Poređenje ovih mapa vremenske prognoze za Britaniju različitih formata je obmanjujuće

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Britanski Meteorološki zavod kaže da se različiti formati mapa vremenske prognoze na društvenim mrežama pogrešno porede uz tvrdnje da odražavaju promenu kako bi se stvorio strah od globanog zagrevanja. Zavod kaže da je 2021. prilagodio skalu boja na mapama samo da bi ih učinio pristupačnijim, posebno za ljude koji ne razaznaju boje. Osim toga, jedna od mapa u obmanjujućim objavama je iz 2016, a ne, kako se tvrdi, iz 2022.

Usred poslednjeg toplotnog talasa u Evropi, hrvatski korisnici Fejsbuka podelili su objave sa skrinšotom dve mape vremenske prognoze za Ujedinjeno Kraljevstvo -- braon na levoj strani sa simbolima sunca i temperaturama do 37 stepeni Celzijusa i crvenu sa najvišom temperaturom od 33 stepena.

"Još jedan način kako neprekidno širiti strah. S lijeva prognoza vremena prije nekoliko godina, s desna danas," navodi se u objavi koja je podeljena više od 560 puta od 18. jula 2022. "Vruće je da. I treba biti. To se zove ljeto", napisao je autor objave.

Meteorološki zavod (Met Office) Velike Britanije rekao je, međutim, AFP-u da su te mape zasnovane na različitim formatima dizajna i da je njihovo poređenje obmanjujuće.

Društvenim mrežama na nekoliko jezika kruži čitava serija objava u kojima se prave netačna poređenja mapa vremenske prognoze. AFP je pokazao da su mnoge od njih obmanjujuće, kao na primer ovde, ovde i ovde.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 26. jula 2022.

Prva mapa je iz 2014, druga iz 2016. godine

Koristeći obrnutu pretragu slika na Guglu, pronašli smo mapu na levoj strani objavljenu na Pinterest nalogu organizacije za vremensku prognozu po imenu Exacta Weather 2014. godine. U to vreme je 2014. godina bila najtoplija zabeležena godina u Velikoj Britaniji.

Skrinšot mape iz 2014. objavljene na Pinterestu (levo) i mape iz obmanjujuće Fejsbuk objave (desno), napravljen 26. jula 2022.

Nije jasno označeno odakle je mapa preuzeta, ali pronašli smo sličan dizajn mape vremenske prognoze na platformi Flickr, u skrinšotu postavljenom na nalogu na kome je objavljeno još nekoliko postova povezanih sa vremenskom prognozom. U tekstu ispod ovog skrinšota navodi se da je reč o snimljenoj vremenskoj prognozi Bi-Bi-Si-ja (BBC) 9. avgusta 2003.

Ujedinjeno Kraljevstvo je inače 10. avgusta 2003. zabeležilo svoju prvu ikada temperaturu preko 100 stepeni Farenhajta (37.8 Celzijusa).

Skrinšot mape iz 2003. godine napravljen 27. jula 2022. ( Skrinšot mape iz 2003. godine napravljen 27. jula 2022. / )

Druga mapa, za koju se u Fejsbuk objavama netačno tvrdi da je iz 2022. godine, je zapravo mapa britanskog Meteorološkog zavoda iz 2016. godine, rekao je AFP-u Aleks Burkil (Alex Burkill) iz službe za medije: "Snimak desno je mapa koju smo napravili u julu 2016, tvitovali smo je ovde".

Različit dizajn i simboli

Upitan da prokomentariše poređenje dve mape, Burkil je u mejlu 26. jula 2022. rekao:

"Mislim da je glavno što se može zaključiti iz Fejsbuk objave da ne poredi isto sa istim. Leva slika ne koristi boje na mapi da ilustruje toplotu tako da će uvek izgledati drugačije od desne."

"Desna slika je stara, od pre šest godina, i otada smo prilagodili šemu boja da bude pristupačnija. Leva slika koristi i simbole sunca da izgleda 'lepše'. Mi i dalje koristimo mape sa simbolima na njima, ali zbog napretka tehnologije ne oslanjamo se više na njih jer su kompjuterski oblikovani podaci mnogo jasniji", objasnio je on.

Evo primera mape od 27. jula 2022. koja koristi simbole:

Skrinšot mape Meteorološkog zavoda sa simbolima sunca napravljen 27. jula 2022.

U ovom nizu na Tviteru od 17. jula 2022. meteorolog iz britanskog Met ofisa Ejdan Mekgivern (Aidan McGivern), koji je pomogao u pravljenju nove skale boja za prikazivanje temperature, nazvao je poređenje "besmislenim".

Mekgivern je rekao da je uz pomoć jednog kolege krajem 2021. napravio skalu boja temperatura za Met ofis kako bi je napravio pristupačnijom za ljude koji ne prepoznaju boje, isticanjem varijacija tamnog i svetlog.

Većina ljudi koji ne razaznaju boje (color-blind na engleskom) ne mogu u potpunosti da prepoznaju nijanse crvene, zelene ili plave.

Mekgivern je napisao da "stara skala (koja je koristila mešavinu plavih, zelenih, narandžastih i crvenih), nažalost nije bila pristupačna za ljude kao što sam ja, koji ne razaznaju boje. Zato smo promenili boje temperature kako bismo mape učinili lakšim za ljude koji ne razaznaju boje kao što sam ja. To je to, nema zavere".

"Kako postaje toplije nova skala boja temperature postaje tamnija (posebno kad je više od 38.7 C, što je britanski rekord). Postaje tamnija i što je vreme hladnije. To je bolje za ljude koji ne razaznaju boje - varijacije svetlo/tamno", rekao je on.

Za tvrdnju da su mape sa jačom crvenom bojom namenjene podizanju uzbune zbog klimatskih promena, on je napisao: "Grafike Meteorološkog zavoda nisu dizajnirane da prouzrokuju strah."

Mekgivern je najpre rekao da je fotografija sa temperaturama u crvenom montirana, ali se sam ispravio dva dana kasnije, nakon što je saznao za tvit sa mapom iz jula 2016. "Nisam znao za taj tvit. To je izuzetak, a kombinacija boja temperature ne podudara se sa onom koju sada koristimo", napisao je on.

Skrinšot mape britanskog Meteorološkog zavoda iz 2016. (levo) i 2022. (desno), napravljena 26. jula 2022.

Burkil je za AFP Činjenice objasnio: "Kako bismo skalu boja učinili pristupačnijom za ljude koji ne razaznaju boje, napravljena je veća razlika između boje svake temperature. Kao što je Ejdan objasnio, kada smo pravili sadašnju skalu, nije očekivao da će boja za temperaturu od 40 Celzijusa biti korišćena tako brzo za Ujedinjeno Kraljevstvo, a te visoke temperature zaista su vrlo tamne."

"Poredeći je sa mapom iz 2016. možete da vidite da nije tako tamna za mnoge temperature. Na primer temperatura od 27 Celzijusa na jugozapadu Engleske u sadašnjoj šemi je žuto-narandžasta, ali je crvena na skali korišćenoj 2016. To dalje ilustruje promene koje su napravljene da bi bile pristupačnije", dodao je.

Novi toplotni rekord u Ujedinjenom Kraljevstvu zabeležen je 19. jula 2022; pre toga, najviša temperatura u zemlji - 38.7 Celzijusovih stepeni - zabeležena je 25. jula 2019. u Kembridžu.

AFP je razobličio sličnu tvrdnju koja se odnosi na Bi-Bi-Si-jeve mape, koje su takođe promenjene da bi bile pristupačnije.

Globalno zagrevanje stvarno postoji

Stručnjaci predviđaju da će vremenski uslovi u svetu postati ekstremniji zbog globalnog zagrevanja.

Tvrdnje, plasirane sa namerom da umanje prisustvo globalnog zagrevanja ili odgovornosti ljudskih aktivnosti u klimatskim promenama, postale su veoma popularne na društvenim mrežama i AFP je toj temi već posvetio nekoliko tekstova, između ostalog, na srpskom i engleskom jeziku.

Međuvladin panel za klimatske promene (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), koji naučna zajednica priznaje kao pouzdan izvor o globalnom zagrevanju, objavio je u aprilu 2022. treći deo svog Šestog izveštaja o proceni (2021-2022), upozoravajući na hitnost preduzimanja nekoliko mera.

Stručnjaci predlažu nekoliko strukturnih promena kako bi se izbeglo dalje zagrevanje: prelazak na ekološke modele prevoza i električna vozila, rad na daljinu, bolju izolaciju, manju upotrebu aviona itd. Cilj je da se drastično smanje emisije gasova prouzrokovane ljudskim aktivnostima, koje su odgovorne za porast temperature.

U prvom delu svog Šestog izveštaja o proceni, objavljenom 2021, IPCC je napisao da je "neupitno da je ljudski uticaj zagrejao atmosferu, okeane i zemlju".

Kao što je nekoliko istraživača reklo AFP-u u aprilu 2022, naučna istraživanja su zapravo zaključila da su klimatske promene u velikoj meri prouzrokovali ljudi, kao rezultat emisija ugljen dioksida.

KLIMA