Nemačka aukcijska kuća ne planira da proda ruska umetnička dela da bi ih javno uništila

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Na stotine korisnika podelilo je krajem oktobra na društvenim mrežama lažni video koji koristi logo stanice Euronews, šireći netačnu tvrdnju da jedna nemačka aukcijska kuća organizuje prodaju ruskih umetničkih dela i artefakata kako bi bili uništeni, a prihodi dati ukrajinskoj vojsci. Euronews i dotična aukcijska kuća rekli su da je video – koji koristi stare snimke sa prethodnih aukcija ruskih umetničkih dela – lažan. Tvrdnja se uklapa u narativ navodne rastuće "Rusofobije" u određenim zemljama.

Krajem okotobra 2022. jedan video snimak je lažno predstavljen kao prilog televizije Euronews i podeljen na stotine puta na društvenim mrežama u objavama na sprskom. U tekstu na snimku na engleskom piše da nemačka aukcijska kuća Boland i Maroc (Bolland & Marotz) planira da proda ruska umetnička dela koja će biti javno uništena posle aukcije, a da će prihod ići ukrajinskoj vojsci. Slično je objašnjeno na srpskom u opisu snimka postavljenog na Telegramu, Fejsbuku i Tviteru.

U nekoliko snimaka se čuje ženski glas kako na ruskom priča o navodnom događaju i kako to dokazuje da Zapad želi da uništi Rusiju i rusku naciju. U drugim video klipovima se čuje samo muzika. Video u nekim objavama traje malo duže od minuta, dok je u drugim kraća verzija koja traje oko 51 sekundu.

Međutim, video nije pravi medijski prilog nego montaža različitih snimaka, potvrdio je Euronews, a i istraga AFP-a, dok je aukcijska kuća saopštila da nikada nije najavila takav događaj.

Skrinšot netačne objave na Telegramu napravljen 17. novembra 2022.

Nemačka aukcijska kuća nazvala je video lažnim

U snimku se tvrdi da je prodaju ruskih umetničkih dela organizovala "aukcijska kuća Boland i Maroc". Pretraga po nazivu te firme na Guglu dovela je do sajta aukcijske kuće pod tim imenom, koja se nalazi u nemačkom gradu Bremenu. Međutim, u saopštenju objavljenom na sajtu te kuće 28. oktobra 2022. na engleskom, ruskom i nemačkom, firma je negirala istinitost te tvrdnje. "Taj snimak je lažan, montiran. Aukcija opisana u snimku se neće održati. Boland i Maroc se snažno distancira od ovog video snimka i ogorčeni smo što se naše ime tako zloupotrebljava," piše u saopštenju.

Skrinšot saopštenja na sajtu aukcijske kuće Boland i Maroc napravljen 17. novembra 2022.

"Osim nekih ruskih ikona koje smo prodali pre nekoliko godina u okviru naše godišnje aukcije lepih umetnosti i antikviteta, nikada nismo imali posebne aukcije posvećene samo ruskoj umetnosti i nema takvih planova," rekla je u mejlu za AFP 28. oktobra 2022. dr Kristina Šulce (Christina Schulze) iz firme Boland i Maroc. "Isti odgovor važi i za dobrotvorne aukcije," dodala je.

U članku objavljenom 28. oktobra 2022, Euronews je takođe negirao da ima bilo kakve veze sa ovim videom. "Snimak nije proizveo niti objavio Euronews i takva aukcija neće biti održana," izjavio je. Ista poruka objavljena je i na zvaničnom Tviter nalogu Euronewsa:

Video prikazuje Minster, ne Bremen

Čak i bez saopštenja aukcijske kuće i Euronewsa, u samom snimku se vidi da je u pitanju nepouzdan sadržaj. Video počinje snimkom iz ptičje perspektive grada koji je, prema natpisima, nemački grad Bremen. Međutim, obrnuta pretraga slike iz prvih kadrova video snimka pokazuje da je reč o jednom drugom nemačkom gradu - Minsteru. Uporedili smo snimak iz video snimka postavljenog na zvanični Jutjub kanal grada Minstera i iz montiranog videa. Na oba snimka su se mogle uočiti identične zgrade, poput katedrale Svetog Pavla.

Poređenje skrinšotova napravljenih 28. oktobra 2022. snimka na zvaničnom Jutjub kanalu grada Minstera (levo) i lažnog videa koji kruži društvenim mrežama (desno). Podudarajuće delove je označio AFP

Lažan prilog koristi različite snimke starijih priča

Da bismo saznali više o poreklu snimaka korišćenih u videu, fokusirali smo se na platno koje se može videti posle 55. sekunde u dugoj verziji snimka. Obrnuta pretraga slike pokazala da je to delo neoklasičnog ruskog umetnika Aleksandra Jakovljeva pod nazivom "Gole žene se kupaju". Uz još jednu pretragu po ključnim rečima, utvrdili smo da je slika stavljena na aukciju ruskih umetničkih dela u maju 2012. u Londonu.

Dodatna pretraga je dovela do snimka objavljenog na Jutjub kanalu novinske agencije Asošijeted Pres (Associated Press) o izložbi umetničkih dela u Moskvi koja će posle biti na aukciji u Londonu. U tom snimku pronašli smo nekoliko kadrova korišćenih u lažnom video klipu. Na primer momenat kada jedna žena gleda sliku Nikolaja Raškova "Mala prodavačica cveća" vidi se u 11. sekundi u snimku AP-a:

Poređenje skrinšotova snimka AP-a postavljenog na Jutjubu (levo) i lažnog videa (desno) napravljenih 28. oktobra 2022.

Kadrovi koji prikazuju ženu kako prolazi pored dela "Pogled na Veneciju" Ivana Ajvazovskog mogu se naći u 01:22 minuta u originalnom snimku AP-a:

Poređenje skrinšotova iz snimka AP-a postavljenog na Jutjubu (levo) i lažnog videa (desno) napravljenih 28. oktobra 2022.

Još jedna scena koja prikazuje ljude kako razgovaraju pored stola može se videti u 01:00 minuta u originalnom izveštaju AP-a.

U 15. sekundi u dugom videu koji kruži društvenim mrežama vidi se jedna pravoslavna ikona u krupnom planu, a desno od nje slika. Pronašli smo isti kadar u 26. sekundi snimka objavljenog na Jutjub kanalu aukcijske kuće Sotbi (Sotheby's) o "Nedelji ruske umetnosti Sotbija u Londonu 7. i 9. juna 2010. godine".

Poređenje skrinšotova iz snimka Sotbija-a postavljenog na Jutjubu (levo) i lažnog videa (desno) napravljenih 17. novembra 2022.

Prema opisu Sotbija, ikona je Kazanska Bogorodica iz 17. veka, a sliku pod imenom "Zalazak sunca nad Iskijom" iz sredine 19. veka je oslikao Ivan Ajvazovski.

Pismo prikazano u lažnom video snimku može se naći u knjizi "Pisma porodici i prijateljima" koju je objavio izdavač Ćato i Vindus (Chatto and Vindus) 1914. Prema natpisu, prikazuje pismo ruskog pisca Fjodora Dostojevskog svome bratu Mihailu iz 1838. godine.

Pretragom po ključnim rečima, pronašli smo partituru prikazanu u lažnom videu u onlajn bazi umetničkih slika. U opisu piše: "Partitura sa autogramom Čajkovskog, ručno potpisana latiničnim slovima iz 1883 (?). Ruski kompozitor. (Živeo od) 7. maja 1840-6. novembra 1893."

Narativ "Rusofobije"

U lažnom snimku piše kako je ta (nepostojeća) aukcija "prilika" za civilizovani svet da "protestuje protiv ruskog napada na Ukrajinu". Ovo odražava retoriku zvaničnika ruske vlade prema kojoj se ruska kultura "ukida".

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do nekih poziva da se bojkotuju savremeni ruski umetnici koji su smatrani bliskim predsedniku Vladimiru Putinu, posebno u svetu klasične muzike. Na primer, ruski dirigent Valerij Gergijev, koga je nekoliko koncertnih kuća već proglasilo personom non grata, nedavno je izbačen sa pozicije stranog člana Kraljevske švedske muzičke akademije zbog nespremnosti da osudi rusku invaziju na Ukrajinu. U Milanu je u martu 2022. izbio skandal kad je tamošnji univerzitet otkazao kurs o Fjodoru Dostojevskom zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali je brzo i vraćen.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt