Snimak čoveka koji psuje Klausa Švaba tokom sastanka u Davosu 2024. je satiričan

Godišnji sastanak Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF) je održan po 54. put u Davosu od 15. do 19. januara 2024. Na toj velikoj konferenciji govore ključne ekonomske i političke ličnosti iz celog sveta, uključujući i osnivača WEF-a Klausa Švaba. Kreator digitalnih sadržaja poznat po svojim političkim satiričnim video snimcima napravio je kratak video u kom se vidi kako on navodno učestvuje na godišnjem sastanku, na istoj je bini sa Švabom i psuje ga vičući. Objavio je snimak uz jasnu napomenu da je reč o satiri, ali je video od 17. januara brzo podeljen na društvenim mrežama na mnogim jezicima van konteksta. Dok su neki shvatili da je snimak satiričan, korisnici i tabloidi u Bosni i u Srbiji su ga podelili kao da prikazuje pravi "skandal" na Forumu. Pored toga što je kreator snimka više puta rekao da je snimak satiričan, on nije bio učesnik Foruma o kojem mediji širom sveta inače opširno izveštavaju, a nema ni traga takvom navodnom "skandalu". Pregledom samog snimka može se zaključiti da je montiran i da nije stvaran.

"SKANDAL U DAVOSU! Klaus Švab napustio Forum posle ŠOKANTNOG govora Iranca! (VIDEO)," piše u naslovu teksta objavljenog na sajtu Happy TV 17. januara 2024. U tekstu se netačno navodi kako je "osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab napustio binu nakon govora Damona Imanija, iranskog producenta i umetnika koji ga je brutalno izvređao", uz snimak koji je Happy TV podelio na Eksu istog dana i na kojem se vidi ta opisana navodna scena sa Foruma.

Snimak, na kome se vidi mlad čovek kako govori ispred pozadine nalik onoj viđenoj na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma 2024, potom vičući psuje Klausa Švaba koji nakon toga napušta binu, podeljen je na Fejsbuku na primer ovde i ovde, na Telegramu i na drugim jezicima poput mađarskog i nemačkog.

Dok su neki korisnici odmah prepoznali satiru (na primer ovde i ovde), mnogi su verovali da se radi o pravom skandalu. "Bozija sila da ga nagradi za ovo i svi ostali koji mogu ,svaka cast momku na ovome sto je iskazao na ovakvom skupu mocnika," napisao je jedan korisnik u komentarima. "Zanimljivo je i drago mi je što je tako postupio pred njima.Samo da ne bude smišljena priča da bi imali povod da napadnu Iran ili da je ovaj čovek u stvari njihov čovek i da je sve to režija," napisao je drugi.

Snimak je napravio kreator digitalnih sadržaja Dejmon Imani (Damon Imani), koji redovno objavljuje video snimke o političkim temama, ponekad sa uvredljivim tonom. Imani je na više platformi rekao da video nije stvaran. Nema izveštaja da se takav incident dogodio na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma 2024. Scene korišćene za satirični snimak koji se sada širi van konteksta mogu se naći među zvaničnim izveštajima WEF-a, bez one u kojoj je on i uzvikuje psovke.

Image
Skrinšot posta na Fejsbuku i teksta objavljenog na sajtu Happy TV, napravljen 19. januara 2024.

Snimak je objavio čovek poznat po pravljenu satiričnih sadržaja

Na snimku se vidi muškarac u odelu kako govori na podijumu sa natpisom "Godišnji sastanak 2024".  U pozadini se vidi logo Svetskog ekonomskog foruma. On na početku kaže: "Cenim što mi je Svetski ekonomski forum pružio priliku da budem na ovoj sceni i kažem..." u kom trenutku počinje da viče uvrede Klausu Švabu. Kamera se udaljava i čini se da se čovek koji priča i Klaus Švab, koji sedi pored predsednice Švajcarske konfederacije Viole Amherd, nalaze na istoj sceni.

Nakon toga, ugao kamere se menja i vidi se kako Klaus Švab ustaje dok i dalje čujemo uvrede na njegov i račun publike u pozadini. Na kraju se vidi kako Švab i Amherd napuštaju scenu. Snimak je "prekinut" i pojavljuje se tekst koji glasi: "prekid veze" uz logo za WEF 2024 i korisničko ime "@damonimani".

U tekstu u kome je snimak netačno predstavljen navodi se da je Švab "nakon šokantnih reči napustio pozornicu". Međutim, snimak je montaža i taj incident se nikada nije desio kako je prikazano u snimku.

Gugl pretraga korisničkog imena "@Damonimani" dovela je do nekoliko naloga na društvenim mrežama i do sajta (arhivirano ovde). Na sajtu je objašnjeno da je "Dejmon Imani iranski producent i umetnik u Danskoj, koji stvara video sadržaje vezane za različite teme, uključujući društvena pitanja, vesti i aktuelne događaje. Poznat po svom satiričnom pristupu, Imani svojim radom skreće pažnju na društvena i politička pitanja."

Isti snimak koji kruži u netačnim postovima je objavljen na njegovom nalogu na Instagramu uz opis "Satira, ali istinito".

Image
Poređenje skrinšotova naloga Dejmona Imanija i netačno predstavljenog videa na Fejsbuku, napravljenih 19. januara 2024.

Snimak je podelio i na svom nalogu na Eksu uz isti komentar "Satira, ali istinito." U drugom postu na Eksu žalio se što su korisnici pokušavali da dodaju "belešku zajednice" na njegov snimak o WEF-u uprkos tome što je jasno napisao da je reč o satiri. Beleška zajednice ("community note" na engleskom) je opcija na Eksu da se dodaju informacije i kontekst o nekom postu. 

Imani je objavio nekoliko snimaka poput ovog i ovog (neki su editovani) na kojima se vidi isti muškarac kao u videu koji je podeljen van konteksta na društvenim mrežama. Mnogi od njih su o političkim temama i montirani su na satiričan način dodavanjem Imanija.

AFP je uputio pitanje o snimku o WEF-u, ali do trenutka objavljivanja ovog članka Imani nije odgovorio.

Nije ovo prvi put da se satiričan snimak deli van konteksta kao da prikazuje pravi događaj. O takvim slučajevima je AFP već pisao ovde, ovde i ovde. O jednom drugom pogrešno predstavljenom Imanijevom videu AFP je pisao ovde.

Snimke korišćene za montažu objavio je WEF

Svetski ekonomski forum, međunarodna lobistička organizacija koja se fokusira na globalnu ekonomiju, je meta mnogih teorija zavere, na primer da je pozivao na dekriminalizaciju pedofilije i da planira da ograniči pristup mesa i mlečnih proizoda. Osnivač WEF-a Klaus Švab -- kao i njegova porodica -- je takođe često meta netačnih tvrdnji, o čemu je AFP pisao ovde i ovde.

WEF održava godišnju konferenciju u švajcarskom planinskom centru Davosu, na kojoj se sastaju političke i ekonomske elite da razgovaraju o globalnim izazovima.

O godišnjem sastanku opširno izveštavaju mediji, uključujući i AFP (arhivirano ovde). Međutim, AFP nije mogao da pronađe nikakav trag o bilo kakvom sličnom incidentu koji se dogodio na sastanku ove godine i o kome bi izveštavale neke ugledne novinske kuće. AFP takođe nije mogao da pronađe nikoga po imenu Dejmon Imani među gostima i govornicima WEF-a 2024 na spisku objavljenom na sajtu događaja. Na ovaj 54. godišnji sastanak su došli gosti poput ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i državnog sekretara Sjedinjenih Država Antonija Blinkena.

Javni događaji WEF-a 2024. su snimljeni i publika može da ih prati na zvaničnom kanalu Foruma na Jutjubu.

Gledajući nedavne objave, mogu se prepoznati pozadina i podijum koji se vide u obmanjujućim postovima na društvenim mrežama. Postoje, međutim, i neke razlike između prave i satirične verzije. Na primer, na satiričnom snimku Imani priča iza mikrofona  koji se razlikuju od onih koji se vide u zvaničnim video snimcima WEF-a 2024:

Image
Skrinšot satiričnog snimka (levo) i sa zvaničnog snimka WEF-a, napravljen 19. januara 2024. godine. AFP je dodao plave krugove

Štaviše, vidi se da Imani nosi na svom odelu mali mikrofon dok su svi gosti Foruma pričali uz pomoć velikih fiksnih mikrofona. Čak i kada su sedeli u foteljama nigde se ne vidi takav mali mikrofon:

Image
Predsednica Konfederacije Švajcarske Viola Amherd (levo) sedi pored Klausa Švaba tokom plenarne sednice u Davosu, 16. januara 2024. godine (POOL / Loren Gijeron)

Čini se da su neke scene satiričnog videa preuzete iz snimka koji prikazuje Švabov uvodni govor objavljen na Jutjub kanalu WEF-a (arhivirano ovde). Na primer trenutak kada ustaje može se videti i na zvaničnom snimku, ali on zapravo ide na podijum, a ne odlazi kako izgleda u satiričnom snimku i kako je preneto u nekoliko izveštaja i u objavama na društvenim mrežama:

Image
Poređenje skrinšotova obmanjujućeg posta (levo) i zvaničnog snimka WEF-a, napravljeno 19. januara 2024.

Slično, deo kada Klaus Švab i Viola Amherd napuštaju scenu može se videti na zvaničnom video snimku, ali to je u 27:07, skoro 20 minuta nakon trenutka kada Švab ustaje da bi govorio:

Image
Poređenje skrinšotova obmanjujućeg posta (levo) i zvaničnog snimka WEF-a, napravljeno 19. januara 2024.

Imani je kasnije objavio još jedan snimak u kojem stoji ispred iste pozadine i ima modricu na oku. Na ovom snimku, koji je Imani takođe nazvao "satirom", čovek se prvo izvinjava zbog prethodnog snimka, pa počinje ponovo da uzvikuje uvrede.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas