Medicinska sestra i znak upozorenja protiv Španskog gripa na rekonstrukciji bitke iz Prvog svetskog rata u Francuskoj septembra 2020. (AFP / Joel Saget)

Bakterijska upala pluća, očekivana komplikacija influence, nije povezana sa nošenjem maski u studiji Antonija Faučija

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavi, podeljenoj na Fejsbuku nekoliko stotina puta za samo par dana, tvrdi se da je većina smrtnih slučajeva u pandemiji gripa 1918. godine potekla od bakterijske upale pluća izazvane maskama za lice i da je dr Antoni Fauči, najviši stručnjak američke vlade u borbi protiv Covid-a-19, znao za to. To je netačno: studija iz 2008. spomenuta u objavi nije povezana sa nošenjem maski.

“Hoće li maske uzrokovati infekcije, razboljevanja i pomor stanovništva u 21. stoljeću koji će se pripisati COVIDU-19, kao što su vjerovatno bile jedan od glavnih uzroka pomora u 20. stoljeću, Španjolske gripe,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 24. oktobra 2020. godine. Podeljena je više od 670 puta za tri dana, a tekst je kopiran u više objava kao ovde i ovde na snimku. Tvrdnju su podelili i neki internet sajtovi na primer ovde i ovde.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 27. oktobra 2020.

U objavi je spomenut naučni rad iz 2008. godine, čiji je jedan od autora Antoni Fauči (Anthony Fauci), direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i član radne grupe za korona virus Bele kuće.

“Dakle, skoro 100 godina kasnije, ustanovljeno da je najvjerovatniji uzrok smrti tjekom epidemije bila bakterijska, a ne virusna upala pluća. Bakterijska upala pluća izazvana vrlo vjerovatno dugotrajnim nošenjem maski za lice koje su 1918. godine bile zakonom obavezne u borbi protiv virusa,” piše autorka objave.

Pita: “Da li je to razlog zašto se i danas ne rade obdukcije? Da li je to razlog zašto se nose maske? Da li je to razlog zašto je Bill Gates rekao da će nas drugi val sigurno prestrašiti, ako nas prvi nije....nakon čega su maske širom svijeta postale obavezne.”

Ispod teksta se nalazi nekoliko slika iz istorijskih arhiva o Španskom gripu u Sjedinjenim Američkim Državama 1918. godine. Originale smo pronašli koristeći obrnutu pretragu slika na Tinaju (Tineye), ovde, ovde i ovde.

Jedna slika je snimak objave sa tekstom na engleskom jeziku u kojoj se tvrdi da je Antoni Fauči otkrio u istraživanju iz 2008. godine da je većina žrtava Španskog gripa umrla od bakterijske upale pluća izazvane nošenjem maski. Poslednja slika je snimak naslova studije: “Preovlađujuća uloga bakterijske upale pluća kao uzroka smrti kod pandemijskog gripa: Implikacije na pripremljenost za pandemijski grip.”

Snimak naslova studije napravljen 27. oktobra 2020.

Taj naučni rad, zapravo, ne pominje maske i imao je za cilj da pomogne u pripremi za novu pandemiju. Lažna tvrdnja kruži internetom na drugim jezicima i AFP-ovi servisi za proveru činjenica su je već razobličili ovde na engleskom i ovde na holandskom. 

U studiji se ne pominju maske

Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti rekao je AFP-u u saopštenju da “studija iz 2008. godine ne pominje maske i nije imala nikakve veze sa maskama” nego je “analizirala podatke o fatalnim infekcijama iz 1918. godine i pokazala da je većina slučajeva povezana sa sekundarnom bakterijskom upalom pluća.”

AFP nije pronašao u tekstu pominjanje “maski”, “lica”, “tkanine” ili “pokrivača.” 

Pandemija gripa 1918. godine bila je najozbiljnija globalna zaraza u novijoj istoriji. Oko jedne trećine svetske populacije zarazilo se virusom, a najmanje 50 miliona ljudi je umrlo, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), američkim institutima za javno zdravlje.

Iako se nošenje maski preporučivalo, prema ovom akademskom članku to nije bilo svuda obavezno.

Antibiotici nisu bili dostupni 1918. Njihova dostupnost tokom kasnijih pandemija gripa u 20. veku verovatno je bila ključni faktor za manji broj smrtnih slučajeva širom sveta, primetio je dr. David Morens, koautor studije, u saopštenju za štampu Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

Studija, čiji je cilj bolja priprema za buduće pandemije, zaključuje da “ako je teški pandemijski grip uglavnom problem virusno-bakterijske kopatogeneze, planiranje pandemije mora ići dalje od samog rešavanja virusnog uzroka (npr. vakcine protiv gripa i antivirusnih lekova). Prevencija, dijagnoza, profilaksa i lečenje sekundarne bakterijske upale pluća, kao i zalihe antibiotika i bakterijskih vakcina, takođe bi trebalo da budu glavni prioriteti za planiranje pandemije.”

“Slučajevi sekundarne bakterijske upale pluća odavno su povezani sa ozbiljnim gripom u studijama na ljudima i životinjama. Za to postoji nekoliko objavljenih referenci," rečeno je AFP-u u NIAID-u.

Naučni radovi drugih autora to potvrđuju ovde, ovde i ovde. Nijedna od tih studija ne pominje redovnu upotrebu maski kao značajnog faktora ili direktnog uzroka sekundarne bakterijske upale pluća. Napominju da respiratorne infekcije izazivaju ozbiljnu medicinsku zabrinutost kod virusnih epidemija.

Dr Tajson Bel (Taison Bell), lekar za intenzivnu negu i zarazne bolesti sa Univerziteta Virdžinija, dodao je da “ne postoji ugledna studija koja je povezivala upotrebu maski sa povećanjem (broja slučajeva) bakterijske upale pluća.”

Dodao je da lekari preporučuju dobru higijenu, pranje ruku i socijalno distanciranje kao dodatak upotrebi maski za lice.

“U svakoj sezoni gripa zapravo očekujemo da određeni deo naših pacijenata razvije bakterijsku pneumoniju. To je dobro poznata komplikacija o kojoj počinjete da učite u medicinskoj školi,” rekao je AFP-u u telefonskom razgovoru.

AFP Činjenice je razobličio druge lažne ili obmanjujuće tvrdnje o maskama za lice, na primer ovde, ovde i ovde. Mnogo netačnih tvrdnji o Španskom gripu i broju preminulih je takođe kružilo internetom. Nošenje maski kao zaštitu od Covid-a-19 su promotivisale i Svetska Zdravstena Organizacija i mnoge vlade.

Tvrdnja da se ne rade obdukcije takođe je netačna. Već smo pisali o seminaru Evropskog udruženja za patologiju tokom koga su patolozi pričali, između ostalog, o “upečatljivim nalazima obdukcije" žrtava Covid-a-19.

Prevela i pripredila
COVID-19