Mediji ne prikazuju ove fotografije protesta holandskih farmera jer su snimljene 2019, a ne 2022.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografije sa protesta poljoprivrednika u Holandiji 16. oktobra 2019. dele se na društvenim mrežama na obmanjujući način, navodeći korisnike da veruju da su sa aktuelnih protesta koji su počeli u julu 2022. i da ih mediji namerno ne prikazuju. Slike je objavila holandska novinska agencija ANP i koristili su ih mediji koji su izveštavali o protestima još 2019. Drugi mediji nisu koristili ove već druge fotografije za izveštavanje o protestima poljoprivrednika te godine. Takođe nije tačno da mediji ne izveštavaju o ovogodišnjim protestima protiv vladinih mera za smanjenje emisije azota, posebno prouzrokovane stočarstvom, koje poljoprivrednici ocenjuju nepravednim i nerealnim.

Slika velike kolone traktora na putu, okružene zelenilom, objavljena je na Fejsbuku 24. jula 2022. godine i podeljena skoro 300 puta za četiri dana uz tvrdnju da: "ovu sliku protesta holandskih zemljoradnika neće nikada videti na televiziji, jer se plaše da ne bi inspirisali zemljoradnike u drugim zemljama." Druga slika koja prikazuje ljude kako gledaju na blokadu velikog puta traktorima je takođe podeljena na Fejsbuku 5. jula 2022. uz sličnu tvrdnju da "danasnja slika sa protesta farmera u Holandiji, nije zavrijedila mnogo paznje" kako domaćih tako i "svjetskih medija."

Obe slike prikazuju protest poljoprivrednika u Holandiji ali 2019, a ne 2022. godine. Mediji nisu ignorisali događaj: obe fotografije su snimili profesionalni fotoreporteri i distribuirali ih širom sveta. Strani i balkanski mediji nisu ignorisali proteste koji su počeli krajem juna 2022. godine u Holandiji, već koriste aktuelne slike da o njima izveštavaju.

Skrinšot obmanjujućih postova na Fejsbuku napravljen 28. jula 2022.

Fotografije su sa istog protesta holandskih farmera oktobra 2019.

Obrnuta pretraga prve slike na Guglu dovela do AFP-ovog članka iz oktobra 2019. o farmerima u Holandiji koji su protestovali protiv vladinih planova za suzbijanje emisija azota. Fotografija skoro identična onoj drugoj podeljenoj na Fejsbuku je takođe u članku.

Pretraga je dovela i do sajta holandske novinske agencije ANP na kojem je objavljena fotografija snimljena iz vazduha. Informacija ukazuje da je fotografiju 16. oktobra 2019. godine slikao Džeri Lampen (Jerry Lampen) u blizini grada De Bilt u Holandiji.

Skrinšot sa ANP-ovog sajta napravljen 28. jula 2022. godine. Zelene oznake je napravio AFP

Položaji traktora, senke i broj drveća na levoj strani pokazuju da su fotografija ANP-a i slika koja se deli na Fejsbuku iste.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i sa ANP-ovog sajta (desno) napravljeni 28. jula 2022. Podudarajuće delove označio AFP

Opis fotografije glasi: "Pogled iz vazduha na puteve oko De Bilta. Na autoputevima su gužve zbog protesta farmera protiv politike azota."

Obrnuta pretraga slike sa drugom fotografijom pokazala je da ju je koristio holandski nacionalni kanal NOS u svom izveštaju o protestu. Takođe je dovela do veoma slične fotografije objavljene na sajtu za fotografije Šaterstok (Shutterstock). Informacija ukazuje da je fotografija snimljena u De Biltu 16. oktobra 2019, kao i prethodna.

Istu fotografiju kao onu u objavama na društvenim mrežama pronašli smo i na sajtu holandske novinske agencije. "Poljoprivrednici se okupljaju u blizini zgrade Nacionalnog instituta za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM). Oni, između ostalog, demonstriraju protiv načina na koji Vlada (rešava) emisije azota, za koji kažu da su oni žrtve," navodi se u opisu. Fotografiju je snimio Robin van Lonkujsen (Robin van Lonkhuijsen) koji je za ANP objasnio kako je uspeo da uhvati taj trenutak.

Pozicija ljudi iznad puta odgovara fotografiji podeljenoj na Fejsbuku.

Skrinšot sa ANP-ovog sajta (gore) i iz obmanjujućeg posta na Fejsbuku (dole) napravljen 28. jula 2022. AFP je crvenom označio podudarajuće delove

Mnogi poljoprivrednici su u to vreme protestovali u Holandiji protiv plana holandske Vlade da smanji emisije azota, posebno izazvane stočarstvom i upotrebom stajskog đubriva. Neki farmeri su, međutim, tvrdili da je previše jednostrano smatratih ih odgovornim za ove visoke emisije azota. U znak protesta, blokirali su pristupne puteve Hagu, izazivajući saobraćajne gužve i kolone duge nekoliko stotina kilometara, o čemu je detaljno pisalo nekoliko medija kao na primer Politiko na engleskom, RTL na holandskom, Juronjuz na portugalskom, Agroklub u Bosni, dok su Bi-Bi-Si na srpskom i N1 u Bosni izvestili o protestu izazvanom istim povodom ranije tog meseca. Evo i AFP-ovog izveštaja koji je distribuiran raznim medijima.

Poljoprivrednici su došli u De Bilt da protestuju ispred Nacionalnog instituta za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM). "Predstavnici poljoprivrednog sektora i RIVM-a govore na bini u De Biltu gde se okupilo na hiljade farmera da demonstriraju protiv mera (za smanjenje emisije) azota. Poljoprivrednici se ne slažu sa brojkama koje je izneo RIVM. RIVM kaže da su veoma oprezni u svojim merenjima," stoji u opisu NOS-ovog prenosa uživo, emitovanog te godine na Jutjubu.

Protesti 2022. pratili su međunarodni i balkanski mediji

Holandska vlada je ponovo izazvala nezadovoljstvo poljoprivrednika najavljujući 10. juna 2022. sveobuhvatan plan za smanjenje emisija azota do 70% u 131 ključnoj oblasti u zemlji (od kojih je većina blizu rezervata prirode i zaštićenih zemljišta) kako bi se do 2030. dostigli ekološki ciljevi. To bi za poljoprivrednike značilo smanjenje emisija azota od 40% i oko 30% manje stoke, navode holandski mediji.

Holandija, drugi najveći poljoprivredni izvoznik u svetu posle Sjedinjenih Država, jedan je od najvećih emitera gasova staklene bašte u Evropi, a posebno azota, zbog brojnih stada koja pasu na njenim ravnicama. Mala, gusto naseljena zemlja od 17,5 miliona stanovnika ima veliku životinjsku populaciju: skoro četiri miliona goveda, 12 miliona svinja i 100 miliona kokošaka, izvestio je AFP u januaru 2022, u vreme kada se već razgovaralo o novim vladinim merama.

Od objavljivanja novih mera, protesti se održavaju skoro svakodnevno, a o njima izveštavaju brojne novinske kuće, uključujući AFP, holandske medije i srpski javni servis RTS. Izveštaji se mogu naći i u crnogorskim i hrvatskim medijima.

Protesti holandskih poljoprivrednika je pratilo mnogo netačnih i obmanjujućih informacija. O tome je AFP Činjenice već pisao ovde i ovde.

KLIMA