Žena nosi zaštitnu masku dok prolazi pored Narodne skupštine tokom pandemije Covid-a-19 u Beogradu, 17. decembra 2020. ( AFP / Andrej Isaković)

Varijante korona virusa nisu puštene kao deo inscenirane pandemije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Tabela, koja navodno pokazuje raspored puštanja ranije planiranih varijanti korona virusa, podeljena je na društvenim mrežama nekoliko stotina puta kao dokaz neosnovane teorije zavere da je pandemija inscenirana. To je, međutim, pogrešno. Virusi nepredvidivo mutiraju, a ne prema rasporedu, dok je nekoliko nabrojanih varijanti u svakom slučaju registrovano pre ovog navodnog vremenskog plana. Grupe čiji se logo pojavljuje na objavama - uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju - rekle su za AFP da slika nije autentična.

"Čisto da ne živite u neizvjesnosti, do kad će trajati korona, koji će biti novi sojevi. Spremite se u naredne dvije godine za nove sojeve, nove doze...," navodi se u Fejsbuk objavi od 18. septembra. U njoj je prikazana tabela sa kolonama u kojima je naveden simbol grčkog alfabeta i ime koje se koristi da se identifikuju varijante virusa koji izaziva Covid-19, kao i jedna kolona naslovljena Lanzaminto, što je španska reč za pokretanje, a u kojoj su nabrojani meseci do februara 2023.

Slika je podeljena među srpskim i crnogorskim korisnicima Fejsbuka više od 500 puta od polovine septembra. Slične tvrdnje sa istom fotografijom podeljene su na ruskoj društvenoj mreži VK.com kao ovde i Tviteru ovde, kao i na drugim jezicima poput engleskog, francuskog, rumunskog, indonežanskog i nemačkog.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 28. septembra 2021.

Koristeći obrnutu pretragu slika na Guglu, najranija verzija ove objave koju smo pronašli bio je tvit od 8. jula 2021. sa naloga iza koga je Argentinac poznat po širenju dezinformacija.

Slika uključuje logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Svetskog ekonomskog foruma (SEF), Univerziteta Džons Hopkins i Fondacije Bil i Melinda Gejts, koja finansira istraživanje, uključujući i vakcine protiv Covid-a-19.

Na pitanje AFP-a o tabeli, SZO i SEF su rekli da ona ne predstavlja njihov rad.

"To nije dokument SZO-a," rekao je u mejlu 2. avgusta 2021. portparol SZO-a Tarik Jašarević.

Kloe Laluk iz odeljenja za odnose sa javnošću SEF-a takođe je rekla AFP-u 28. jula 2021: "Nismo ranije videli tu fotografiju i nismo učestvovali u njenom stvaranju."

Odeljenje za medije Fondacije Bil i Melinda Gejts odgovorilo je na tvrdnju da su varijante korona virusa ranije isplanirane, nazivajući je "lažnom."

Univerzitet Džons Hopkins nije odgovorio na pitanja AFP-a do objavljivanja ovog teksta.

SEF i SZO su redovne mete dezinformacija tokom pandemije (kao ovde, ovde i ovde). To je i Bil Gejts, koji je fokus teorija zavere, uključujući i netačne tvrdnje da namerava da stavi mikročipove u ljude posredstvom vakcina protiv Covid-a-19.

AFP je takođe razobličio tvrdnje da je korona virus planiran, na primer ovde i ovde.

Netačan raspored

Osim obmanjujuće upotrebe zvaničnih logoa, datumi u tabeli koja cirkuliše društvenim mrežama ne poklapaju se sa stvarnim vremenskim rasporedom kada su registrovane varijante SARS-CoV-2, virusa koji izaziva Covid-19.

Do 29. septembra 2021. zvanična lista varijanti virusa SARS-CoV-2 SZO-a sadrži četiri "varijante za zabrinutost" -- Alfa, Beta, Gama i Delta -- i dve "varijante od interesa" -- Lambda i Mi. Tri prethodne "varijante od interesa" -- Eta, Jota i Kapa uklonjene su sa liste.

Alfa, Beta i Gama ne pojavljuju se u lažnoj tabeli koja se širi društvenim mrežama. Prema tabeli, Delta varijanta je trebalo da bude "pokrenuta" u junu 2021. Međutim, ta varijanta, jedna od najlakše prenosivih, prvi put je dokumentovana u oktobru 2020. u Indiji, kao što pokazuje tabela SZO-a. Delta je postala varijanta od interesa u aprilu 2021, a u maju je imenovana kao varijanta za zabrinutost.

Skrinšot internet stranice SZO-a na kojoj se vide varijante za zabrinutost, napravljen 29. septembra 2021.

U rasporedu koji kruži društvenim mrežama takođe se tvrdi da bi Eta varijanta trebalo da bude pokrenuta u septembru 2021, Jota u novembru 2021, Kapa mesec dana kasnije, Lambda u januaru, a Mi u februaru 2022.

Međutim, osim Mi, ove varijante su sve registrovane krajem 2020. godine. Eta i Jota su obeležene kao varijante od interesa u martu 2021, Kapa je dodata na tu listu u aprilu, Lambda u junu, a Mi, registrovana u januaru 2021, našla se na listi krajem avgusta.

Skrinšot SZO-ove liste varijanti od interesa, napravljen 29. septembra 2021.

Varijante se pojavljuju nasumično

Virusi redovno mutiraju i važno je da se prate, ali to nije dokaz da je pandemija inscenirana da se odvija prema nekom rasporedu.

Kao što je objašnjeno u ovoj AFP-ovoj videografici, varijante se pojavljuju nasumično zbog aktivne cirkulacije virusa koji se umnožava u čoveku domaćinu.

Nakon što uđe u ćeliju virus se kopira kako bi se proširio. Prilikom svakog umnožavanja mogu se dogoditi greške koje kreiraju mutaciju koja će, za neke, biti bez značajnijeg efekta, ali za druge može napraviti virus zaraznijim, smrtonosnijim ili otpornijim na antitela.

Naučnici koriste sekvenciranje genoma da identifikuju nove varijante i proučavaju kako one mogu uticati na zdravlje.

Ketrin Hil (Catherine Hill), epidemiolog u Institutu Gustav Rusi (Gustave Roussy Institute) u Francuskoj, potvrdila je nasumičnu prirodu virusne mutacije.

"Virus mutira bez namere i onda postoji selekcija sistema što znači da će varijanta, ako ima neku prednost -- posebno ako je zaraznija -- postati rasprostranjenija," rekla je ona 14. jula 2021.

Delta varijanta je registrovana u Srbiji 1. jula i za mesec dana postala dominantni soj korona virusa, rekla je 11. avgusta 2021. dr Tanja Jovanović, virusološkinja sa beogradskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Stručnjaci koje je kontaktirao AFP kažu da je vakcinacija najbolji način da se zaustavi cirkulisanje virusa i smanji rizik pojavljivanja otpornije ili zaraznije varijante.

"Što više (virus) cirkuliše, više šansi ima da nađe rešenje za problem kao što je vakcinacija ili prirodni imunitet," rekao je sredinom februara Paskal Krepe (Pascal Crepey), epidemiolog i biostatističar u francuskoj Školi naprednih studija u javnom zdravstvu.

AFP Činjenice je razobličio i netačnu tvrdnju da će masovna vakcinacija protiv Covid-a-19 dovesti do nekontrolisanih varijanti virusa.

Prevela i pripredila
COVID-19