Stručnjaci i Selin Dion: sindrom od kojeg pevačica boluje ne pripisuju vakcini protiv kovida

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Selin Dion je odložila svoju evropsku turneju zakazanu za 2023. godinu objavivši svojim fanovima da pati od veoma retkog neurološkog poremećaja: sindroma ukočenosti. Iako pevačica u svojoj najavi ne pominje nikakve vakcine, a njeni problemi sa grčevima mišića poznati su godinama, članak na hrvatskom objavljuje da je Dion "otkrila" da pati od reakcije na vakcinu. Takva veza je neosnovana, smatraju stručnjaci koji AFP-u objašnjavaju da ova autoimuna bolest nije posledica vakcine i da nije zabeležen porast incidencije ovog sindroma od početka kampanja vakcinacije protiv kovida.

"Imam zdravstvenih problema već duže vreme i nije mi lako da se nosim sa njima," izjavila je Selin Dion u petominutnom video snimku objavljenom na Instagramu 8. decembra 2022, najavljujući otkazivanje evropske turneje planirane za 2023.

U pojedinim objavama na Internetu odmah je navedena veza, ma koliko neosnovana, sa vakcinacijom protiv kovida-19. Pevačica je ranije pozivala "sve da se vakcinišu", kao na primer u ovom intervjuu za Radio Kanadu u maju 2021.

"Celine Dion otkriva kako ju je „cjepivo“ paraliziralo i oštetilo mozak," tvrdi se u naslovu članka na hrvatskom objavljenom 10. decembra 2022. "Kanadska pop ikona Celine Dion otkrila je da je ostala paralizirana i da boluje od rijetke bolesti mozga nakon 'cijepljenja' protiv Covida-19," tvrdi se dalje u tekstu. Skrinšoti članka su podeljeni na Fejsbuku.

Post na Telegramu u kojem je članak podeljen, pogledan je skoro 1.200 puta za četiri dana.

Ista netačna tvrdnja se deli na drugim jezicima poput francuskog i engleskog.

Skrinšot netačnog članka napravljen 14. decembra 2022.

Selin Dion u svojoj najavi ne pominje vakcinaciju

U svom videu, pevačica kaže da zna "uzrok mišićnih grčeva od kojih pati": "veoma redak neurološki poremećaj, koji se na engleskom zove 'stiff-person syndrom'" (sindrom ukočenosti na srpskom).

Prema američkoj organizaciji NORD koja pruža podršku osobama sa retkim bolestima, incidencija oboljevanja od ove bolesti je oko 1 od milion ljudi.

"Nažalost, ovi grčevi utiču na moj svakodnevni život na mnogo nivoa. Ponekad imam dosta poteškoća da hodam i ne mogu uvek da koristim glasne žice kako bih želela," opisala je pevačica.

View this post on Instagram

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Selin Dion je već pominjala ove grčeve proletos, tokom prethodnog odlaganja njene evropske turneje. Tada je tvrdila da se oseća "malo bolje" iako "i dalje ima grčeve".

Pevačica ni u jednom trenutku u videu u kome otkriva svoju dijagnozu ne pravi vezu sa vakcinacijom protiv kovida ili bilo koje druge bolesti.

Doktor Gilem Sole (Guilhem Solé), koji vodi Referentni centar za neuromišićne bolesti u bolnici u Bordou, prokomentarisao je za AFP 13. decembra da se "Selin Dion žalila na ove simptome dugo vremena, mnogo pre kovida".

Nije primećena veza između vakcina i sindroma ukočenosti

"Nema podataka ili dokaza koji bi mogli da sugerišu da vakcina protiv kovida-19 može da izazove sindrom ukočenosti. To nije slučaj ni sa drugim vakcinama," rekao je 13. decembra u mejlu za AFP dr Skot Njusom (Dr Scott Newsome), specijalista za neuro-imunološke i neuro-inflamatorne poremećaje nervnog sistema. Ovaj svetski poznati stručnjak rukovodi istraživačkom laboratorijom o ovoj retkoj bolesti u bolnici Džon Hopkins u Baltimoru.

"Nije povezana sa vakcinom, to je hronična bolest koja se razvije veoma, veoma sporo," izjavio je drugi specijalista koga je AFP intervjuisao 12. decembra, Pjer-Fransoa Prada (Pierre-François Pradat), neurolog u Pariskom bolničkom sistemu (AP-HP) i predsednik IRME (Instituta za istraživanje kičmene moždine i mozga).

On je dodao da "može doći do pogoršanja simptoma posle vakcine, budući da znamo da su grčevi posebno osetljivi na spoljašnje događaje bilo psihološke bilo infektivne, ali to je sve."

Za doktora Gilema Solea, u svakom slučaju, "to su pacijenti koje vakcinišemo jer su u opasnosti od razvoja ozbiljnih oblika kovida," dok prema njemu vakcinacija "ne može da pogorša bolest".

Od početka pandemije kovida-19, doktor Sole, međunarodno priznati specijalista za neuromišićne poremećaje na koga se posebno poziva Evropska mreža za retke bolesti, nije primetio "povećanje broja pacijenata koji pate od ovog sindroma ukočenosti". "Nema više od deset novih pacijenata godišnje sa ovom bolešću u Francuskoj, tako da bismo videli razliku," rekao je.

Selin Dion na koncertu u Kebeku (Kanada) 18. septembra 2019. godine ( AFP / Alis Šiš)

On mehanizam sindroma ukočenosti opisuje kao "antitelo koje napada neurone koji služe kao 'uzde', tako da se uzde opuste i nervni sistem postaje hiperaktivan."

Prema Orfanetu (Orphanet), francuskom portalu za retke bolesti i retke lekove, vrhunac incidencije je oko 45 godina starosti, a simptomi se razvijaju mesecima ili godinama. Dve trećine pacijenata su žene. Dijagnoza se u suštini zasniva na kliničkom posmatranju i potvrđuje se prisustvom određenih antitela i karakterističnih elektromiografskih abnormalnosti (neophodan pregled za neurološka oboljenja).

Dr Sole nije iznenađen činjenicom da Selin Dion dugo nije tačno znala od čega boluje. "Veoma je uobičajeno da budemo u dijagnostičkom lutanju jer manifestacije bolesti nisu baš specifične, mnoge bolesti mogu izazvati ukočenost," objasnio je.

Sindrom ukočenosti "stabilizuje se posle nekoliko godina, tako da je očekivani životni vek normalan," uverava dr Prada, dodajući da ne utiče na srčane mišiće niti na disanje. Međutim, ukočenost i grčevi "mogu da utiču i na ruke i noge. Smanjuju pokretljivost, otežavaju hodanje i postoji rizik od padova."

Dr Sole dodaje da je to bolest "veoma bolna, kao da ste u opštem grču". "Postoje tretmani simptoma, molekuli koji smiruju nervni sistem srodni anksioliticima", kao i tretman imunog sistema zasnovan na kortizonu i imunosupresivima. "Oni su efikasni, ali ne 100%", kaže on.

Netačne tvrdnje o zdravstvenom stanju Selin Dion već su kružili društvenim mrežama i pre objavljivanja ove dijagnoze.

Na jednom francuskom sajtu je navedeno da će Selin Dion, prema tvrdnji Roberta Kenedija mlađeg "biti, kao i milioni ljudi, žrtva 'globalne zavere'". Poznato je da je Robert Kenedi mlađi, nećak bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija i sin bivšeg ministra pravde Roberta Kenedija, inače advokat specijalizovan za pravo životne sredine, preneo brojne netačne vesti o vakcinama, koje su imale odjek od početka pandemije.

AFP Činjenice je proverio brojne netačne informacije o vakcinaciji protiv kovida-19. Sve članke možete naći ovde.

Sindrom ukočenosti je veoma onesposobljavajući, a prema rečima dr Sole, Selin Dion obavlja posao "koji zahteva veoma jaku kontrolu tela", što joj se čini "teško kompatibilnim" sa ovom bolešću.

"Svaki dan treniram sa svojim terapeutom sportske medicine kako bih stekla snagu i izdržljivost," tvrdi pevačica u svom videu na Instagramu. "To je stalna borba," zaključuje ona.

Prevela i priredila
COVID-19 VAKCINE