Henri Kisindžer u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu, 21. juna 2017. (AFP / Džon Mekdugal)

Henri Kisindžer nije 2009. pozvao na masovnu vakcinaciju kao sredstvo kontrole

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U nekoliko stotina objava na Fejsbuku tvrdi se da je visoki američki diplomata Henri Kisindžer 2009. održao govor u kome je pozvao na masovnu vakcinaciju kao sredstvo društvene kontrole i rekao da bi to utrlo put drugim radikalnim zdravstvenim politikama, uključujući prinudnu donaciju krvi ili organa. To je netačno; njegova kancelarija je rekla da je tvrdnja “potpuna izmišljotina,” nema zapisa da je to rekao u nekom govoru, a grupa kojoj se navodno obratio ne postoji.

“Jednom kada stado prihvati obaveznu prinudnu vakcinaciju, igra je završena! Tada će prihvatiti bilo šta -- prinudnu donaciju krvi ili organa -- za ‘opštu dobrobit’,” citiran je u objavama kao što je ova bivši diplomata koji je ostao jedna od ključnih ličnosti američke spoljne politike. U drugim, kao što je ova, podeljena gotovo dve hiljade puta, navedena je pojednostavljena verzija istog citata.

Tvrdnja čini se cirkuliše na engleskom od 2019, ali objave sa tim citatom nastavile su da cirkulišu društvenim mrežama i na francuskom i španskom. Srpski, hrvatski i bosanski korisnici Fejsbuka dele ga od marta 2020, ali se ponovo pojavljivao i u aprilu, maju, julu i septembru

Sa otpočinjanjem vakcinacije protiv Covid-a-19 u regionu, objave su, prema podacima Fejsbuka, od 23. januara podeljene više od pet hiljada puta. Sve podeljene objave uključuju mim Kisindžera, bivšeg američkog državnog sekretara. Dok se u nekim tvrdi da je održao govor 25. februara 2009. pred takozvanim “Savetom za eugeniku” Svetske zdravstvene organizacije, u drugim se tvrdi da je istog dana govor održao u Ujedinjenim nacijama.

Snimak jedne od Fejsbuk objava napravljen 1. februara 2021. godine

“To je potpuna izmišljotina,” rekla je u aprilu 2020. AFP-u u mejlu Kortni Glik (Courtney Glick), Kisindžerova asistentkinja u konsultantskoj firmi Kisindžer asosijets (Kissinger Associates), koja se nalazi u Njujorku.

Gugl pretragom po ključnim rečima “Kisindžer-govor-vakcine” na engleskom, kao i pretragom njegove lične arhive nismo pronašli da je govorio 25. februara 2009. Ne postoje ni medijski izveštaji da je govorio o temama pomenutim u objavama.

Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar od 1973. do 1977. jeste održao govor na 45. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 6. februara 2009, ali glavna tema njegovog govora bila je nuklearna tehnologija, a ne bilo koja tema iz objava koje se dele na Fejsbuku.

Pretraga internet stranice Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i ona na Guglu, pokazali su da SZO nema Savet za eugeniku. Eugenika je program o kontroli ljudske populacije i tehnikama reprodukcije karakteristika koje zagovornici ovog pokreta smatraju poželjnim. 

U Fejsbuk objavama, koje Kisindžeru netačno pripisuju navodni govor pred “većem” SZO-a, tvrdi se i da je rekao: “Kontrolišite um ovaca i kontrolisaćete celo stado. Proizvođači vakcina će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji danas su investitori.”

To je slično tvrdnjama grupa protivnika vakcinacije koji koriste društvene mreže da šire teorije zavere da je korona virus veštački napravljen kako bi se uspostavila kontrola nad svetskom populacijom. Covid-19 je prvi put zabeležen u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. i brzo se proširio svetom, što je navelo vlade mnogih zemalja da uspostave striktniju kontrolu kako bi zaustavile širenje virusa.

Višegodišnje kampanje takvih antivakcinaških grupa jedan je od razloga kojim svetski stručnjaci objašnjavaju porast nekih infektivnih bolesti. SZO je rekla, na primer, da je broj slučajeva malih boginja naglo porastao prethodnih godina. 

Najnovije objave pojavile su se usred masovne vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, koja je do 1. februara 2021. imala gotovo 400.000 zaraženih ljudi i više od četiri hiljade preminulih. Srbija je među prvima u Evropi otpočela vakcinaciju 24. decembra i prva je na evropskom kontinentu koja koristi kinesku Sinofarm vakcinu. Do1. februara 2021. vakcinisano je više od 450.000 ljudi.

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da je vakcina Fajzer-Biontek nebezbedna i onu da će centri za socijalni rad oduzimati decu roditeljima koji odbiju da ih vakcinišu protiv Covid-a-19. Kompletna lista razobličenih netačnih tvrdnji o korona virusu, Covid-u-19, vakcinama i vakcinaciji može se videti ovde

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE