Video prikazuje kako agenti bezbednosti u SAD-u prate Nensi Pelosi, a ne njeno hapšenje

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji je 30. oktobra 2022. objavila američka televizijska mreža En-Bi-Si (NBC) prikazuje kako predsednicu Predstavničkog doma kongresa Sjedinjenih Država Nensi Pelosi prate agenti bezbednosti dok napušta svoju kuću u San Francisku nakon napada na njenog supruga Pola Pelosija dva dana ranije na istom mestu. Korisnici na društvenim mrežama, međutim, tvrde u objavama koje su podeljene na desetine puta na nekoliko jezika, da snimak prikazuje hapšenje ove političarke. Pretraga koju je uradio AFP Factual dovela je do originalnog sadržaja koji nije povezan ni sa kakvim hapšenjima, a medijski tim Nensi Pelosi negirao je da je ona u pritvoru.

Pola Pelosija je 28. oktobra 2022. u porodičnoj kući u San Francisku čekićem napao nepoznati čovek koji je hteo da vidi predsednicu Predstavničkog doma kongresa. Hospitalizovan je zbog frakture lobanje i otpušten 4. novembra.

U netačnim objavama deli se video u kome se vidi nekoliko ljudi kako hodaju prema kolima sa nekim ko liči na Nensi Pelosi. "Juče uhapšena Nancy Pelosi," naveo je dan kasnije jedan korisnik Fejsbuka u objavi na srpskom uz koju je takođe podeljen video klip.

Video je sa istom tvrdnjom deljen i na drugim jezicima, kao na primer hrvatskom, španskom, engleskom i bugarskom.

Ova tvrdnja pojavila se u danima neposredno pred američke izbore "sredine mandata" za Kongres i Senat koji su održani 8. novembra 2022.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 8. novembra 2022.

Video snimak mreže En-Bi-Si

Video u netačnim objavama ima logo En-Bi-Si (NBC) mreže za oblast Zaliva (Bay Area). NBC Bay Area je televizijski kanal koji emituje program En-Bi-Si-ja za oblast Zaliva u San Francisku.

Obrnuta pretraga slika jednog od skrinšotova videa podeljenog u viralnim objavama dovela je do originalnog sadržaja koji je objavila američka televizijska mreža En-Bi-Si (NBC). Datum objavljivanja snimka je 30. oktobar 2022, dva dana nakon napada na Pola Pelosija u njihovom domu.

NBC video je naslovljen: "Nensi Pelosi napušta svoj dom u San Francisku", a u potpisu piše: "Predsednica (Predstavničkog) doma Nensi Pelosi viđena je kako u nedelju napušta svoj dom u San Francisku. Njen suprug, Pol Pelosi, još se oporavlja nakon napada na njenu kuću."

Istog dana, prema članku Foks njuza, Pelosi je viđena u Opštoj bolnici San Francisko kako posećuje supruga. U tekstu se ističe da je 28. oktobra poslanica bila u Vašingtonu i da je tog vikenda došla u Kaliforniju.

Pelosi je 7. novembra 2022. dala intervju Si-En-En-u (CNN) i govorila o napadu na supruga.

Na pitanje AFP-ovog servisa za proveru činjenica na španskom jeziku, AFP Factual-a, portparol Nensi Pelosi, Dru Hamil (Drew Hammill) rekao je 8. novembra 2022. da je interpretacija videa u objavama na Fejsbuku "netačna" i da snimak prikazuje kako "predsednicu (Predstavničkog doma kongresa) kako je prati njen tim za bezbednost".

Pelosi je često meta dezinformacija, koje je AFP-ov servis za proveru činjenica na Engleskom razobličio na primer ovde i ovde.

16. novembar 2022. Članak je ažuriran dodavanjem datuma izjave portparola Nensi Pelosi AFP-u.
Prevela i pripredila
POLITIKA U SAD-u