Kućni kombinovani testovi ne dokazuju da je kovid-19 zapravo grip

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Naučnici se slažu da kovid-19 i grip uzrokuju različiti virusi, suprotno netačnim objavama na društvenim mrežama u kojima se koriste fotografije kutije kombinovanog kućnog testa za tvrdnju da su grip i kovid-19 identične bolesti. U obmanjujućim objavama nalazi se slika testa koji se prodaje u Australiji i koji je dizajniran da prepozna i kovid-19 i virusne čestice gripa.

Slika kutija kućnog antigenskog testa koji može da detektuje viruse koji uzrokuju kovid-19 i grip je postavljena na Fejsbuku 27. novembra 2022. i podeljena preko sto puta. U opisu slike tvrdi se da su testovi na kovid dizajnirani kako bi dali lažne pozitivne rezultate. Time se netačno implicira da navedena vrsta testa koja u isto vreme detektuje i grip i virus koji izaziva kovid-19, pokazuje da je kovid tokom cele pandemije sve vreme zapravo bio -- najobičniji grip.

"Sve da se dobiju brojevi koji su bili temelj za zatvaranje ljudi, uništavanje ekonomije, provođenje raznih eksperimenata na populaciji i sve to zbog vašeg zdravlja. Prehlađeni, zdravi, oni bez noge ili bez pola glave, svi su bili COVID1984 pozitivni," piše u opisu slike.

Ista slika je podeljena u Australiji krajem novembra 2022. uz tvrdnju "covid = gripa i gripa = covid. Čak i kompleti za testiranje to sada priznaju."

Na kutiji na slici se vidi logo Fanttest, brend jednog od dva kombinovana testa koje je u septembru 2022. odobrila autralijska Uprava za terapeutske proizvode (Therapeutic Goods Administration; TGA).

TGA navodi da će takvi kompleti za testiranje pomoći korisnicima da razlikuju kovid-19 i grip, bolesti koje mogu imati slične simptome, ali različite tretmane, proverio je AFP u ovom članku na engleskom.

Skrinšot netačnog posta na Fejsbuku napravljen 15. december 2022.

Zaključno sa 16. decembrom 2022. godine, takav kućni test nije bio dostupan u Hrvatskoj, potvrdila je tog dana u mejlu za AFP Činjenice Ivana Šipić Gavrilović, šefica servisa za odnose s javnošću Hrvatske Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED).

"U Hrvatskoj do sada nismo zaprimili obavijest o stavljanju na tržište takvog kombiniranog testa koji bi bio namijenjen za samotestiranje. Zaprimili smo obavijest o stavljanju na tržište nekoliko testova za profesionalnu uporabu, no niti jednog za korisnike laike, kakav se navodi u Facebook postu," Šipić Gavrilović rekla je AFP-u Činjenice.

Od početka pandemije kovida-19, AFP je mnogo puta raskrinkovao slične netačne tvrdnje da su virusi Sars-Cov-2 i influence isti, na primer ovde i ovde na srpskom i ovde i ovde na engleskom.

Različiti virusi

Dr. Ivana Lazarević, profesorka na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je da je "naučna činjenica" da kovid-19 i grip izazivaju različiti virusi.

"Grip uzrokuje virus influence, a kovid SARS-korona virus 2 (SARS-CoV-2). U pitanju su dva sasvim različita virusa koja pripadaju potpuno različitim porodicama," rekla je 17. decembra 2022. u mejlu za AFP Činjenice.

"Virus gripa je otkriven korišćenjem mikroskopije pre skoro 100 godina i od tada smo se suočili sa najmanje tri pandemije gripa," rekao je za AFP 9. decembra 2022. profesor Robert Boj (Robert Booy), pedijatar za zarazne bolesti na Univerzitetu u Sidneju.

Koronavirus koji izaziva kovid-19 "je drugačiji virus koji izgleda potpuno drugačije pod mikroskopom," rekao je on.

Američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID) objavio je fotografiju virusa Sars-Cov-2 u februaru 2020.

Sars-Cov-2, koronavirus odgovoran za bolest kovid-19, identifikovan je i izolovan više puta, uključujući i na Balkanu. "Republika Hrvatska je ojačala svoje nacionalne kapacitete za sekvenciranje cijelog genoma kako bi mogla pratiti pojavu i širenje novih varijanti SARS-CoV-2 virusa na svom području," objašnjeno je ovde na sajtu hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Ovde objavljuje filogenomske podatke različitih sojeva pronađenih u Hrvatskoj.

Virusi izgledaju veoma različito, prema ovom članku koji je objavilo Odeljenje za mikrobiologiju i imunologiju na Državnom univerzitetu Montana. "Genom SARS-CoV-2 je nešto više nego dvostruko veći od gripa A (odnosno ~30,000 i ~14,000 parova baza). To ipak nije jedina razlika; influenca je evoluirala tako da ima segmentirani genom, razdvajajući 14 hiljada genoma baznih parova u 8 segmenata različite dužine, dok SARS-CoV-2 ima samo jedan," navedeno je.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), iako virusi koji izazivaju kovid-19 i grip imaju slične simptome i mogu biti fatalni, njihovo lečenje je različito.

"Opcije lečenja koje se koriste za kovid-19 u medicinskim ustanovama uključuju kiseonik, kortikosteroide i blokatore receptora IL6 za teško bolesne pacijente," objašnjava globalna zdravstvena agencija.

"Lečenje ljudi sa teškim respiratornim bolestima uključuje naprednu respiratornu podršku."

Na stranici "Razlika u simptomima između virusa korona, običnog gripa i alergija" na sajtu Doma Zdravlja Banja Luke je objašnjeno: "Klinička slika kod infekcije korona virusom traje duže, može biti blaga, ali sa mogućim drugim simptomima osim simptoma koji su slični gripu i alergiji, kao što su gubitak osjeta mirisa i ukusa, stomačne tegobe, posebno u vidu proliva."

"Teža klinička slika sa razvojem upale pluća, razvojem teškog akutnog respiratornog sindroma, otkazivanje organa i smrtnog ishoda je kao što uočavamo moguća kod infekcija korona virusom i to vjerovatnije kod osoba sa umanjenim imunitetom, drugim oboljenjima te kod starijih osoba, mada kao što nam praksa i iskustvo pokazuju da ni tu nema pravila," navodi se.

Test na slici daje dve rezultate za dve različite bolesti

Kombinovani testovi na kovid-19 i na grip ne dokazuju da su ove dve bolesti iste, rekao je za AFP profesor Robert Boj.

"Oni funkcionišu tako što koriste element svakog virusa koji se zove antigen, koji je izrazito drugačiji," rekao je on.

"Obojena linija se pojavljuje ako antitelo u testu prepozna veoma specifičan antigen iz jednog od dva virusa."

Uputstvo o korišćenju kompleta za samotestiranje Fanttest objavljeno na sajtu australijske Uprave za terapeutske proizvode TGA pokazuju da na pločici postoje dva odvojena otvora za uzorke testiranja na ova dva virusa -- kao i dva različita odeljka za rezultate.

Skrinšot uputsva za korišćenje Fanttest, napravljen u decembru 2022.

Video uputstvo je objavljen na Jutjubu ovde na nalogu firme Soniktek (Sonictec) koja distribuira Fanttestov kućni test u Australiji.

Test na slici nije PCR test

Postovi koji kruže na hrvatskom takođe mešaju antigenske i PCR testove. Test prikazan na fotografiji je antigenski test. Na kutiji piše: "Imunološki test lateralnog toka za kvalitativnu detekciju virusnih nukleoproteinskih antigena virusa SARS-COV-2 virusa gripa A i gripa B u nazalnim brisevima ispitanika" i "samotestiranje".

"PCR testovi, kojima se detektuje virusni genom su mnogo osetljiviji od brzih antigenskih testova kojima se detekuju antigeni odnosno pojedini proteini virusa," objasnila je Dr. Ivana Lazarević.

"Antigenski testovi se mogu napraviti tako da detektuju više različitih virusa istovremeno ali to nikako ne znači da mogu da zamene dva potpuno različita virusa (ukoliko su napravljeni kako treba, naravno)," dodala je.

AFP Činjenice je već razotkrio netačne tvrdnje da antigenski testovi i PCR testovi nisu pouzdane metode detekcije virusa Sars-Cov-2 i da testovi pomešaju kovid sa gripom.

Netačna tvrdnja da su PCR testovi razvijeni korišćenjem virusa gripa i da je stoga broj slučajeva kovida-19 lažan nije nova. AFP Činjenice je razobličio u septembru 2021. tvrdnju da dokument Američkih centara za kontrolu bolesti i prevencije (CDC) dokazuje da su PCR testovi razvijeni korišćenjem virusa influence. AFP-ov servis za proveru činjenica je razobličio istu tvrdnju u junu 2022. godine.

AFP je pregledao smernice za upotrebu u tom slučaju i ne pominje da je virus gripa korišćen kao zamena za SARS-CoV-2, virus koji izaziva bolest kovid-19.

Umesto toga, u smernicama se navodi: "Pošto nisu bili dostupni kvantifikovani izolati virusa 2019-nCoV za upotrebu CDC-a u vreme kada je test razvijen i sprovedena ova studija, testovi dizajnirani za detekciju 2019-nCoV RNK su testirani sa karakterisanim zalihama in vitro transkribovane pune dužine RNA [--] da oponaša klinički uzorak."

Stručnjaci su za AFP rekli da je upotreba sintetičkog virusa umesto virusa koji je uzet od zaražene osobe uobičajena metoda za razvoj testova.

PCR znači "polymerase chain reaction" na engleskom, ili polimerazna lančana reakcija. Oni reprodukuju veoma specifičan deo genetskog materijala za koronavirus iz uzorka brisa uzetog iz nosa i grla i ispituju ga biohemijskim procesom. Ako je genetski materijal prisutan, pacijent se smatra zaraženim.

"Molekularno testiranje ili PCR testiranje otkriva genetski materijal virusa i na taj način može otkriti da li je osoba trenutno zaražena virusom koji izaziva kovid-19 (SARS-CoV-2)," CDC objašnjava ovde.

Prevela i priredila
COVID-19