Okrug Oksford nije odobrio 'probu za klimatsko zaključavanje' za 2024. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Suprotno onome što se tvrdi u člancima na hrvatskom objavljenim na internetu, Veće okruga Oksford u Velikoj Britaniji nije usvojilo plan probnog sistema ekvivalentnog "klimatskom zatvaranju" kojim bi se 2024. godine stanovnici zatvorili u "petnaestominutne" zone. Projekat odobren u novembru 2022. ne sastoji se od mera za zatvaranje, već je reč o testiranju privremenih ograničenja saobraćaja za vozače ličnih automobila kako bi se smanjile saobraćajne gužve i omogućio prolaz autobusima, biciklistima i pešacima. Ovi vozači će morati da koriste alternativne puteve, posebno tokom špica, ili će biti primorani da plate kaznu, saopštile su lokalne vlasti.

"Okružno vijeće Oxfordshirea odobrilo je ‘probu’ za klimatsko zaključavanje koje će započeti 2024. godine", piše u naslovu članka na hrvatskom objavljenom 9. decembra 2022. godine. Tvrdi se da je u pitanju program pod imenom "15-minutnog grada" koji bi uključio "elektroničkih vrata na ključne ceste na ulazima i izlazima iz grada, ograničavajući stanovnike na vlastita susjedstva."

"Stanovnici Oxforda bit će ograničeni na svoje lokalno susjedstvo i morat će tražiti dozvolu da napuste svoju zonu kako bi ‘spasili planet’," piše u postu na Telegramu u kojem se promoviše članak. Ista tvrdnja je podeljena u drugim člancima, poput ovog.

U članku se kao izvor navodi tekst koji je 30. novembra 2022. objavio onlajn magazin Vižon Njuz, u kome se pogrešno tvrdi da će kretanje stanovnika Oksfordšira (okruga koji se nalazi oko grada Oksforda, severozapadno od Londona) biti "ograničeno na njihov komšiluk i moraće da zatraže dozvolu kako bi mogli da ga napuste".

Skrinšot netačnog posta na Telegramu napravljen 22. decembra 2022. godine

Ta tvrdnja se brzo raširila na različitim jezicima poput francuskog, engleskog, i portugalskog.

Tvrdnja je, međutim, netačna. Prema zvaničnim informacijama, proba se odnosi samo na ograničenje pristupa određenim putevima u određeno vreme za privatne automobile, kako bi se olakšalo kretanje autobusa, bicikala i pešaka. Okružne vlasti su potvrdile AFP-u da će "svi delovi grada ostati dostupni automobilom". Čak i lokalni političari koji se protive planu potvrdili su da nijedan stanovnik neće biti "zatvoren" u određenom području.

Proba za poboljšanje saobraćaja, a ne za sprečavanje kretanja

Dana 29. novembra 2022. godine, Oksfordsko okružno veće je odobrilo novi probni plan saobraćaja vredan 6,5 miliona funti (7,5 miliona evra) kojim bi se privatnim automobilima ograničio pristup određenim prometnim saobraćajnicama tokom saobraćajnog špica.

Prema sajtu Oksfordskog okruga, biće uspostavljeno šest saobraćajnih planova na putevima sa ciljem da se "smanje nepotrebna putovanja privatnim vozilima i da pešačenje, vožnja bicikla, javni i zajednički prevoz budu prirodni prvi izbor".

Stanovnici neće biti zatvoreni u svojim domovima, rekao je portparol Veća AFP-u 8. decembra.

On je rekao da će u toku probnog projekta "svi delovi grada ostati pristupačni privatnim automobilima, a na putevima neće biti elektronskih niti drugih fizičkih barijera."

Prema gradskom veću, proba bi trebalo da počne krajem 2023. ili početkom 2024. godine i traje šest meseci, da bi se zatim javnom konsultacijom odlučilo o dugoročnoj strategiji, odnosno da li će se ova ograničenja saobraćaja zadržati ili ne.

"Saobraćajna ograničenja nisu klimatska zatvaranja, već imaju za cilj smanjenje zagušenja na putevima u centru Oksforda," rekao je portparol.

"Ceo grad će i dalje biti dostupan automobilom, iako postoji verovatnoća da će neka privatna vozila morati da idu alternativnom rutom u vreme ograničenja saobraćaja," dodao je on.

Gradsko veće Oksforda i Okružno veće su na gradskom sajtu 7. decembra odgovorili na ove netačne objave, izrazivši žaljenje što su zaposleni i izabrani zvaničnici bili izloženi uznemiravanju zbog "netačnih informacija" objavljenih na društvenim mrežama.

Konzervativni odbornik okruga Liam Valker (Liam Walker), koji se protivio novom saobraćajnom planu, takođe je odgovorio na netačne optužbe koje su posebno kružile na Tviteru: "Ne podržavam LibDem / Laburističke / Zelene planove (...), ali ovaj tvit je potpuno lažan. Stanovnici nisu zaključani i saobraćaj može da ulazi/izlazi u i iz različitih zona. Ograničenje se odnosi na mogućnost vožnje saobraćajnicama rezervisanim za autobuse. Napadnite ih oko činjenica, a ne oko teorija zavere."

Direktorka lokalne organizacije Oksfordšir Livabl Strit (Oxfordshire Liveable Streets) koja se zalaže za bolje planiranje u gradu, Zuhura Plamer (Zuhura Plummer), takođe je istakla za AFP 7. decembra da su navodi o "klimatskom zatvaranju" netačni.

"Ovo je projekat koji za cilj ima da se olakša kretanje autobusa koji su često zaglavljeni u saobraćaju i da vožnja bicikla bude bezbednija i prijatnija," rekla je ona.

"Saobraćajni filteri će važiti sedam dana u nedelji od 7 do 19 časova, sa izuzetkom saobraćajnih filtera na ulicima Marston Ferry Road i Hollow Way, koji neće važiti nedeljom. To je zato što je stepen saobraćaja u ovim delovima grada značajno niži nedeljom nego ostatkom sedmice," piše na sajtu Oksfordskog veća.

Neovlašćeni vozači koji prekorače ova ograničenja biće kažnjeni sa 70 funti (oko 80 evra). Ostala vozila – uključujući autobuse, taksije, kombije, motorne dvotočkaše i teška teretna vozila – mogu nastaviti da saobraćaju u bilo kom trenutku. Kontrolu će vršiti kamere.

Ni "15-minutno zatvaranje" ni zabrana napuštanja područja

U člancima koji ovu meru upoređuju sa "zatvaranjem" pogrešno se tvrdi da će stanovnici, u okviru programa "Grad na četvrt sata", biti zaključani u oblastima definisanim njihovom adresom iz kojih više neće moći da izađu.

Osudivši lažne informacija, Okružno veće na svojoj stranici ukazuje da predlozi za "Grad na četvrt sata" imaju za cilj da obezbede svim stanovnicima pristup svim važnim ustanovama, kao što su prodavnice, bolnice ili parkovi, na 15 minuta hoda od njihovih kuća. Ovaj koncept je iskorišćen i u drugim gradovima, na primer u Parizu.

U člancima na hrvatskom jeziku se takođe tvrdi da će "prema novoj shemi, stanovnicima biti dopušteno napustiti svoju zonu najviše 100 dana godišnje". To je netačno.

Kako su nadležni već potvrdili, ne planiraju se mere podele stanovništva na teritorije sa kojih ne bi moglo da se izađe. Stanovnici okruga Oksford ostaju slobodni da se kreću. Osim toga, oni gradu mogu da podnesu zahtev za dozvolu da privatnim automobilom koriste puteve koji podležu satima filtriranja.

Stanovnici Oksforda i periferije grada "moći će da podnesu zahtev za dozvolu koja im omogućava da prolaze kroz saobraćajne filtere do 100 dana godišnje," objašnjava se na sajtu okruga.

Zuhura Plamer je rekla da "niko nije zatvoren kod kuće."

"Sve takve tvrdnje su kategorički netačne."

Prevela i priredila
KLIMA