Obmana: Godinama se lažno tvrdi da tablete paracetamola sadrže virus Machupo

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Ponovo se na društvenim mrežama pojavljuje lažna vest da tablete paracetamola “P-500” sadrže “jedan od najopasnijih virusa na svetu”. Smrtonosni virus Machupo ne može preživeti u tabletama, potvrdili su za AFP stručnjaci. Paracetamol P-500 nije ni prodavan u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Hitno upozorenje!!! Pazite da ne uzmete paracetamol na kome piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori kažu da sadrži virus ‘Machupo’, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom stopom smrtonošću,” piše na slici objavljenoj na Fejsbuku 30. novembra 2020. i podeljenoj više od 1.600 puta za deset dana. Isti tekst je podeljen ovde i ovde.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 10. decembra 2020.

Ta glasina već godinama kruži društvenim mrežama na mnogim jezicima, poput španskog, portugalskog i francuskog. AFP-ov servis za proveru činjenica na portugalskom ju je razobličio u avgustu 2020, američki Snoups 2017, a Belgijski Hoaks-net i bosanski Raskrinkavanje 2018. godine.

Virus Machupo šire glodari

Prema kanadskoj Agenciji za javno zdravlje, virus Machupo, ili “bolivijsku hemoragičnu groznicu”, prenosi divlji glodar. Ovaj virus može prouzrokovati hemoragičnu groznicu koja se manifestuje simptomima kao što su “groznica, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, krvarenja, petehije na gornjem delu tela i krvarenje iz nosa,” navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Stopa smrtnosti od bolivijske hemoragične groznice varira između 5% i 30%, procenjuje PAHO.

Otkriven u bolivijskoj šumi 1959. godine, virus “se uglavnom se prenosi u Boliviji i okolnim područjima,” prema informacijama kanadske Agencije za javno zdravlje. Singapurske zdravstvene vlasti, koje su već demantovale ovu lažnu glasinu 2017. godine, precizirale su tada da je virus Machupo identifikovan samo u Južnoj Americi.

“Glodar iz Bolivije prenosi bolest putem urina, što izaziva slučajeve (oboljevanja) u udaljenim poljoprivrednim područjima zemlje,” precizira David Butoaj (David Boutoille), šef Odeljenja za infektivne i tropske bolesti Univerzitetske bolnice u Nantu, koga je AFP kontaktirao 27. Avgusta 2020.

Virus se “prenosi fekalijama različitih vrsta divljih glodara, koji žive u šumama, ruralnim i prigradskim naseljima,” kaže Rita Kubel  (Cubel), profesorka virusologije na Federalnom univerzitetu Fluminense u Brazilu.

Iako su već primećeni slučajevi prenošenja sa čoveka na čoveka, takav put prenosa još je “redak”, navodi Kanadska agencija za javno zdravlje na svom sajtu.

Virus ne može preživeti u tabletama

Suprotno onome što piše u objavi na društvenim mrežama, virus “ne bi mogao da preživi” u tableti, potvrdio je Anderson Brito, istraživač računarske biologije na Imperial koledžu u Londonu (Imperial College of London).

Porodica virusa kojoj pripada Mapucho, arenavirusi, “razmnožava se samo u vlažnom okruženju,” kaže ovaj istraživač za AFP. “Da biste reprodukovali (virus Mapucho) u laboratoriji, morali biste da zarazite tečne supstance ili da nađete način da ih hidrirate, jer su tablete (paracetamola) suve,“ dodaje. 

Virusu je potrebno “vlažno okruženje i niska temperatura” da bi se razmnožavao, slaže se Vivijan Lušsinger (Viviane Luchsinger), istraživačica sa Medicinskog univerziteta u Čileu. U tableti bi preživeo kratko vreme “jer mu je potrebna ćelija za replikaciju,” dodaje Lušsinger.

Paracetamol P-500 se ne prodaje u zemljama regiona

Pretražili smo spiskove dozvoljenih lekova na sajtovima Agencije za lekove u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i nismo pronašli lek “Paracetamol P-500” ili “Paracetamol P / 500”. Na fotografiji objavljenoj 30. novembra 2020. je prikazana slika kutije paracetamola Indijske firme Apeks (Apex). Apex nije na spisku dozvoljenih proizvođača u zemljama našeg regiona.

Iste glasine su kružile i u Singapuru, Maleziji i Brazilu. Međutim, paracetamol P-500 se prodaje samo u Brazilu. Brazilska Nacionalna agencija za nadzor zdravlja (Anvisa) potvrdila je AFP-u da je lek “proizveden i kontrolisan u skladu sa standardima kvaliteta utvrđenim tehničkim propisima i da je procenjena njegova bezbednost i efikasnost.”

Anvisa je takođe potvrdila da nije primila nijednu “žalbu” ili “izveštaj od drugih zdravstvenih vlasti” u vezi sa ovim lekom.

Prevela i pripredila