Mađarski premijer nije saopštio u novogodišnjem govoru da ta zemlja izlazi iz Evropske unije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Mađarski premijer Viktor Orban nije održao novogodišnji govor u kojem je najavio da njegova zemlja napušta Evropsku uniju, suprotno tvrdnjama koje na raznim jezicima kruže na društvenim mrežama. Iako je Orban često koristio političku retoriku protiv EU i predlagao reforme načina na koji blok funkcioniše, stav njegove vlade je da podržava nastavak članstva u EU. Štaviše, Orban nije održao nijedan veći javni govor tokom Nove godine. Mađarski parlament zaseda tek u februaru i stoga nije moguće da je već, kako je netačno navedeno u postovima, započeo proces povlačenja. Konačno, verzija teksta koji se deli na društvenim mrežama objavljena je u ranim satima 1. januara 2023. na jednom ruskom satiričnom sajtu.

U postovima koji od početka januara kruže na mnogo jezika poput hrvatskog, srpskog, mađarskog, francuskog, grčkog, slovačkog, češkog i nemačkog, netačno se tvrdi da je "Mađarska odlučila istupiti iz Evropske unije. Premijer Viktor Orban objavio je to tokom svog novogodišnjeg obraćanja građanima." Skraćena verzija kruži na srpskom i na hrvatskom i na različitim platformama poput Telegrama i Tvitera.

Mađarska verzija sadrži neprirodne fraze, što ukazuje da je verovatno nije napisao neko kome je to maternji jezik. U samoj Mađarskoj tvrdnja je relativno malo puta podeljena, ali je na drugim jezicima prilično popularna: postovi na društvenim mrežama na slovačkom i hrvatskom su podeljeni preko hiljadu puta.

Tekst je takođe podeljen na bugarskom, ali se u toj verziji ruska reč "Евросоюз" ("Evropska unija") koristi umesto bugarske "Евросъюз", što sugeriše da je tekst možda kopiran iz ruskog izvora. Pretraga po ključnim rečima na ruskom pretraživaču Jandeks i na Telegramu dovela nas je do posta objavljenog 1. januara 2023. u 02:00 CET (01:00 GMT) na Telegram kanalu satirične stranice na ruskom jeziku Panorama. Tekst je objavljen i na sajtu Panorama. Članak je arhiviran 1. januara u 01:17 GMT.

Objave sadrže nekoliko netačnih tvrdnji uključujući: da je Viktor Orban najavio da će Mađarska odmah započeti proces izlaska iz EU; da je to saopštio tokom "novogodišnjeg govora" i da će mađarski parlament započeti proces povlačenja 2. januara. U postovima se tvrdi da će Mađarska napustiti EU "do maja 2023." ili "do kraja 2023." godine.

Skrinšot netačne objave na Fejsbuku napravljen 10. januara 2023.

U Mađarskoj se za Novu godinu obraća predsednik, a ne premijer

U postovima se tvrdi da je Viktor Orban navodno održao "novogodišnji govor", ali nigde nema traga da je mađarski premijer imao takvo obraćanje ove godine. Pretraga po ključnim rečima na Guglu i u najtiražnijim mađarskim medijima (ovde i ovde) nije dala nikakav rezultat. O tako drastičnom i važnom javnom saopštenju bilo bi opširno izveštavano i u Mađarskoj i u drugim zemljama.

Svi javni govori mađarskog premijera su dostupni na zvaničnom sajtu i tu nema nikakvog "novogodišnjeg govora". Poslednja izjava je sa konferencije za novinare 21. decembra 2022. na kojoj on ne pominje bilo kakve planove da Mađarska napusti EU.

U Mađarskoj je običaj da novogodišnji govor drži predsednik, a ne premijer. Predsednica Katalin Novak je održala govor za Novu godinu, koji možete pročitati ovde. Novak je tom prilikom govorila o značaju solidarnosti, a nije rekla ništa slično citatima navedenim u netačnim objavama koje kruže internetom. Zapravo, ona uopšte nije spominjala EU.

Orbanov stav o Evropskoj Uniji

Orbanova vlada se poslednjih godina često sukobljavala sa institucijama EU zbog zabrinutosti Brisela da je njegov kabinet narušio vladavinu prava i dozvolio korupciju. EU je zamrzla milijarde evra finansiranja Mađarske u očekivanju uvođenja reformi za rešavanje ovih zabrinutosti.

U intervju objavljenom 24. decembra 2022. godine, Orban je izjavio da je po njegovom mišljenju stav Brisela zasnovan na "mržnji prema Mađarskoj". Tako]e je rekao da je proces vladavine prava u EU "ozbiljan ekser u kovčegu EU". Orban redovno koristi ratoborne metafore kada govori o EU, često nazivajući samite i pregovore "bitkama". Njegova vlada je tvrdila da EU ugrožava nacionalni suverenitet svojih članica i da se "mora zaustaviti". On je takođe rekao da bi voleo da se Evropski parlament ukine u sadašnjem obliku i zameni delegatima nacionalnih parlamenata.

Međutim, Orban i njegova vlada su uvek javno insistirali da su posvećeni članstvu u EU. Balaž Orban, politički direktor premijera Viktora Orbana (nisu povezani), upitan je u intervjuu 8. januara 2023. da li predsednik mađarske vlade želi da napusti NATO i Evropsku uniju. Balaž Orban je odgovorio da je to "pitanje apsurdno i zlonamerno".

Portparol Viktora Orbana, Zoltan Kovač (Zoltán Kovács), potvrdio je u mejlu za AFP 10. januara 2023. da je "navod" da Mađarska izlazi iz EU "potpuno lažan".

U septembru 2022. sam Viktor Orban je mađarskim poslanicima rekao: "Potvrđujem da, uprkos našim sporovima sa Briselom, našu budućnost zamišljamo kao članica Unije."

Pretraga baze podataka Orbanovih govora u protekle dve godine ne daje nikakav rezultat o planovima za izlazak Mađarske iz EU. U govoru 2021. rekao je: "Nemamo nameru da napustimo [EU]. Nije tako lako otarasiti nas se." U intervjuu objavljenom 24. oktobra 2022. on je odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU nazvao "nesrećnom".

Anti-LGBTQ i antizapadna retorika

Prema netačnim postovima jedan od razloga zašto je Orban najavio izlazak iz EU je: "Bili smo dio evropske porodice koja je ispala LGBT porodica, gdje su roditelji prisiljeni na dijete umjesto oca i majke, numerisani kao u koncentracijskom logoru."

AFP nije pronašao takav citat u Orbanovim govorima. Međutim, on zaista često koristi retoriku protiv LGBTQ populacije u svojim izjavama, na primer kada kritikuje takozvanu "LGBTQ propagandu" i kada koristi fraze poput "otac je muško, majka je žensko."

Zakon koji zabranjuje takozvano "promovisanje homoseksualizma" mlađima od 18 godina takođe je kritikovan na međunarodnom nivou, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ga je označila kao "sramotu".

Premijer Viktor Orban priča na konferenciji za novinare u Budimpešti 21. decembra 2022. ( AFP / Atila Kisbenedek)

Prema drugom delu netačnih postova objavljenih na društvenim mrežama, Orban želi da Mađarska napusti EU jer blok navodno ograničava trgovinu sa zemljama poput Kine, Indije, Rusije, Irana i Srbije. Istina je da Orban često kritikuje Zapad, a govori o traženju novih veza na Istoku. Međutim, pod Orbanom, Mađarska je podstakla bliže veze sa zemljama kao što su Rusija i Kina kad je već bila u EU, o čemu svedoči sporazum sa Rusijom o proširenju nuklearnog postrojenja Paks ili sporazum o otvaranju prvog evropskog kampusa kineskog univerziteta Fudan u Budimpešti.

Prepreke za istupanje Mađarske iz EU

U objavama se takođe navodi da će istupanje Mađarske iz EU biti završeno "do maja 2023. godine" ili "do kraja 2023." ali bi izlazak iz EU u tako kratkom vremenskom roku bio izuzetno težak.

Kao prvo, članstvo u EU je upisano u mađarski Ustav, koji takođe zabranjuje referendume o međunarodnim ugovorima. Međutim, koristeći svoju dvotrećinsku "supervećinu" u parlamentu, Orbanova vlada bi teoretski mogla da promeni Ustav kako bi utrla put mogućem "Hugzitu".

U objavama se takođe navodi da je mađarski parlament trebalo da počne raspravu o tom pitanju 2. januara, ali prolećno zasedanje parlamenta 2023. počinje tek 1. februara. Takav predlog zakona se ne nalazi u bazi podataka parlamenta.

Ako bi Mađarska zaista odlučila da napusti EU, to bi se moglo učiniti pozivanjem na član 50. Ugovora o Evropskoj uniji. Ovo se dogodilo samo jednom, u slučaju Ujedinjenog Kraljevstva, a proces je trajao nekoliko godina.

Prema istraživanju instituta Median iz decembra 2022, 78 odsto Mađara ili u potpunosti (43 odsto) ili donekle podržava (35 odsto) članstvo u EU, pri čemu je Institut saopštio da je ta podrška opala za 10 procentnih poena od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tokom rata, mađarska vlada je više puta okrivila EU za visoke cene energije.

Nijedna velika mađarska politička partija trenutno zvanično ne podržava izlazak zemlje iz EU. Desničarski političar Janoš Volner (János Volner) najavio je 2022. godine formiranje "Hugzit stranke", ali ta stranka nije učestvovala na izborima 2022. i od tada nije dobila značajniju pažnju.

13. januar 2023. Članak je ažuriran novim informacijama o poreklu ranije verzije teksta
Prevela i pripredila