Američke mornaričke foke nisu 1. juna uhapsile Antonija Faučija

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Stotine korisnika Fejsbuka podelilo je krajem juna na hrvatskom jeziku tvrdnju da su američke morske foke 1. juna uhapsile direktora američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, doktora Antonija Faučija, uz fotografiju na kojoj doktora Faučija navodno drži čovek u uniformi. Tvrdnja je netačna, rekla je AFP-u portparolka američke mornarice, a fotografija je montirana.

"Dr. Anthony Fauci ... zarobljeni šef Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti ... je uhapšen 1. juna u svom domu u Washingtonu, od strane Navy Seals-a ... djelujući po izravnom naređenju predsjednika Donalda Trumpa ... dok se pripremao za bijeg iz Sjedinjenih Država nakon otkrića proklete e-pošte koja sugerira da je doktor sudjelovao u stvaranju virusa SARS COVI 2," navodi se u objavi na hrvatskom jeziku, podeljenoj više od 500 puta od 26. juna 2021.

"Trenutno se nalazi u GITMO-u (Američki kamp za pritvorenike u Gvantanamu) za svoj Vojni sud," tvrdi autor posta.

Objava je podeljena sa fotografijom koja prikazuje doktora Faučija sa crvenom maskom na licu, navodno sa rukama pozadi i dva čoveka u crnoj uniformi. Iza Faučijeve glave može se videti znak na kome piše "Kamp Delta 1 maksimalna bezbednost."

"Ove tvrdnje su netačne," rekla je za AFP Činjenice portparolka američke mornarice. Za sliku smo ustanovili da je fotomontaža.

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 8. jula, 2021.

Dr Fauči je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) i član radne grupe Bele kuće za upravljanje pandemijom Covid-a-19. Fauči je često meta teoretičara zavere i protivnika vakcinacije i AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da je on znao da su maske za lice štetne, onu da je izgubio na sudu, zajedno sa Bilom Gejtsom i Big farmom, jer nije uspeo da dokaže da su sve vakcine korišćene u poslednje 32 godine bezbedne, kao i tvrdnju da su SAD podnele tužbu, između ostalih i protiv njega, za "zločine protiv čovečnosti."

Obrnuta pretraga slika na Guglu dovela nas je do originalnog članka objavljenog 22. juna na onlajn portalu Dark Autpost (Dark Outpost). Tekst u objavi na hrvatskom bukvalni je prevod ove vesti, izuzev dela da se dr Fauči nalazi u Gvantanamu. Vest je na Dark Outpostu objavljena u rubrici "zavere" i nije potpisana. Portal nema impresum, a sebe opisuje kao internet stranicu koja "otkriva najdublje, najmračnije delove u ljudskom umu... delove koji vode do neobjašnjivih užasnih dela protiv čovečnosti." Uz "zavere," portal ima i rubrike kao što su "satanizam," "neobjašnjeno" i "mračni projekti."

"Ove tvrdnje su netačne," rekla je za AFP Činjenice portparolka američke mornarice poručnica Patriša Kreuzberger.

"One su u potpunosti izmišljene, bez bilo kakve činjenične osnove," rekla je ona u mejlu 8. jula 2021. godine.

Uz to, o hapšenju tako visokog zvaničnika naširoko bi izveštavali najveći mediji, ali Gugl pretraga sa ključnim rečima na engleskom "Mornaričke foke uhapsile Antonija Faučija" (Anthony Fauci arrested by Navy Seals) nije pronašla nijedan takav izveštaj. Dr Fauči se u međuvremenu pojavljivao u američkim medijima, na primer 4. jula u emisiji En-Bi-Si Njuza (NBC News).

Slika je fotomontaža

Ista obrnuta pretraga slika na Guglu izbacila je i Tvit sa sličnom fotografijom, koji je 23. decembra 2020. objavio satirični portal Onion zajedno sa linkom do njihovog članka od 13. jula 2020. To je zapravo ista fotografija kao ona podeljena u objavi, izuzev znaka za Gvantanamo kamp, čija se fotografija može naći na internet stranicama za prodaju fotografija kao što su Alami (Alamy) ili Geti imidžis (Getty Images). Reč je očigledno o već montiranoj fotografiji.

Kad uporedimo fotografiju iz Fejsbuk objave i iz Onionovog teksta, jasno je da je reč o istoj fotografiji:

Fotografija iz netačne Fejsbuk objave (levo) i Onionovog članka iz jula 2020. (desno)

Na kraju, obrnuta pretraga slika lica dr Faučija sa te fotografije na pretraživaču TinAj (TinEye) pokazala je da je korišćena u novinama poput Njuzvika (Newsweek) kao pul fotografija koju je snimio Kevin Dič (Dietsch) tokom Faučijevog saslušanja u Senatu 30. juna 2020. Pul fotografija je ona koju zbog nedostatka prostora snimi jedan ili par fotografa i bude podeljena svim drugim medijima.

Snimak izveštaja Njuzvika iz 2020. sa fotografijom dr Faučija koja je u potrebljena u fotomontaži, napravljen 8. jula 2021.

AFP je 30. juna 2020. objavio istu fotografiju:

Pul fotografija iz arhive AFP-a, snimljena 30. juna 2020. ( POOL / Kevin Dič)
COVID-19