Video 'postrojenja za veštačke materice' je animacija, to je trenutno naučno nemoguće

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Animirani video "postrojenja za veštačke materice" koje bi dozvolilo roditeljima da biraju karakteristike svojih beba doveo je u zabludu korisnike društvenih mreža u brojnim zemljama, uključujući i u Srbiji i Crnoj Gori, koji su čini se poverovali da je reč o pravoj i već postojećoj tehnologiji. Video je širom sveta pregledan više od milion puta. Međutim, tvorac originalnog snimka rekao je AFP-u da je reč o animaciji i da video ne prikazuje stvarno ili planirano postrojenje. Specijalista u ovom polju naučnog istraživanja kaže da je ova animacija "čista naučna fantastika".

"Odavno to s0t0njare imaju na raspolaganju...", tvrdi se u jednoj od Fejsbuk objava uz trominutni video sa titlovima na srpskom jeziku, postavljenoj 14. decembra 2022. Objave korisnika iz Srbije i Crne Gore na Fejsbuku su pregledane 35.000 puta, a podeljene više od 650 puta.

"Predstavljamo vam Ecto Life, to je prvo postrojenje veštačkih materica u svetu," navodi se u doslovnom prevodu teksta koji na engleskom izgovara glas u videu. "Ecto Life omogućava sterilnim parovima da budu biološki roditelji svojoj budućoj deci", dodaje se.

Video je u sličnim Fejsbuk objavama podeljen u mnogim zemljama poput Francuske, Pakistana, Indije, Australije, Bangladeša, Filipina, Sjedinjenih Država i Nigerije. Ukupno je pregledan više od milion puta na drugim platformama uključujući Jutjub, Tviter i TikTok.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 12. januara 2023. godine

Komentari ispod objava ukazuju da mnogi korisnici društvenih mreža veruju da to postrojenje zaista postoji.

"Jel' ovo neka šala", upitao je jedan korisnik Fejsbuka i od drugog dobio kratki odgovor "ne". Jedan korisnik je napisao: "Sta mislite koliko nase dece je umrlo dok ovo sve nisu uklopili. I koliko nasih jajnih celija je tamo zavrsi(l)o za ej(k)speriment. I sve jos traje".

Skrinšot nekih od komentara ispod netačne Fejsbuk objave napravljen 12. januara 2023. godine

Video je animiran i koristi kompjutersku grafiku da predstavi 'koncept'

Obrnuta pretraga slika skrinšotova iz videa dovela je do originalnog gotovo devetominutnog videa koji je 9. decembra 2022. na Jutjub postavio naučni komunikator i video producent sa sedištem u Berlinu Hašem Al-Gajli (Hashem Al-Ghaili).

Video je naslovljen "Ektolajf: Prvo svetsko postrojenje za veštačke materice".

Na 7:54 minuta glas u videu kaže: "Koncept Ektolajf postrojenja dizajnirao je biotehnolog i naučni komunikator Hašem Al-Gajli".

Nešto kasnije, na 8:25 minuta, video prikazuje tekst: "Koncept Hašema Al-Gajlija".

Korisnici Fejsbuka iz Srbije i Crne Gore, međutim, to ne vide u editovanom trominutnom videu sa srpskim titlom.

Evo uporednih skrinšotova iz videa objavljenog na društvenim mrežama (levo) i originalnog videa sa Jutjuba (desno):

Skrinšot videa u netačnoj Fejsbuk objavi (levo) i originalnog sa Jutjuba (desno)

Tvorac videa Al-Gajli rekao je posredstvom mejla AFP-u da je video "animacija" koja je napravljena samo kao "koncept".

Snimak su "korisnici koji su ga podelili izvukli iz konteksta", rekao je on AFP-u 28. decembra 2022.

"Ektolajf nije stvarno postrojenje i do sada ništa nije rađeno da se napravi takav prototip", rekao je Al-Gajli. "Namera videa je da se pokaže koliko su napredovali nauka i reproduktivna tehnologija i da pokrene razgovor o takvoj tehnologiji."

Al-Gajli je na svoj Jutjub kanal postavio i druge kompjuterski kreirane video animacije, kao na primer ovde i ovde.

Istraživanje o veštačkoj materici

Iako naučnici pokušavaju da stvore veštačke materice koje bi pomogle prevremeno rođenim bebama, ali eksperimenti su do sada ograničen na životinje.

Jedna ekipa istraživača dečje bolnice u Filadelfiji objavila je 2017. rezultate istraživanja u kojima su "okruženja nalik materici" razvijena za smeštaj veoma prerano rođene jagnjadi. O tome su tada izveštavali i mediji u Srbiji, kao na primer ovde.

U oktobru 2019. istraživači U Holandiji dobili su grant Evropske unije vredan 2,9 miliona evra da razviju prototip veštačke materice kako bi pomogli prevremeno rođenoj deci da porastu van materice. Prema izveštaju iz oktobra 2021. godine, "veštačka materica -- inkubator 2.0 -- će postati realnost u narednih 10 godina".

"Trenutno se nigde u svetu ne radi na veštačkoj materici kakva je predložena u ovom animiranom filmu," rekao je za AFP 9. januara 2023. profesor Guid Oei, načelnik fundamentalne perinatologije na Univerzitetu tehnologije Ajdhoven i jedan od pokretača projekta.

"U ovom animiranom filmu se tvrdi da se razvoj bebe odvija potpuno van tela žene. To je daleko od naučno mogućeg," dodao je on.

"Ono na čemu kao vođe evropskog konzorcijuma radimo u Ajdhovenu i na čemu i drugi naučni istraživački timovi u Americi i Australiji takođe rade je razvoj unapređene verzije inkubatora za izuzetno prevremeno rođenu decu," rekao je Oei. "Potpuna ektogeneza (vantelesno razmnožavanje - prim.ur.), o kojoj govori animirani film, još uvek je čista naučna fantastika."

AFP je već razobličio netačnu tvrdnju da jedan video prikazuje kloniranu bebu stvorenu u veštačkoj materici.

Prevela i priredila