Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i kopredsedavajući Fondacijom Bil i Melinda Gejts tokom govora na konferenciji u francuskom gradu Lionu 10. oktobra 2019. (Ludovic Marin / AFP)

Fotografija Gejtsove fondacije sa natpisom ‘Centar za smanjenje ljudske populacije’ je montirana

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi, podeljenoj nekoliko stotina puta za pet dana, korisnik iz Srbije podelio je fotografiju koja navodno pokazuje da je “Centar za smanjenje globalne populacije” povezan sa Fondacijom Bil i Melinda Gejts. Fotografija je, međutim, montirana. Kamena oznaka sa fotografije je Centar za otkrića (Discovery center) Fondacije u Sijetlu, koji ne radi na smanjenju populacije, niti osnivač Majkrosofta i njegova supruga stoje iza takve inicijative.

“Centar za globalnu redukciju ljudske populacije Bila Gejtsa. Pa izvolite na vakcinaciju!!! Satanisti,” navodi se u objavi podeljenoj više od 700 puta od 13. decembra kad je postavljena na Fejsbuk. I dok su mnogi korisnici u komentarima ukazali da je reč o fotomontaži, neki su poverovali. “Novi Aušvic,” napisao je jedan korisnik. “Goreće u paklu,” komentarisao je drugi.

 Bil Gejts je jedan od vodećih zagovornika pronalaženja i proizvodnje vakcine za borbu protiv Covid-a-19, bolesti koju izaziva novi korona virus, što ga je učinilo metom onih koji vode kampanju protiv vakcinacije. Fondacija koju je osnovao opredelila je 176 miliona dolara za finansiranje istraživanja i distribuciju vakcine.

Fotografija je u maju deljena među korisnicima Fejsbuka i Tvitera na engleskom govornom području. AFP-ov servis za proveru činjenica na engleskom jeziku, AFP Fact check je tada razobličio ovu fotomontažu.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 18. decembra 2020.

Obrnuta pretraga slika pokazuje da kamena oznaka ispred Diskaveri centra (Discovery Center), koji se nalazi na Petoj aveniji N broj 500, u Sijetlu u američkoj državi Vašington, ne sadrži drugi natpis osim naziv “Fondacija Bil i Melinda Gejts” (Bill&Melinda Gates Foundation).

U centru se održavaju izložbe o misiji Fondacije i o tome kako nauka i tehnologija mogu pomoći u borbi protiv nejednakosti, siromaštva i bolesti. 

Navodni natpis “Centar za globalno smanjenje ljudske populacije” je dodat na fotografiju.

Snimak znaka za Diskaveri centar Fondacije Bila i Melinde Gejts na Guglovoj mapi iz ulične perspektive, napravljen 18. decembra 2020.

Pogled na zgradu iz različitih uglova na Guglovoj mapi iz ulične perspektive potvrđuje da se prikazana lokacija poklapa sa fotografijom podeljenom na društvenim mrežama.

Bil Gejts je česta meta teoretičara zavere, naročito od izbijanja pandemije novog korona virusa krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu. Jedna od najčešćih tvrdnji je da Gejts želi da vakcinacijom smanji svetsku populaciju za 10 do 15 odsto, izvlačeći iz konteksta njegov govor iz februara 2010. godine o smanjenju emisija ugljen dioksida.

U tom govoru Gejts je rekao da “svet danas ima 6.8 milijardi ljudi i kreće se ka devet milijardi. Sad, ako uradimo zaista sjajan posao sa novim vakcinama, zdravstvenom negom, reproduktivnim zdravstvenim servisima, možda to možemo umanjiti za 10 ili 15 odsto.” On je govorio o smanjenju rasta globalne populacije za “10 ili 15 odsto” u cilju smanjenja emisija ugljen dioksida, a ne o smanjenju stvarne populacije.

APF-ovi servisi za proveru činjenica na raznim jezicima raskrinkali su tu i druge teorije zavere o Gejtsu. AFP Činjenice je o tome pisao ovde i ovde

Prevela i pripredila
BIL GEJTS COVID-19 VAKCINE