Ne, ispiranje grla vrućom slanom ili zakiseljenom vodom neće odstraniti virus, kažu naučnici

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Slika podeljena više od 13,000 puta na Fejsbuku tvrdi da pijenje mnogo vode i ispiranje grla vrućom slanom ili zakiseljenom vodom može odstraniti novi koronavirus, COVID-19. Ipak, to nije istina. Međunarodni zdravstveni autoriteti i stručnjaci ne navode grgljanje kao efikasan lek ili preventivnu metodu protiv novog koronavirusa i upozoravaju da pijenje previše vode može biti čak i štetno.

Tvdrnja je objavljena na Fejsbuku ovde 29. marta 2020. godine i od tada je bila podeljena više od 13,000 puta. Bila je deljena i posle 1. jula 2020. kad se Srbija suočila sa novim porastom slučajeva infekcije virusom COVID-19. Slika se pojavila i ovde 1. jula 2020. godine.

Objava pokazuje sliku na kojoj piše: “Pre nego što koronavirus dospe u pluća, on 4 dana opstaje u grlu. Za to vreme čovek ima bol u grlu i kašalj. Ako pijete mnogo vode i ispirate grlo vrućom slanom ili zakiseljenom vodom, odstranićete virus. Podeli ovo, da bi ljudi znali, jer tako možeš spasti nečiji život.”

Evo snimka objave sa Fejsbuka:

Snimak sa Fejsbuka 2. jula 2020.


Tekst je kopiran skoro reč po reč sa grafike objavljene na engleskom 14. marta 2020. koju možete videti ovde, ovde i ovde. Tvrdnja se pojavila na različitim jezicima, o čemu je AFP već pisao na nekoliko jezika, između ostalih na španskom, poljskom, slovačkom i tajlandskom.

Snimak sa Fejsbuka 14. marta 2020.

Tvrdnja je netačna: iako je grgljanje uobičajeno lečenje bola u grlu, ne postoji dokaz koji može da sugeriše da bi ono odstranilo ili sprečilo infekciju Covid-om.

Javne preporuke Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) i srpskih zdravstvenih vlasti ne pominju ispiranje grla kao efikasan lek za Covid-19.

“Neki zapadni, tradicionalni ili domaći lekovi bi mogli da pruže udobnost i ublaže simptome Covid-a, ali ne postoji dokaz da bilo koji sadašnji lek može sprečiti ili izlećiti bolest”, piše SZO na svom sajtu.

Snimak sa sajta SZO-a 2. jula 2020.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, na svom sajtu u delu “Pitаnjа i оdgоvоri о bоlеsti uzrокоvаnој nоvim коrоnаvirusоm COVID-19”,  koji je ažuriran 10. marta 2020. godine, tvrdi da “nе pоstојi spеcifičnа tеrаpiја оvе bоlеsti. Pristup lеčеnju pаciјеnаtа s infекciјаmа pоvеzаnim sа коrоnаvirusоm је simptоmаtsко.”

Brandon Brown, profesor u Centru za zdrave zajednice, Univerziteta Kalifornija Riversajd (University of California Riverside), je takođe potvrdio u odgovoru AFP-u mejlom u martu 2020. da je grgljanje toplom vodom uobičajen tretman za bol u grlu, a ne posebno za novi koronavirus. “Nije potrebno da promenite temperaturu vode koju pijete”, napisao je, dodajući da je “piti vodu uvek bitno, ne samo za prevenciju protiv koronavirusa.”

Ni pijenje “mnogo vode” nije preporučeno kao lek. U dokumentu koji odbacuje glasine o Covidu-19, Svetska Zdravstvena Organizacija preporučuje “odgovarajuću količinu vode svaki dan za dobro zdravlje i za sprečavanje dehidracije.”

SZO se bori protiv dezinformacija i glasina oko novog koronavirusa od početka pandemije informacijama koje možete nači ovde na engleskom jeziku.

Upozorajući protiv “mitova” oko koronavirusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo tvrdi da preterano piti vodu svakih 15 minuta “može biti opasno pa čak i ugroziti život, posebno kod kroničnih bubrežnih i srčanih bolesti”, kao i dece.

Prema SZO-u, period inkubacije Covida-19, odnosno vreme između kontaminacije i ispoljavanja simptoma bolesti, traje od jedan do 14 dana ali je najčešće oko pet dana. Ne postoji dokaz da koronavirus “4 dana opstaje u grlu” pre nego što “dospe u pluća”.

Prevela i prilagodila Marion Dautry
COVID-19