Al Džazira nije izvestila o Ukrajincima uhapšenim na svetskom prvenstvu u Kataru, video je lažan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Lažni snimak napravljen da bi izgledao kao novinski prilog katarske medijske kuće Al Džazire o hapšenju ukrajinskih navijača u Kataru zbog iscrtavanja nacističkih grafita na slici maskote Svetskog prvenstva, kruži internetom od 22. novembra 2022. godine. Al Džazira je saopštila da je video "potpuno lažan" i da su njeni logotipi korišćeni bez dozvole. Katarske vlasti nisu objavile takvo hapšenje, a osim toga, Ukrajina se nije kvalifikovala za ovogodišnje Svetsko prvenstvo. Štaviše, mnoge slike u ovom videu – koji ponavlja narativ Kremlja da je Ukrajina pod uticajem nacističke ideologije – preuzete su iz događaja koji nemaju veze sa ovim fudbalskim prvenstvom.

"Pijani ukrajinski fudbalski navijači docrtali su Hitlerove brkove simbolu Svetskog prvenstva u Kataru Laibu i ispisali naci pozdrav sieg heil," piše u postu objavljenom na Telegramu 22. novembra 2022. godine.

Korisnici se pozivaju na video montiran u stilu televizijskog kanala Al Džazira (Al Jazeera) na engleskom jeziku, čije je sedište u Dohi, glavnom gradu Katara. U snimku se vide scene sa Svetskog prvenstva u fudbalu koje se od 20. novembra do 18. decembra 2022. održava u Kataru, kao i slika ukrajinskih navijača, fotografija Laiba (La’eeb), maskote Svetskog prvenstva, sa nacrtanim brkovima i natpisom nacističkog pozdrava "Seig Heil" (Zi Hajl). Na kraju se vide policajci kako nekoga guraju u auto.

Na snimku na engleskom piše da su katarske vlasti uhapsile trojicu Ukrajinaca zato što su nacrtali “Hitlerove brkove” na posterima sa Laibom u Dohi i izvodili nacistički prozdrav "Seig Heil".

Međutim, Al Džazira je potvrdila AFP-u da je snimak "potpuno lažan".

Skrinšot posta na Telegramu sa lažnim snimkom, napravljen 28. novembra 2022.

Isti video je uz slične tvrdnje podeljen i na drugim jezicima poput francuskog, engleskog, poljskog i španskog.

Međutim, snimak nije moguće naći i videti na sajtu Al Džazire, a ova medijska kuća je za AFP objasnila da je snimak "potpuno lažan", dodajući da "Al Džazira nikada nije objavila ovaj ili bilo koji drugi materijal u vezi sa njim". Al Džazira je 24. novembra 2022. na svom Tviter nalogu objavila saopštenje sa istom porukom.

Pored saopštenja, neki detalji oko jezika u tekstu na snimku ukazuju na to da je malo verovatno da ga je ovaj televizijski kanal objavio. Na primer, u tekstu se maskota naziva "Laib" i pominje se "El Bait stadion", dok su ova imena u izveštajima Al Džazire napisana kao "La'eeb" i "Al-Bayt", kako su istakli sa ovog kanala u sopstvenom članku o lažnom video snimku. Neke od fraza takođe nisu idiomatski ispravne na engleskom, kao što je navedeno u članku, na primer kada piše da navijači "made no resistance" ("nisu pružili otpor") i "they have been in custody so far" ("za sada su u pritvoru").

Ministarstvo unutrašnjih poslova Katara, koje je AFP kontaktirao, do objavljivanja ovog članka nije odgovorilo na naše pitanje. Na Tviter nalogu Ministarstva nema pomena o takvom incidentu.

Ukrajinski navijači fotografisani 2019. u Poljskoj

Pored generičkih snimaka zastava Svetskog prvenstva i stadiona, nekoliko elemenata u snimku preuzeto je iz događaja koji nisu povezani sa navodnim incidentom u kojem su, kako se tvrdi, učestvovali ukrajinski navijači.

Na snimku se vidi slika navijača obučenih u garderobu u bojama ukrajinske zastave (od 00:08 do 00:12). Međutim, Ukrajina, koja je poražena od Velsa u kvalifikacionoj utakmici 5. juna 2022. godine, ne učestvuje na Svetskom prvenstvu.

Obrnuta pretraga slika je dovela do originalne fotografije na sajtu Geti imidžis. Prema potpisu, snimljena je 15. juna 2019. u Lođu, u Poljskoj, tokom finala Svetskog prvenstva u fudbalu do 20 godina između Ukrajine i Južne Koreje.

Skrinšot lažnog snimka objavljenog na Tviteru, napravljen 25. novembra 2022.
Skrinšot sajta Geti Imidžis, napravljen 25. novembra 2022.

 

 

Snimak policije objavljen na Jutjubu 2013. godine

Snimak policajaca koji se vidi u vremenu između 0:31 i 0:41 minuta, na koji se odnosi navod u tekstu da "Ukrajinci nisu pružili otpor" i da su i dalje u pritvoru, preuzet je zapravo iz programa TV kanala Alrajan, posvećenog aktivnosti jedinice katarske policije Al-Faza.

Skrinšot lažnog snimka objavljenog na Tviteru, napravljen 25. novembra 2022.
Skrinšot izveštaja kanala Al Alrijana objavljenog na Jutjubu 2013. godine, napravljen 25. novembra 2022.

 

 

Momenat korišćen u lažnom snimku je prikazan od 13:14 minuta u izveštaju kanala Alrajan objavljenom na Jutjubu 22. septembra 2013. godine.

AFP nije pronašao poreklo fotografije koja prikazuje nacističke grafite na slici maskote, niti da li su natpisi nastali montažom. AFP-ov fotograf Đuzepe Kakaće, koji se trenutno nalazi u Kataru, ističe da su "transparenti (sa maskotom) sveprisutni u Dohi kako bi sakrili zgrade u izgradnji".

Zaista, ova figura i druge varijante maskote mogu se naći na slikama ispod, koje su fotografi AFP-a snimili u Dohi. Kakaće je rekao da on lično "nikada nije video" grafite prikazane na snimku sa nacističkim natpisom.

Maskota Svetskog prvenstva 2022. na transparentu u Dohi 17. novembra 2022. ( AFP / Pablo Porćiunkula)
Žena hoda ispred transparenta sa Laibom, maskotom Svetskog prvenstva 2022, koji pokriva gradilište u Dohi 13. oktobra 2022. ( AFP / Đuzepe Kakaće)

 

 

AFP je analizirao sliku maskote u lažnom snimku uz pomoć besplatnog alata InVID Viverifaj (InVID-WeVerify) koji može da ukaže na tragove mogućnih manipulacija slike. Na slici ispod vidi se kako je natpis "Sieg Heil" istaknut plavim tačkama, što ukazuje da je možda dodat originalnoj slici.

Skrinšot analize slike na alatu InVID-Viverifaj, napravljen 25. novembra 2022.

Glasina koju su ruski mediji preneli još 22. novembra 2022.

AFP je pronašao da se lažni snimak najranije pojavljuje na ruskim društvenim mrežama, kao na primer na Telegram kanalu poznatog ruskog prokremljovskog propagandiste Vladimira Solovjeva koji ga je objavio 22. novembra 2022. Istog dana je objavljen i na kanalu povezanom sa njim. I drugi ruski mediji objavili su 22. novembra članke o navodnom incidentu, kao na primer ovde i ovde.

Srpski portal Novosti je objavio taj snimak, pozivajući se na post objavljen na Telegram kanalu Vladimira Solovjeva, ali je članak u međuvremenu ispravljen.

Narativ da Ukrajinci veličaju nacizam koji je korišćen u lažnom videu odražava diskurs Kremlja prema kojem ruska invazija na Ukrajinu ima za cilj "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine". Ovaj argument su opovrgli brojni stručnjaci koje je intervjuisao AFP, na primer ovde, ovde i ovde, a koji su smatrali da ultranacionalistički pokreti, iako su aktivni u Ukrajini, pa i u vojsci, ostaju marginalizovani na političkom nivou i ne predstavljaju celu zemlju.

Ovaj lažni snimak koristi tehniku dezinformisanja koja je već primećena od početka rata u Ukrajini, kada se video snimci proizvode pomoću grafike poznatih novinskih organizacija bez njihovog pristanka, kako bi se dao kredibilitet izmišljenim tvrdnjama. AFP je ovog meseca već objasnio kako je lažan snimak o nepostojećoj aukciji ruske umetnosti predstavljen kao prilog kanala Euronews.

Prevela i priredila
Svetsko prvenstvo 2022 Ukrajinsko-ruski konflikt