Antigenski testovi ne pokazuju da su koka-kola i pire od jabuke pozitivni na Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video podeljen na Fejsbuku nekoliko hiljada puta za par dana navodno pokazuje da pire od jabuka dobija pozitivan rezultat na testu za Covid-19. Još jedan video podeljen na hiljade puta prikazuje austrijskog poslanika tokom zasedanja parlamenta koji sumnja u pouzdanost antigenskih testova testirajući svoju čašu koka-kole i pokazujući pozitivan rezultat. Oba video snimka obmanjuju: ovi antigenski testovi napravljeni su da bi ih medicinski radnici koristili na ljudskim uzorcima, rekli su stručnjaci za AFP, na isti način na koji se ne bi ozbiljno shvatili rezultati testa na trudnoću na muškarcu.

“PCR test… i marmelada je pozitivna na kuronu,” piše u opisu videa postavljenog na Fejsbuku 9. decembra i podeljenog više od 4.100 puta za deset dana (objava je posle obrisana). Video, koji je očigledno montiran za društvenu mrežu TikTok, prikazuje nekoga u rukavicama kako testira pire od jabuka na testu antigena za Covid-19. Posle nekog vremena, čini se da test pokazuje slab “pozitivan” rezultat. Snimak je viđen više od 200.000 puta. Video je takođe podeljen ovde tvrdeći da prikazuje PCR test.

Snimak jedne objave na Fejsbuku napravljen 16. decembra 2020.

Sličan test na Covid-19 napravljen je uživo na televiziji u austrijskom Nacinalnom savetu (jednom od dva doma parlamenta) 10. decembra. Tada je poslanik stranke krajnje desnice, FPO-a, Mikael Šnedlic (Michael Schnedlitz) stavio koka-kolu na pamučni brisač da bi testirao uzorak  brzim testom na Covid-19 kako bi dokazao “koliko su ovi testovi za mase bezvredni i obmanjujući.” Posle par minuta, on je podigao test i rekao: “Gospodine predsedniče, izgleda da ovde imamo problem. Imamo u skupštini pozitivan rezultat na testu za koronu jer je test upravo pokazao da je ova koka-kola pozitivna na Covid-19.” On je zatim kritikovao vladu jer je "bacila kroz prozor" desetine miliona dolara poreza za ove testove.

“Jednostavnim, ali impresivnim eksperimentom, generalni sekretar FPO-a, Mikael Šnedlic, pokazao je danas tokom svog obraćanja da jednostavna koka-kola brzim testovima daje pozitivan rezultat na koronu i samim tim je čitava masa testova na koronu bezvredna,” saopštio je posle toga FPO.

Trominutni video isečen iz njegovog govora podeljen je na mnogim jezicima na društvenim mrežama, kao ovde na nemačkom, ovde na holandskom i ovde na češkom. Podeljen je na srpskom (ovde, ovde) i na hrvatskom (ovde i ovde).

Međutim, oba testa se zloupotrebljavaju i njihovi rezultati nisu ni iznenađujući, niti dokaz da “čak i hrana” može biti pozitivna na Covid-19. AFP-ovi servisi za proveru činjenica pobili su tu tvrdnju na nemačkom i holandskom jeziku.

Koji test je u pitanju?

Test prikazan u videu sa pireom od jabuka nije PCR test kao što su mnogi korisnici Fejsbuka opisali. Trenutno postoje stotine različitih testova za Covid-19 koji se mogu klasifikovati u tri kategorije: PCR testovi, serološki i testovi na antigen.

PCR testovi reprodukuju vrlo specifičan deo genetskog materijala za korona virus iz uzorka uzetog brisom iz nosa i grla i ispituju ga pomoću biohemijskog procesa. Ako je genetski materijal prisutan, neko se smatra zaraženim (ali ne nužno i zaraznim). To je test koji se radi u Covid ambulantama i bolnicama u Srbiji i Hrvatskoj za putovanje ili kad imate simptome bolesti.

Serološki testovi se mogu koristiti za proveru da li osoba ima u krvi antitela protiv korona virusa. Ovu metodu ispitivanja naučnici uglavnom koriste za procenu broja ljudi koji su već (bili) zaraženi.

Konačno, tu su i testovi na antigen. Oni su malo manje osetljivi i pouzdani od PCR testova, ali su brži. Da bi se postigao pozitivan rezultat, mora biti prisutna veća količina virusa. To znači da u vreme infekcije koronom, kada u telu još uvek postoji samo mala količina virusa, antigenski test može pogrešno pokazati negativan rezultat. Video sa pireom od jabuka jasno prikazuje test antigena proizvođača MEDsan. U svom govoru, Šnedlic kaže da koristi jedan od ovih “brzih testova”, ili antigenskih testova, kako bi osudio austrijski program masovnog testiranja.

Snimci iz videa postavljenih na Fejsbuku, napravljeni 16. decembra 2020.

Dok PCR test direktno testira genetski materijal korona virusa, test antigena proverava pojedinačne proteine koji okružuju virus. Ako se ove komponente virusa vežu za određena antitela sadržana u uzorku, to dovodi do pozitivnog rezultata. Iako postoje razlike u kvalitetu testova, većina njih pokazuje dovoljno visoku specifičnost, navodi se u studiji medicinskog fakulteta Šarite (Charité-Universitätsmedizin) u Berlinu, objavljenoj na internetu kao preprint (pre štampanja i pre recenzije drugih naučnika). U studiji je preporučena dvostruka provera pozitivnih rezultata antigena pomoću PCR testa.

Antigenski testovi nisu napravljeni za upotrebu na hrani

U videu testa MEDsana sa pireom, linija se jasno pojavljuje pored “C”, kontrolne linije, a boja dostiže liniju “T”, gde takođe treba da se pojavi linija da bi značilo da je rezultat testa pozitivan, ali je u ovom slučaju vrlo slaba.

Snimak sa videa testiranja kompota objavljenog na Fejsbuku, napravljen 16. decembra 2020.

Brzi testovi sa vidljivom “T-test” linijom su pozitivni. Jačina linije povezana je sa količinom virusa, objasnila je na Tviteru virusološkinja i direktorka Instituta za medicinsku virusologiju na univerzitetu u Frankfurtu na Majni Sandra Ciesek. Druga “C-kontrolna” linija takođe mora uvek biti vidljiva da bi test bio validan. To pokazuje da li je došlo do reakcije ili ne. Ovo je takođe navedeno u uputstvu proizvođača MEDsan.

Snimak sa uputstva za antigenski test MEDsana, napravljen 17. decembra 2020.

“Ovaj test je prikladan za testiranje uzoraka nazofaringealnog i/ili orofaringealnog sekreta u ljudi. Komplet testa nije namijenjen za primjenu s drugim tjelesnim tekućinama ili uzorcima,” piše u uputstvu (strana 12 na hrvatskom jeziku). “Komplet za testiranje može se primjenjivati u sustavima zdravstvene zaštite i za znanstvena istraživanja te je namijenjen samo za profesionalnu uporabu,” piše u uputstvu.

AFP-ov servis za proveru činjenica na nemačkom, AFP Faktencheck, je kontaktirao proizvođača 9. decembra 2020. Portparol Kaj Markus Ksiong (Kai Markus Xiong) nije sumnjao u autentičnost videa sa pireom. AFP takođe nije identifikovao neku očiglednu manipulaciju snimka. Ksiong ističe da nije moguće, međutim, da se potvrdi da li je test izvršen na odgovarajući način: “Ne znamo da li je osoba koja se vidi na videu zaražena koronom i da li je test pravilno uskladišten. Pored toga, pravilna i profesionalna dekontaminacija nije moguća pomoću podloge od tkanine.”

AFP je video pokazao i stručnjacima iz oblasti imunologije i biohemije. Oni ističu da je za postizanje valjanog rezultata neophodno da se test koristi na ispravan način. “Nije teško falsifikovati uslove takvog testa toliko da daje lažne rezultate. Test je dizajniran za uslove koji dozvoljavaju vezivanje antitela za antigene, a ne za reakcije na neku lepljivu hranu. Slično tome, neko se može žaliti da automobil neće voziti ako stavite pire u rezervoar za benzin,” napisao je AFP-u 10. decembra Tomas Deker (Thomas Decker), profesor imunologije na Univerzitetu u Beču. 

Posle AFP-ovog upita, MEDsan je sproveo i sopstveni eksperiment kako bi ponovio rezultat prikazan u video zapisu. U tom procesu, dvoje zaposlenih koji su bili  negativni na PCR testu za Covid-19, nezavisno jedno od drugog, testirali su dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola, džem od jagoda, sredstvo za čišćenje stakla, jabuke i sok od jabuke. Testovi su pokazali pozitivan rezultat za dezinfekciono sredstvo i slab pozitivan rezultat za džem od jagoda.

Slika rezultata eksperimenta MEDsana za AFP napravljen 9. decembra 2020.

Za MEDsan ovi rezultati ispitivanja nisu u suprotnosti sa pouzdanošću njihovog testa na antigen. “Nismo istraživali ovaj proizvod za pire, to nije naš zadatak,” rekao je Ksiong. Zadatak je, po njemu, da se osigura da test pruža pouzdane rezultate kod ljudi. Primena na hrani ne znači da postoji sumnja u njenu validnost u otkrivanju SARS-CoV-2, rekao je.

 “Test treba smatrati alatom za obučeno osoblje,” jer takvo osoblje vodi računa da faktori koji mogu falsifikovati rezultat, poput hrane, ne utiču na test, smatra portparol MEDsana. Medicinsko osoblje uzima uzorak sa zida nosa ili grla, slično kao kod PCR testa. “Tokom takvog testa nećete imati usta puna hrane,” dodao je Ksiong.

Anet Bek-Sikinger (Annette Beck-Sickinger), profesorka biologije na univerzitetu u Lajpcigu, se slaže. Biohemijski postupak je tačan samo ako ga pravilno koristite, rekla je 10. decembra: “Test može da funkcioniše samo ako zadržite uslove.”

Kiseline u hrani ili piću poput Koka-kole uništavaju test

U slučaju antigenskog testa, ovi ispravni uslovi su obezbeđeni, između ostalog, puferskim rastvorom. U rastvor se stavlja razmak (uzorak). Puferski rastvor “nije, naravno, sposoban da neutrališe velike količine kiseline (kao u jabukama ili mangu),” napisala je Bek-Sikinger.

Ako neko promeni funkcionalne uslove testa, poput pH, određenih jona ili temperature, to bi moglo dovesti do toga da se “antitela nespecifično talože (a zatim pokažu pozitivan rezultat), postanu denaturisana ili se nespecifično povezuju sa antitelima,” napisala je profesorka. Ukratko: zloupotrebljeni test pokazuje lažni rezultat, bez obzira da li piše “pozitivan” ili “negativan”.

Kiseli pH koka-kole takođe uništava protein antitela u testu, koji reaguje na prisustvo virusa, objasnio je na Fejsbuku Dialab, proizvođač testa koji koristi Šnedlic u austrijskoj skupštini. “S jedne strane, ‘uzorak’ nije mešan u puferu. Kada se test izvede pravilno, uzorak se prvo vrti u tečnosti (puferu) koja održava pH vrednost konstantnom. Ako koristite ‘uzorak’ (u ovom slučaju kolu koja ima pH od 2,5) bez upotrebe pufera, kao u slučaju ovog političara, uništavate protein antitela u testu. To će uništiti puferski sloj na testu i pokazati pozitivnu liniju,” objasnio je Dialab.

Antigenski testovi su obloženi antitelima uparenim sa česticama boje. Ako naiđu na virus, dogodi se reakcija i boje se pokažu na rezultatu. Ali to će se dogoditi i ako se antitela unište, na primer nečim kiselim. Sa pH vrednošću 2,5 klasična kola je vrlo kisela. Dakle, test pokazuje da je piće uništilo protein.

AFP-ov servis na holandskom je pokazao video nekolicini naučnika koji su potvrdili da se test jednostavno zloupotrebljava. “Videli smo da neke tečnosti... mogu poslati pozitivan signal,” rekao je AFP-u 14. decembra Bert Nisters (Bert Niesters), profesor medicinske mikrobiologije i šef kliničkog virusološkog odeljenja u Univerzitetskom medicinskom centru Groningen.

“Ovo upoređujem na sledeći način: ako koristite test trudnoće na muškarcima, na jednom muškarcu naći ćete pozitivan test. A to nije moguće ... Ako koristite test van pravila, nikada nećete dobiti pouzdan rezultat,” rekao je.

AFP na poljskom jeziku je razobličio sličnu tvrdnju u novembru o testu rađenom na soku od jabuka.

Prevela i pripredila
COVID-19