Stručnjaci kažu da nema dokaza da konzumiranje alkalne hrane može ‘pobediti’ COVID-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objava koja je više puta podeljena na Fejsbuku tvrdi da konzumiranje hrane sa pH nivoom iznad onog koji ima novi koronavirus može “pobediti” infekciju COVID-19. Zdravstveni stručnjaci kažu da nema dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju; u julu 2020. Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) kaže da nema “leka” za COVID-19 i da “nema dovoljno podataka da alkalni režim ishrane može zaštititi posebno od COVID-a-19”.  

Ovaj post je prvo objavljen na hrvatskom jeziku na Fejsbuku 31. marta, 2020. godine ali je onda ponovo postavljen 8. jula u ovoj objavi, koja je pregledana 19,000 puta i podeljena više od 150.

Tekst glasi: “To bi trebalo izvjestiti svima da pH korona virusa varira od 5,5 do 8,5."

“Sve što bismo trebali učiniti da bismo porazili virus corone je da uzmemo više alkalne hrane koja je iznad pH virusa.” Objava navodi listu hrane kao što je limun, beli luk, avokado i druga, te savetuje ljude koji imaju suvo ili bolno grlo ili suvi kašalj -- što opisuje kao simptome koronavirusa -- da piju toplu vodu sa limunom.

Snimak objave napravljen 16. jula, 2020.

Tvrdnja sa gotovo istim tekstom podeljena je na nekoliko jezika u drugim Fejsbuk objavama, uključujući ovde, ovde i ovde; na Tviteru ovde, ovde i ovde; i na Jutjubu ovde

Međutim, zdravstveni eksperti kažu da nema dokaza da jedenje alkalne hrane može pomoći sprečavanju ili lečenju COVID-a-19.

SZO tvrdi na svojoj internet stranici da nema “leka” za COVID-19.  

“Dok neki zapadni, tradicionalni ili domaći lekovi mogu ublažiti i olakšati simptome COVID-a-19, nema dokaza da današnja medicina može sprečiti ili izlečiti bolest,” navodi SZO u informaciji postavljenoj u aprilu i još uvek dostupnoj u julu.

Za specifičnu tvrdnju da beli luk može zaštititi ljude od COVID-a-19, SZO kaže da nema dokaza da ova namirnica nudi takvu zaštitu.

Snimak sa internet stranice SZO na kojoj je odgovor na pitanje da li beli luk može zaštititi ljude od COVID-a-19, napravljen 16. jula, 2020.

‘Apsolutno netačno’, ‘bez uticaja’

Tvrdnju o navodnim prednostima alkalne hrane u aprilu je razobličio AFP-ov servis za proveru činjenica u Maleziji na engleskom jeziku.

Profesor dr Li Yeong Ye (Lee Yeong Yeh), gastroenterolog u Školi medicinskih nauka na Univerzitetu Sains u Maleziji, rekao je AFP-u u mejlu od 10. aprila 2020. da je tvrdnja u ovim obmanjujućim objavama “apsolutno netačna”.

“Jedenje alkalne hrane ne menja pH u ljudskim ćelijama ili virusu,” rekao je. “Alkalni režim ishrane, tipično povrćem i voćem, obezbeđuje kalijum i magnezijum uz vlakna i prebiotička svojstva. Međutim, takva ishrana neće uticati na ćelijski pH s obzirom na činjenicu da je pH značajno regulisan ćelijskim sistemom. 

“Virusi kao SARS-CoV-2 koji prouzrokuje COVID-19 zavise od ćelijskog pH da bi se reprodukovali. Određeni lekovi mogu uticati na ćelijski pH i tako pomoći da se ubije virus, ali ishrana ne. Osim toga, hrana opisana u ovoj glasini nije baš alkalna. Važnije je jesti zdravu i izbalansiranu hranu čime se pomaže imunitetu tela.”

Pridružena profesorka dr Čan Yok Fan (Chan Yoke Fun), virusološkinja i viša predavačica na Odeljenju za medicinsku mikrobiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Malaja (Malaya), rekla je AFP-u  mejlom 10. aprila 2020. da konzumiranje alkalne hrane ne bi imalo uticaja na virus ako je neko njime zaražen. “SARS-CoV-2 je izuzetno stabilan i pH3 do 10 i ne bi bio uništen na tom nivou pH,” kaže ona. “Prema tome, ako smo inficirani, virus će se i dalje umnožavati uprkos tome koji je pH hrane ili vode koju konzumirate.”

Dr Kori Kuijard (Cory Couillard), konsultant za komunikaciju rizika u SZO-u, rekao je AFP-u mejlom 17. aprila 2020. da ne postoji “dovoljno podataka” koji dokazuju da “alkalni režim ishrane može ili ne može posebno zaštititi od COVID-a-19”.

“Međutim, zdrava i hranljiva ishrana pomaže vašem imunom sistemu da dobro funkcioniše,” rekao je. “ Voće i povrće su važan deo zdrave ishrane. SZO preporučuje konzumiranje najmanje 400 grama (tj. pet porcija) voća i povrća dnevno.”

SZO preporuke za karantin

Saveti o režimu ishrane i domaćim lekovima koji sprečavaju ili leče virus COVID-19 naveliko su deljeni putem interneta od početka pandemije. Ispiranje grla vrućom ili zakiseljenom vodom takođe je kao netačan savet razobličio AFP.

Uz informaciju o tome kako izbeći infekciju, SZO je objavila i savete o hrani i ishrani za one koji se nalaze u samo-karantinu i izolaciji kako bi izbegli širenje ili dobijanje virusa.

Listu simptoma COVID-a-19 objavljuje ovde pod naslovom: Šta je COVID-19?

pH nivoi 

Nivo pH -- što je engleska skraćenica za “potential of Hydrogen” -- je mera kiselosti ili alkalnosti rastvora. Voda ima pH 7; bilo koja vrednost niža od 7 je kiselost a veća od toga je alkalnost, kako objašnjava naučna agencija Geološko premeravanje Sjedinjenih Država (USGS).

Nivoi pH vrednosti za određene namirnice navedene u obmanjujućoj Fejsbuk objavi su takođe netačni. Na primer, objava navodi da limun ima pH nivo 9,9, ali prema USGS taj nivo je 2, što ga čini kiselim.

Snimak grafike koja pokazuje pH skalu na internet stranici USGS

Virusi nemaju pH vrednost, kako se tvrdi u nekim Fejsbuk objavama. Africa Check, organizacija za proveru činjenica, razobličila je ovu tvrdnju u martu. 

Prevela i priredila
COVID-19