Vrhovni sud države Njujork do sada nije naložio vraćanje na posao svih nevakcinisanih radnika

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Grad Njujork je zahtevao da su od 1. novembra 2021. svi zaposleni u gradskim službama primili bar jednu dozu vakcine protiv kovida-19. Više od 1.700 ljudi je izgubilo posao zbog odbijanja da se povinuju ovom zahtevu. U objavama koje se naširoko dele na društvenim mrežama sada se tvrdi da je Vrhovni sud države Njujork naložio da svi otpušteni nevakcinisani radnici budu vraćeni na posao i da im se retroaktivno isplate zarade. To je netačno. Sudska odluka iz oktobra 2022. tiče se samo grupe od 16 nevakcinisanih komunalnih radnika, pokazuje sudski dokument. Osim toga, Grad je uložio žalbu na presudu, što znači da ona ne može odmah biti primenjena, kažu pravnici.

"Vrhovni sud New Yorka vraća na posao sve zaposlenike otpuštene zbog necijepljenja, naređuje isplatu zaostalih plaća," navodi se krajem oktobra 2022. u Fejsbuk objavama na hrvatskom kao na primer ovde. Slična tvrdnja podeljena je i pregledana na hiljade puta i na drugim društvenim mrežama, kao na Telegramu i VKontakt. Objave sa tom tvrdnjom deljene su i na drugim jezicima poput francuskog i poljskog.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 14. novembra 2022.

Neki korisnici podelili su u svojim objavama i skrinšot ili link do presude, koju je potpisao sudija Ralf Porcio (Ralph Porzio). Istu kopiju presude objavilo je nekoliko američkih medija kao na primer ovde, ovde, ovde i ovde.

Skrinšot sudske odluke napravljen 2. novembra 2022.

Interpretacija ove odluke je, međutim, pogrešna.

Odluka se tiče samo 16 zaposlenih

Dokument pokazuje da je sudija Vrhovnog suda države Njujork Ralf Porcio 24. oktobra 2022. presudio da gradske vlasti vrate na posao grupu zaposlenih koji su otpušteni zbog odbijanja da se povinuju obavezi da radnici u javnom sektoru grada Njujorka moraju biti vakcinisani protiv kovida-19. On je presudio i da im se retroaktivno nadoknade zarade.

Prema ovoj presudi, obavezna vakcinacija je bila "arbitrarna" i u neskladu sa Ustavom Države.

Presuda je, međutim, u vezi sa slučajem koji se odnosi samo na 16 gradskih komunalnih radnika čija imena su navedena na prvoj strani sudske presude. Ona se ne odnosi niti ima uticaja na sve zaposlene u javnom sektoru Njujorka.

Skrinšot prve stranice presude sudije Vrhovnog suda Njujorka, napravljen 2. novembra 2022. AFP je zaokružio imena podnosilaca predstavke

Advokat 16 radnika koji su podneli tužbu Čad Lavelja (Chad J. LaVeglia), koga je AFP kontaktirao 2. novembra 2022, potvrdio je da se odluka odnosi samo na ovu grupu. "Sudskom odlukom nalaže se Gradu da vrati na posao 16 komunalnih radnika i isplati im zarade retroaktivno," rekao je on. "Nalog ne omogućava vraćanje ostalih na posao".

On je to jasno napisao i na svom blogu 29. oktobra 2022. Cilj procesa bio je "da otvori vrata svakome", napisao je on. Međutim, "sudski nalog koji se tiče vraćanja na posao i isplate zarada primenjuje se samo na 16 podnosilaca tužbe. To se ne odnosi ni na koga drugog."

I u Vrhovnom sudu Njujorka AFP-u su 2. novembra 2022. rekli da su navodi koji kruže internetom "obmanjujući i netačni". Sud nas je uputio na članak informativnog portala grada Njujorka, Gotamista, od 25. oktobra 2022, u kome je citiran portparol gradske pravne službe da obavezna vakcinacija ostaje jer se presuda odnosi samo na ovu grupu od 16 radnika.

"Već smo uložili žalbu. U međuvremenu, obaveza (vakcinisanja) ostaje na snazi jer se presuda odnosi samo na pojedince koji su podnosioci u ovom slučaju," rekao je portparol Nik Paoluči (Nick Paolucci) prema citatu u članku.

Sudija Ralf Porcio je u presudi doveo u pitanje različit tretman zaposlenih u javnom i privatnom sektoru Grada u vezi sa obaveznom vakcinacijom: "Nema racionalnog razloga da obavezna vakcinacija pravi razliku među radnicima Grada... i zaposlenih u privatnom sektoru," napisao je on.

Sudija je dodao da vakcina "ne sprečava da osoba dobije ili prenese kovid-19". Osim toga, radnici koji su podneli tužbu "nije trebalo da budu otpušteni zbog izbora da se ne zaštite", napisao je on. Porcio je, međutim, pojasnio da to nije "komentar o efikasnosti vakcinacije, već o tome kako tretiramo naše civilne službe".

Njujork je uložio žalbu na presudu

Advokat 16 radnika Lavelja potvrdio je AFP-u da su gradske vlasti uložile žalbu na presudu. Nekoliko američkih medija takođe je izvestilo da je pravna služba Njujorka saopštila da je podnela žalbu tražeći da se poništi sudijina presuda, što je automatski blokiralo njegov nalog da otpušteni radnici budu vraćeni na posao sve dok žalbeni postupak ne bude okončan.

Portparol pravne službe Njujorka rekao je da Grad izražava "odlučno neslaganje sa ovom presudom budući da je obaveza (vakcinisanja) čvrsto utemeljena u zakonu i ključna je za javno zdravlje Njujorčana", preneo je Vašington post.

"Nastavljamo da sagledavamo sudsku odluku, koja se kosi sa brojnim drugim presudama kojima je već podržana obaveza," rekao je CNN-u portparol pravne službe Njujorka.

Ukupno je otpušteno 1.760 radnika gradskih službi

Vakcinacija protiv kovida-19 postala je obavezna 1. novembra 2021. za svih 160.000 zaposlenih u javnom sektoru grada Njujorka, kao što su nastavnici, medicinski radnici, policajci i vatrogasci. Vakcinacija je 27. decembra 2021. postala obavezna i za sve zaposlene u privatnim kompanijama u gradu.

Nekoliko hiljada zaposlenih u gradskim službama Njujorka protestuje 25. oktobra 2021. protiv obavezne vakcinacije ( AFP / Ed Džouns)

U aprilu 2022. gradonačelnik Njujorka Erik Adams odobrio je određene izuzetke za sportiste i umetnike, pre nego što je u septembru objavio da od 1. novembra 2022. Grad odustaje od zahteva za obaveznom vakcinacijom zaposlenih u privatnom sektoru. Ipak, "poslodavci će biti slobodni da nastave da, kao uslov za zaposlenje, zahtevaju od radnika da se vakcinišu," rekao je on.

U septembru 2022. u kancelariji gradonačelnika lokalnom informativnom listu Siti i stejt Njujork (City&State New York) su rekli da je 1.761 radnik otpušten zbog odbijanja da se vakciniše protiv kovida-19.

Vakcinacija je bila obavezna u nekoliko zemalja

Do kraja 2021. vakcinacija protiv kovida-19 postala je obavezna za neke kategorije stanovništva u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Francusku, Australiju i Italiju.

Do početka novembra 2022. obaveza je još bila na snazi u nekim zemljama, dok su je neke druge ukinule.

Na primer, Francuska vlada je u julu 2022. još odbijala da vrati na posao nevakcinisane negovatelje. Nacionalna medicinska akademija je 19. jula 2022. saopštila da je "od jeseni 2021. ukupno suspendovano skoro 0.3% zaposlenih u bolnicama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne."

Grčka je početkom oktobra 2022. otvorila mogućnost za povratak na posao nevakcinisanih radnika u zdravstvu do kraja godine, ističući da se to "ne odnosi prvenstveno na doktore i medicinske sestre, već na administrativno osoblje".

U Italiji, doktori i medicinske sestre koji su suspendovani zbog odbijanja da budu vakcinisani protiv kovida-19 mogli su da se vrate na posao 1. novembra 2022.

Od 4. oktobra 2021. Hrvatska je zahtevala da zdravstveni radnici imaju kovid propusnice koje su podrazumevale potvrdu o vakcinaciji, negativnom testu ili preležanoj bolesti. Odbijanje da se povinuju ovom zahtevu vodilo je do suspenzije i za rezultat imalo izostanak plate u periodu u kome zdravstvenim radnicima zbog toga nije bilo dozvoljeno da rade. Odluka je ukinuta 7. aprila 2022.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE