim mrežama.

Članak pod naslovom "Uhićen Bill Gates," objavljen je na hrvatskom portalu Magicus.info, koji tvrdi da je "namenjen alternativcima." Prema podacima Fejsbuka, priča je na ovoj društvenoj mreži od 15. avgusta podeljena 13.500 puta.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 27. 8. 2021.

Članak je doslovan prevod teksta objavljenog na internet portalu Ril Ro Njuz (Real Raw News) 1. avgusta 2021. AFP je već proveravao razne netačne tvrdnje koje potiču sa istog sajta, kao na primer ovde i ovde.

"Američka vojska u utorak je uhitila osnivača Microsofta Billa Gatesa, tereteći ga za trgovinu djecom i druge neizrecive zločine protiv Amerike i njezinog naroda," navodi se u članku.

Autor teksta se poziva na izvore iz američke vojske koji su navodno potvrdili priču. Navodne optužbe protiv Gejtsa uključuju trgovinu decom i dovođenje populacije u opasnost sa vakcinama protiv Covid-a-19.

Na svojoj stranici O nama, Real Raw News navodi da su "informacije na ovoj internet stranici informativne, obrazovne i zabavne namene."

U paragrafu o odricanju o odgovornosti dodaje se da sajt "sadrži humor, parodiju i satiru," iako nema jasne podele na sajtu koji članci se nalaze u toj kategoriji, a tekst o Bilu Gejtsu je objavljen u rubrici "vesti." Na sajtu se navodi da je paragraf o odricanju od odgovornosti dodat "zbog naše zaštite, po savetu pravnog savetnika."

Na osnovu skrinšota zabeleženog na sajtu za arhiviranje Vej Bek Mašin (WayBackMachine), paragraf o odricanju od odgovornosti je izgleda dodat u aprilu 2021; nekoliko meseci nakon što je sajt počeo da objavljuje članke krajem decembra 2020. Do objavljivanja ovog članka vlasnik sajta nije odgovorio na pitanje AFP-a da li je tekst o Gejtsu napisan kao satiričan.

Bez obzira na to, članak na hrvatskom je objavljen kao stvarna vest i nigde ne spominje da je prenosi sa satiričnog sajta. Sudeći prema komentarima, neki čitaoci su ga interpretirali kao šalu, ali neki su poverovali u priču. "Zašto ostali mediji o ovome ne izvještavaju...???," napisao je jedan čitalac.

Skrinšot portala Ril Ro Njuz bez paragrafa o odricanju od odgovornosti, snimljen 19. aprila 2021. na sajtu za arhiviranje WayBack Machine (napravljen 27 avgusta, 2021)

Tvrdnja da je Bil Gejts uhapšen je potpuno netačna. Američko Ministarstvo odbrane reklo je da su ti izveštaji neosnovani.

"Ta priča je izmišljotina", rekao je AFP-u 13. avgusta portparol Ministarstva.

Portparol Fondacije Bil i Melinda Gejts takođe je u avgustu rekao AFP-u da je tvrdnja "netačna."

Od navodnog hapšenja Gejts se više puta pojavio u javnosti, uključujući uživo 5. avgusta na konferenciji projekta OER i uživo u intervjuu CNN-u 5. avgusta.

On je takođe bio aktivan na svom verifikovanom Tviter i Fejsbuk nalogu.

Pretraga po ključnim rečima nije pronašla nijedan kredibilni medijski izveštaj ili saopštenje o navodnom Gejtsovom hapšenju.

Puno dezinformacija o trgovini decom, koje plasira pokret teorije zavere QAnon, širi se poslednjih godina društvenim mrežama. Gejts je redovno meta netačnih tvrdnji tokom pandemije.

U maju je AFP Činjenice razobličio netačnu vest da je Bil Gejts optužen za zločine protiv čovečnosti zbog svoje umešanosti u razvoj vakcina protiv Covid-a-19.

AFP je prethodno razboličio netačne izveštaje o navodnim hapšenjima visokih zvaničnika, uključujući najvišeg američkog stručnjaka u borbi protiv Covid-a-19 Antonija Faučija, milijardera i filantropa Džordža Soroša, američkog demokratu Adama Šifa, bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu i predsednicu parlamenta Nensi Pelosi.

Prevela i pripredila
BIL GEJTS COVID-19