Majk Tajson je klanjao namaz na svom ranču a ne u kafiću koji je ‘zabranjen za pse i muslimane’

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim nekoliko stotina puta krajem oktobra se tvrdi da su bokseri Majk Tajson, Badu Džek i Amer Abdala klanjali namaz u kafiću u Los Anđelesu koji je bio ‘zabranjen za pse i muslimane’. Priča je netačna: slika je sa video snimka snimljenog u avgustu 2020. godine na Tajsonovom privatnom imanju, Tyson Ranch.

“Jedan vlasnik kafića u Los Angelesu je na vratima napisao ‘Psima i muslimanima zabranjen ulaz!’ Čuvši za to, nekoliko dana kasnije, na vrata su ušla 3 prvaka svjetskog boksa, koji su muslimani: bivši prvak Mike Tyson, trenutni prvak Badou Jack i prvak u Kick Boksu Amer Abdallah!” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 30. oktobra 2020. godine i podeljenoj skoro 300 puta za tri dana.

“A, potom su njih trojica zajedno klanjali namaz u tom kafiću dok je vlasnik kafića posmatrao to sa strane,” završava tekst objave. Slika pokazuje Majka Tajsona (Mike Tyson), Badua Džeka (Badou Jack) i Amera Abdalaha (Amer Abdallah) kako klanjaju namaz (islamsku obrednu molitvu) sa molitvenim tepihom na podu dok ih dvojica muškaraca u pozadini gledaju.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 2. novembra 2020.

Isti tekst je podeljen mnogo puta u drugim objavama, na primer ovde, ovde i ovde. Video snimak tog događaja takođe kruže društvenim mrežama. Priča je podeljena na drugim jezicima poput francuskog i engleskog.

Nekoliko Fejsbuk korisnika aplaudiralo je trojici sportista, nazivajući Majka Tajsona "junakom". Jedan korisnik je pohvalio njegov pacifistički stav: “miran ko bubica”.

Priča je, međutim, izmišljena. Kao što su primetili neki drugi korisnici, znak “TR” na zidu u pozadini jasno ukazuje da je slika snimljena na Tajsonovom imanju u južnoj Kaliforniji u blizini pustinje Mohave, nekih 200 kilometara udaljenom od Los Anđelesa.

Kao što je AFP-ov servis za proveru činjenica u Belgiji već pokazao, slika je preuzeta sa video snimka na kojem se vidi kako se Majk Tajson moli sa Badu Džekom i njegovim menadžerom Amerom Abdalahom ne u kafiću, već u “đus baru” smeštenom u Tajsonovoj privatnoj teretani na njegovom Ranču Tajson.

Video je postavljen u avgustu na Instagram nalozima dvojice drugih boksera 

Na travnatom zidu iza trojice muškaraca možemo pročitati inicijale “TR”. Pretraga sa rečima “Mike Tyson TR” na Guglu dovodi prvo do sajta firme Tyson Ranch, koju je osnovao bokser i čiji je logo isti kao na video snimku. “Tyson Ranch” je takođe ime kompleksa za kanabis, koji je stvorio Majk Tajson i nalazi se u Kaliforniji.

Taj zid sa znakom “TR” takođe se vidi na nekoliko slika na Tajsonovom Instagram nalogu. Teško je verovati da bi mesto koje pripada Majku Tajsonu, koji je prešao u Islam devedesetih godina prošlog veka, bilo “zabranjeno” pripadnicima te religije. 

Pretragom lokacije “Tyson Ranch” na Instagramu, pronašli smo dva videa objavljena 23. avgusta 2020. koji prikazuju isto mesto i događaj. 

Jedan snimak je objavio švedsko-gambijski bokser Badu Džek, koji se vidi na snimku kako se moli pored Majka Tajsona. “Molim se rame uz rame sa mojom braćom @miketyson et @teamabdallah,” napisao je sportista. Drugi je objavio Amer Abdalah, Jordanski šampion u kik boksu i menadžer Badua Džeka. Na snimku se nalazi ispred druga dva šampiona.

Uradili smo još jednu pretragu na Guglu sa imenima trojice boksera i pronašli smo duži snimak objavljen na Jutjub kanalu o boksu. U opisu piše da je snimljen na Tajson Ranču.

Amer Abdalah je reagovao zbog izmišljene priče koja kruži društvenim mrežama u tekstu postavljenom 20. oktobra na svom Instagram nalogu. “Video sam nekoliko nedavnih objava u vezi sa molitvom Badu Džeka, Majka Tajsona i mene (...) sa apsurdnom pričom o nekim kafićima u Los Anđelesu…” napisao je sportista. “Pojednostavljeno rečeno, Badu Džek i ja smo posetili Majka Tajsona u njegovoj privatnoj teretani gde ima đus bar i zajedno smo klanjali podnevni namaz (jednu od pet muslimanskih dnevnih molitvi, ed.). Ništa više ništa manje. Braća koja se mole pre treninga. Tačka"

Snimak objave na Instagramu napravljen 21. oktobra 2020. - tekst je objavljen u pričama (stories) i nestao je posle 24 sata

Amer Abdalah se takođe poziva na komentare korisnika interneta o svojoj odeći i kaže da je “jedina” dobra stvar ove polemike da su “muftije (tumači muslimanskog zakona, ed.) prestali da govore o mojim šortsevima …”

Priča o ovoj poseti ponovo se pojavila 10. septembra u snimljenom intervjuu postavljenom 10. septembra na Jutjub kanalu podkasta Frešli Grounded (Freshly grounded). Abdalah je tada rekao da su došli na ranč Majka Tajsona da bi se pripremili za meč koji će Majk Tajson  imati 28. novembra. Bokser ga je pitao da li mogu zajedno da se mole, što su ranije već radili. “Tako da smo zajedno klanjali podnevni namaz i posle toga smo završili program treninga (...).”

Majk Tajson se vraća u ring 28. novembra 2020. kada će imati prvi meč posle petnaest godina. Četiri boksera će se tada boriti, uključujući Badu Džeka i Vidala Rajlija (Viddal Riley), čiji je menadžer takođe Amer Abdalah. 
 

Prevela i pripredila