Dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 2018, Tasuku Hondžo, govori tokom prijema u Skupštini grada Štokholma, 10. decembra 2018. (Džonatan Nakstrand / AFP)

Nobelovac Tasuku Hondžo opovrgava 'netačan' citat o novom korona virusu koji mu je pripisan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U brojnim Fejsbuk objavama, koje se od aprila povremeno pojavljuju a više od 1.700 puta u poslednja tri dana, deli se snimak članka jednog tabloida u kome je navodno citiran dobitnik Nobelove nagrade, japanski doktor Tasuku Hondžo, da je rekao da novi korona virus “nije prirodan” i da je “napravljen u Kini,” kao i da je četiri godine radio u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu. Tvrdnja je netačna; Dr Hondžo je rekao da nikad nije izrekao navedene tvrdnje i odbacio objave kao “dezinformaciju”; njegova biografija na internet stranici Kjoto univerziteta pokazuje da nikad nije imao posao u nekoj kineskoj laboratoriji.

Fejsbuk objave sa fotografijom članka iz jednog srpskog tabloida u kome se navodno citira dr Hondžo da je rekao da je novi korona virus stvoren u kineskoj laboratoriji, povremeno se dele od kraja aprila, ali poslednji put od 7. decembra, od kada su ukupno podeljene 1.700 puta.

Pod naslovom “Neka mi uzmu Nobelovu nagradu ako lažem!,” tekst glasi: “Japanski profesor Tasuku Hondžo, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, izazvao je senzaciju u svetskoj javnosti izjavom da je korona virus veštački i da je proizveden u laboratoriji u Vuhanu.”

“Da je prirodan ne bi uticao na ceo svet. Temperatura je različita u različitim zemljama, pa bi virus imao uticaja u zemljama sa sličnom klimom kao u Kini.”

“Korona virus nije potekao od šišmiša. Kina ga je proizvela,” citirane su u članku navodne reči doktora Hondžoa i dodaje “U Vuhanu sam radio četiri godine.”

Identične tvrdnje od aprila se dele među Fejsbuk korisnicima na hrvatskom, engleskom, francuskom, somalijskom i turskom.

Snimak jedne od Fejsbuk objava napravljen 11. decembra 2020.

Slika u objavi je snimak originalnog članka koji je objavljen u štampanom izdanju tabloida ALO 28. aprila, 2020, a koji smo pronašli u arhivama. AFP Činjenice je kontaktirao ALO u vezi sa objavljenim člankom, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

Snimak članka objavljenog u tabloidu ALO 28. aprila, napravljen 11. decembra 2020.

Tvrdnja je međutim netačna.

Odbacujući tvrdnju u netačnim objavama doktor Hondžo je u saopštenju od 27. aprila rekao da je bio predmet “neistinitih optužbi i dezinformacija”. Saopštenje je objavljeno na internet stranici Kjoto univerziteta, gde Hondžo radi kao zamenik generalnog direktora Instituta za napredne studije.

U saopštenju se navodi: “U svetlu bola, ekonomskog gubitka i globalne patnje bez presedana koje je prouzrokovala pandemija Covid-a-19, veoma sam tužan da je moje i ime Kjoto univerziteta upotrebljeno da se šire netačne optužbe i dezinformacije. U ovoj fazi, kada je sva naša energija potrebna da lečimo bolest, sprečimo dalje širenje tuge i planiramo novi početak, objavljivanje neodrživih tvrdnji u vezi sa poreklom bolesti je opasno ometajuće.”

Biografija dr Honžoa na internet stranici Kjoto univerziteta ukazuje da je samo radio u Japanu i Sjedinjenim Državama. 

Dejvid Hadžim Kornhauzer (David Hajime Kornhauser) direktor tima za globalne komunikacije Kjoto univerziteta rekao je AFP-u u mejlu 28. aprila: “Potpuna profesionalna karijera dr Hondžoa može se videti na internet stranici njegove laboratorije. Primetićete da nikad nije radio u Kini”. 

Kornhauzer je takođe rekao AFP-u da je Univerzitet naknadno prijavio Tviteru lažni nalog. “Tviter nalog na kome se tvrdi da predstavlja stavove dr Hondžoa -- koji je izvor većeg dela ove netačne informacije -- je prevarantski i klevetnički,” rekao je on. Prema njegovim rečima dr Hondžo ne poseduje nalog na Tviteru.

AFP je uradio nekoliko pretraga po ključnim rečima na engleskom i japanskom tražeći intervjue dr Hondžoa medijima u vezi sa pandemijom novog korona virusa.

Iako je dr Hondžo, kako se izveštava, rekao japanskim novinama Nikkei Asian Review da veruje da je novi korona virus “poreklom” iz Kine, nema dokaza da je bilo kom mediju rekao da je virus “napravljen u Kini.”

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins University) novi korona virus do 11. decembra je usmrtio više od 1.5 miliona ljudi i zarazio gotovo 70 miliona širom sveta nakon što je prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. 

Prevela i pripredila
COVID-19