Video sa praznim krevetima je iz bolnice čiji su Covid-19 pacijenti tog dana bili smešteni na drugim odeljenjima intenzivne nege

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video, u kome zdravstvena radnica pokazuje prazne krevete na jednom odeljenju intenzivne nege i slavi, podeljen je na Fejsbuku više od 3.500 puta za manje od nedelju dana, uz tvrdnju da su zdravstveni radnici u Brazilu “odlučili da pokažu istinu,” implicirajući da je korona virus prevara. To je, međutim, obmanjujuće. Snimci prikazuju jedno krilo bolnice Unimed u brazilskom gradu Joao Pesoa, koja je na dan snimanja na drugim odeljenjima intenzivne nege imala više od 70 hospitalizovanih pacijenata obolelih od Covid-a-19. U široj oblasti Joao Pesoa, kad je video napravljen bilo je zauzeto 93% kreveta.

“BRAZIL - - - - Gde su BOLESNI?????? MEDICINSKI RADNICI u Brazilu odlučiLI da pokaže ISTINU kako bi zaustavili LAŽNE VESTI na TV-u, PRAZNE KREVETE u K0R0NA BOLNICI!!!,” navodi se u jednoj Fejsbuk objavi na srpskom, podeljenoj više od 1.400 puta. Prema podacima Fejsbuka, takve objave podeljene su među srpskim korisnicima ukupno 3.500 puta od 24. aprila 2021. Objava je podeljena uz video koji pokazuje zdravstvenu radnicu kako otvara zavese koje odvajaju krevete na jednom odeljenju intenzivne nege i slavi što su svi “slobodni”. U međuvremenu, drugi članovi tima pevaju religioznu pesmu “Zato što on živi.” Video je podeljen desetine hiljada puta na portugalskom, engleskom, španskom, poljskom i rumunskom.

Objava je, međutim, obmanjujuća, utvrdio je AFP-ov servis za proveru činjenica na portugalskom, Checamos.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 28. aprila 2021.

Prazno je krilo, ne bolnica

U viralnim objavama ne kaže se gde je video snimljen, ali analiza snimaka omogućila je da se dođe do te informacije.

U 15. sekundi snimka na posteru zakačenom za kompjuterski ekran moguće je identifikovati zeleni znak, sličan logou osiguravajuće kuće Unimed, koja ima svoje bolnice širom Brazila.

Poređenje između simbola viđenog na videu objavljenom na Fejsbuku i logoa internet stranice kompanije Unimed, snimljeno 27. aprila 2021.

Na upit AFP-a 26. aprila, Unimed je potvrdio da je video snimljen u jednom od njihovih medicinskih centara, bolnici Alberto Urkiza Vonderlej (Alberto Urquiza Wanderley), u gradu Joao Pesoa, prestonici severoistočne brazilske države Paraiba.

Prema navodima kompanije, snimak je napravljen na jednom od bolničkih odeljenja za intenzivnu negu tokom smene od 30. do 31. marta 2021, u “u tom trenutku povoljnom scenariju.”

“Nakon rasta broja slučajeva Covid-a-19, došlo je do smanjenja, što je, u tom trenutku omogućilo (ovom) odeljenju za intenzivnu negu da bude bez pacijenata,” rekli su iz kompanije za AFP. “Upotreba ovog videa u bilo kom drugom kontekstu koji izvrće samu činjenicu je pristrasna i netačna,” dodali su iz Unimeda.

Oslobađanje kreveta viđeno u videu bilo je moguće, objašnjavaju u Unimedu, zato što bolnica Alberto Urkiza sledi “plan za nepredviđene situacije koji omogućava proširenje ili smanjenje ambulante ili broja kreveta u intenzivnoj nezi u skladu sa potrebama pacijenata.”

Istog dana kada je video snimljen, na drugim odeljenjima intenzivne nege u ovoj bolnici bilo je primljeno 77 pacijenata sa Covid-om-19, rekli su u Unimedu za AFP. Narednog dana bilo ih je 75.

Na dan 27. aprila u krevetima intenzivne nege bolnice Alberto Urkiza bilo je 39 pacijenata sa Covid-om 19.

Situacija u državi

Suprotno sugestiji u obmanjujućem postu, 30. marta bilo je, pored ove bolnice, još nekoliko lokacija u Paraibi gde su smeštani oboleli od Covid-a-19, uključujući širu oblast Joao Pesoa.

Prema podacima objavljenim na internet stranici Ministarstva zdravlja Paraibe (SES), u glavnom gradu bilo je zauzeto 93% kreveta za odrasle u jedinicama intenzivne nege, dok je u  državi taj broj bio 88%. Narednog dana je broj opao, ali je popunjenost ostala na 86% odnosno 85%.

Najnoviji podaci SES-a od 26. aprila pokazuju poboljšanje u glavnom gradu: u široj oblasti Joao Pesoa popunjenost kreveta za odrasle u jedinicama intenzivne nege je 55%.

U državi Paraiba, popunjenost iste vrste kreveta bila je 53% prema informacijama od 27. aprila, dostupnom na stranici o korona virusu na vladinom sajtu. 

Kritične stope popunjenosti kreveta u zemlji

U celom Brazilu, međutim, situacija je i dalje kritična. U biltenu, koji je 23. aprila objavio Fiokruz (Fiocruz), vodeća naučna institucija za istraživanje i razvoj bioloških nauka, navodi se da stepen popunjenosti specifičnih kreveta za Covid-19 za odrasle u jedinicama intenzivne nege “uopšteno govoreći ostaje na veoma visokom nivou” u Jedinstvenom zdravstvenom sistemu (SUS).

Iako je Paraiba pomenuta kao jedno od mesta sa opadajućim trendom, 14 država i Federalni distrikt imaju stopu pounjenosti iznad 90%, neke od njih takođe na severoistoku, kao što je Piaui (94%), Ceara (98%), Rio Grande do Norte (93%), Pernambuco (97%), Sergipe (97%).

Broj preminulih od Covid-a-19 u zemlji odražava tu stvarnost. Šest dana pre kraja aprila Brazil je u tom mesecu već imao rekordno veliki broj preminulih, sa gotovo 68.000 umrlih. Samo u prva četiri meseca ove godine u Brazilu je premašen broj umrlih od Covid-a-19 zabeležen od marta do decembra 2020. Od početka pandemije do 28. aprila u Brazilu je registrovano 14.369.423 ljudi zaraženih korona virusom, od čega je 391.936 preminulih, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Sekretarijat za zdravstvo procenio je 22. aprila da bi poboljšanje u nivou popunjenosti kreveta u Paraibi u poslednjih nekoliko dana mogao biti rezultat kampanje za vakcinaciju protiv Covid-a-19 i pridržavanja preventivnih mera koje su propisale lokalne vlasti.

Zapravo, 26. marta, vlada Paraibe donela je seriju mera da kontroliše “naglu i kontinuiranu potražnju za bolničkim krevetima za Covid-19” zabeleženu u to vreme.

Među merama je ograničenje radnog vremena barova i restorana, zatvaranje stadiona, teretana, sportskih centara i parkova kao i uspostavljanje policijskog časa između 22 i 5 sati ujutro.

Kad je reč o vakcinaciji, Paraiba ima stopu vakcinisanih iznad nacionalnog proseka. Dok je Brazil vakcinisao sa dve doze oko 5.5% svoje populacije, prema podacima projekta Naš svet u podacima (Our World in Data) na univerzitetu Oksford, stopa imunizacije u državi je 6.33% stanovnika.

Do 26. aprila prvu dozu vakcine u Brazilu je primilo 12.9% stanovništva, a u Paraibi 15.3%

AFP Činjenice je već razobličio ranije slične tvrdnje, kao na primer da mediji koriste lažne fotografije kako bi inscenirali pandemiju, da je video sa plaćenim statistima dokaz da je pandemija prevara i da je scena sahrane žrtava u Brazilu montirana da simulira smrti od Covid-a-19.

Prevela i priredila
COVID-19