Razlika između mapa vremenske prognoze iz 2017. i 2022. nije dokaz da mediji preuveličavaju toplotu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na društvenim mrežama poredi se meteorološka mapa nemačkog televizijskog programa iz 2017. sa jednom iz 2022. na kojoj su niže temperature ali jače nijanse crvene; u postovima se tvrdi da je namera da se na taj način promoviše koncept globalnog zagrevanja, što je obmanjujuće. Iz nemačke televizije su za AFP objasnili da je program samo usvojio jasniji i pristupačniji format za prikazivanje dnevne temperature, u kome je korišćena i boja a ne samo brojevi. Isti format korišćen je godinama u drugom programu, a televizijski kanal koristi i druge forme predstavljanja vremenske prognoze za naredne dane.

"Nekad je prognoza vremena bila samo prognoza vremena, danas je ona i pranje mozga", navodi se u ovoj Fejsbuk objavi od 22. jula 2022. U objavi su podeljena dva skrinšota nemačke vremenske prognoze iste voditeljke. Prvi, označen sa 2017, prikazuje temperature između 23 i 37 Celzijusovih stepeni na zelenoj mapi; drugi je obeležen 2022. i prikazuje temperature između 19 i 32 stepena ali na jarko crvenoj mapi.

Hrvatski i bosanski korisnici Fejsbuka podelili su ove slike i ovde, kao i ovde, sa sličnim tvrdnjama o medijskoj manipulaciji i širenju straha. "Ovako se prikazuje vremenska prognoza danas pod kontrolom NWP i prije 5 godina. Pogledajte kako vam ispiraju mozak. Mediji su u službi Novog svjetskog poretka gdje trebamo da živimo u strahu od svega i pustimo ih da nas unište", napisao je jedan od njih. Slične objave mogu se naći i na drugim jezicima poput rumunskog, engleskog, finskog i slovačkog.

Ove tvrdnje su deo talasa objava na društvenim mrežama u kojima se prave obmanjujuća poređenja meteoroloških mapa sa netačnim sugestijama da prikazuju toplotni talas u Evropi 2022. i da su efekti globalnog zagrevanja preuveličani. AFP je već istraživao neke od njih, na primer, ovde ili ovde, i ustanovio da su obmanjujuće.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 29. jula 2022.

Prva mapa iz 2017.

AFP je ušao u trag mapama vremenske prognoze u obmanjujućim objavama i pronašao ih u dnevnom magazinu vesti Tageštemen (Tagesthemen) koji proizvodi ARD, zajednička organizacija nemačkih regionalnih javnih televizijskih servisa.

Prva mapa je od 21. juna 2017. i može se videti na Jutjubu ovde sa početkom na 1:37. Izveštaj o vremenskoj prognozi predstavlja Klaudija Kajnert (Claudia Kleinert). Ona izveštava o temperaturama od 20 do 26 Celzijusovih stepeni na severu i 33 do 38 stepeni na zapadu i jugozapadu.

Skrinšot iz obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i vremenske prognoze 21. juna 2017. postavljene na Jutjubu (desno), napravljen 27. jula 2022.

Druga mapa iz 2022.

Skrinšot meteorološke mape sa jačom crvenom bojom je isto sa Tageštemena i prognozu je takođe predstavila voditeljka Klajnert, 20. juna 2022, dan pre datuma prikazanog na kolažu podeljenom na društvenim mrežama. Scena koja prikazuje crvenu mapu može se videti na Jutjubu ovde od 34:33.

Klajnert izvešava o temperaturama koje se kreću od 20 do 25 stepeni na severu i 26 do 32 stepena dalje ka jugu.

Skrinšot iz obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i izveštaja o vremenskoj prognozi od 20. juna 2022. postavljenog na Jutjubu (desno), napravjen 27. jula 2022.

Isti izveštaj kasnije uključuje drugačije zelene mape koje nisu usmerene na temperaturu već na opštu vremensku prognozu za naredne dane, prikazujući i kišu i toplo vreme.

Mape su ranije pravili drugi timovi

Produkcija vremenske prognoze na Tageštemenu pretrpela je promene tokom godina. Početkom 2020. ARD je napravio zajednički centar za vremensku prognozu koji je odgovoran za produkciju mnogo vremenskih izveštaja koji se danas mogu videti na mreži, uključujući i program Tageštemena. Regionalna televizija HR (Hessischer Rundfunk) je zadužena za taj centar.

Pre toga je vremenska prognoza za Tageštemen pravljena van te kuće, objasnila je AFP-u portparolka HR-a Sabina Renken (Sabine Renken).

"Do kraja 2019. meteorološke mape za Tageštemen pravila je kompanija za vremensku prognozu Kumulus (Cumulus) i isporučivala ih Tageštemenu," Rekla je Renken u mejlu AFP-u od 27. jula 2022.

"Do kraja 2019. isporučene meteorološke mape u Tageštemenu prikazivale su temperaturu isključivo u brojevima - zelena pozadina nije odražavala temperaturu," rekla je kompanija HR u drugom mejlu 26. jula 2022.

Drugi ARD-ov televizijski program Tagešau (Tagesschau) takođe "predstavlja temperature u brojevima ali dodatno i u boji (toplotnih) zona", rekli su iz HR-a. Mape Tagešaua prikazuju temperaturu kroz boje i brojeve preko 30 godina, dodali su.

AFP je pretnodno razobličio slične obmanjujuće tvrdnje o meteorološkim mapama Tagešaua u junu 2022. ovde i julu 2022. ovde.

Tagešau je 2019.odgovorio na optužbe da je manipulisao svojim mapama za vremensku prognozu kako bi namerno preuveličao efekte klimatskih promena, tvrdeći da "vam boje dozvoljavaju da pretpostavite koliko će biti visoke temperature, čak i ako nema broja".

Ne uzbuna već jasnoća: kompanija

Iz HR-a su AFP-u 26. jula rekli da su, kada je ARD-ov Centar za vremenske prilike preuzeo prognozu od januara 2020, dizajn i prezentacija standardizovani kako bi se ujednačila vremenska prognoza u oba programa -- Tagešauu i Tageštemenu.

"Obojene mape sa prognozom temperature omogućavaju da se vidi koliko će biti visoke temperature čak i kad nema broja. To nije stvar uzbune, već grafike koja je jasna koliko god je to moguće i može brzo biti shvaćena".

"Skale boje kreću se od tamno crvene za visoke temperature do hladno plave. Raspon boja promenio je urednički tim za vremensku prognozu Hesišer Radfank u skladu sa sezonom kako bi obezbedio jasnoću: Tako je pet stepeni plavo tokom leta a žuto ili narandžasto tokom zime," dodali su.

Tagešau je godinama koristio dva formata da prikazuje vremensku prognozu: jedan koji koristi crvene nijanse i usmeren je samo na temperature za određeni dan i zeleniju mapu koja je za opštu vremensku prognozu za naredne dane i uključuje pokrivenost oblacima i vetar. Primer je ovaj izveštaj emitovan u junu 1999. (od 15:25) u kom je crvena upotrebljena tamo gde su temperature od 25 do 30 Celzijusovih stepeni.

Izveštaj Tagešaua iz 2010, na primer, takođe pokazuje upotrebu drugačijih mapa. Crvena na levoj strani prikazuje prognozu temperature, a na desnoj je opštija prognoza za naredne dane.

Skrinšot izveštaja Tagešaua od 15. jula 2010. postavljenog na Jutjubu

Možemo videti da je Tageštemen usvojio sličan format 2020. godine, na primer, ovde za jun 2020, ovde za jul, a za leto 2021, primera radi, ovde za jul i ovde za avgust.

Skrinšot izveštaja vremenske prognoze sa Tageštemena sa različitim nijansama crvene, objavljenih na Jutjubu za jun (levo), jul (u sredini) i avgust (desno) 2020. godine, napravljen 27. jula 2022.

Leta postaju sve toplija

Iako ne može svaki ekstremni vremenski događaj biti pripisan klimatskim promenama, stručnjaci i naučnici kažu da se može uočiti sistematska promena u klimi. Evropska leta postaju sve topllija - to se vidi poređenjem odstupanja u temperaturi u Evropi u poređenju sa prethodnim godinama.

Razlike u letnjim temperaturama (jun-avgust) u Evropi od 1950. do 2021. u poređenju sa prosekom od 1991. do 2020.

To potvrđuju i meteorološki instituti u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. U zajedničkoj oceni letnje klime iz 2020, državni instituti tri zemlje su saopštili: "Od devedesetih godina (prošlog veka) leto je postalo značajno toplije u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji." Toplotni talasi postali su češći i duži. Ukratko, navodi se u oceni, "Ono što je bilo ekstremno toplo, sad je prosečno leto."

Toplotni talasi, poput poslednja dva koja su pogodila velike delove Evrope ili rekordne vrućine u Pakistanu u martu 2022, su nepogrešiv znak klimatskih promena, kažu stručnjaci.

Međuvladin panel o klimatskim promenama, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), takođe objavljuje redovne izveštaje koji se u naučnoj zajednici smatraju pouzdanim i priznatim izvorom za globalno zagrevanje.

IPCC je 4. aprila 2022. objavio najnoviji deo svog šestog izveštaja procene u kome je pozvao na preduzimanje dalekosežnih mera kako bi se usporilo globalno zagrevanje.

U prvom delu svog šestog izveštaja o proceni, objavljenom 9. avgusta 2021, IPCC je napisao da je "neupitno da je ljudski uticaj zagrejao atmosferu, okeane i zemlju".

Prevela i pripredila
KLIMA